Vinyes Domènech

El celler dels vins botànics
Priorat DO Montsant

 

Vinyes Domènech és un dels cellers més admirats del Montsant. Pioner en agricultura biodinàmica. Recuperador de varietats autòctones. Ambaixador de la Garnatxa. Primer en aconseguir un 'Vi de Finca' a la DO Montsant: el 'Teixar' un monovarietal de vinyes velles de Garnatxa Peluda. Vinyes Domènech acumula reptes i manté una obsessió: fondre's amb l'ordre còsmic de la natura per fer vins botànics. Visitar-lo és formar part de la conxorxa, en un amfiteatre vegetal, amagat en un racó de la Serra de Llaberia. 
 

El celler 

L’arribada a Vinyes Domènech no és fàcil ni ràpida, però l’esforç paga la pena. Des de Capçanes, preneu el carrer que us allunya del centre i busqueu el camí de les vinyes abans que el GPS us digui adéu. Gaudiu de la sensació d’entrar a la selva. Els deu minuts fins a arribar al celler són un túnel de rentat de la ciutat. Cada branca, cada pany de bosc, cada ocell, us allunya d’on veniu. Us prepara cap on aneu. Això sí, seguiu els cartells. 

Sabreu que esteu arribant a Vinyes Domènech perquè la vinya es despentina. L’entrada és preciosa. A l’esquena, Capçanes. A l’horitzó, un camí estret de vinya que us porta fins a un mur de pedra. El celler s’ajoca sobre la vall, dissimulat. Als voltants, les serres de Llaberia i el Montalt, formant un dònut de bosc i vinya. Aïllats de la civilització, apartats de ferro i de ciment, de carreteres i cases unifamiliars, ja entendreu el celler. Perquè no és el mateix fer vi aquí, que al costat d’una autopista.

Image

El celler té aire de casa bona:  un gran cub de vidre per veure el paisatge, amb una barra per tastar vins, tot fet de amb “fustes ecològiques” amb un sofà de pell tipus Chester. A fora hi ha una terrassa, amb parquet de teca. I més enllà, enmig del bosc, unes taules de merendero sota els pins. Abans d’arrencar heu detectat tres llocs on fliparíeu fent el tast.    

Image

La vinya

Els amants dels vins botànics i complexos de Vinyes Domènech quadraran el cercle amb la visita. Tota la riquesa dels seus vins s’entén amb una mirada opulenta sobre la vinya.

Image

Si la visita us la fa el propietari del celler, Joan Ignasi Domènech, podeu acabar menjant herbes. Ai! Mastegareu brins que fins ara pensàveu que eren farratge.
El gust d’algunes plantes està present als vins: la ravenissa, els crespinells, el fonoll, i la pimpinella (sí que hi ha una herba que es diu així, i si no t’ho creus ‘olvídame y pega la vuelta’ Un record pel duet “Pimpinela", de qui Joan Ignasi Domènech no ha sentit a parlar mai). 

El més boig de la visita és anar mastegant herbes i guardar-les pel tast. Si teniu bona memòria hi ha un record inequívoc en cada copa de vi del celler. No és màrqueting. Són vins botànics. No es pot explicar. S’ha de tastar.

Image

I és en aquest instant que va creixent la certesa que era necessari no arrencar les flors de la vinya, ni les males herbes, ni ruixar amb insecticida, ni seguir l’agricultura tradicional. Perquè això es nota en els vins.

Image

Les vinyes estan ben indicades, com si fos un museu. La vinya d’on surt el Teixar és de garnatxa peluda. Uns ceps de 70 anys que tenen unes vellositats a les fulles. Més enllà hi ha garnatxa negra, carinyena i ceps de Merlot, però empeltats amb Garnatxa blanca. Vinyes Domènech ha recuperat les varietats autòctones, perquè són les que més bon rendiment tenen, en aquestes terres calcàries, argiloses o pissarroses. Ho sabien els monjos d’Scala Dei, que van excel·lir la vinya al Priorat. I ho saben ara els nous pagesos.

El tast

Depenent del dia podeu fer el tast en quatre o cinc llocs diferents. Hi ha una opció d’esmorzar a la vinya. Una altra per tastar a la barra.
Si fa bon dia, és recomanable sortir a la terrassa, amb vistes al barranc. Però nosaltres triem fer el tast enmig del bosc. Notareu el garbí perquè el Mediterrani és a només 12 quilòmetres a vol d’ocell.

Els vins són més fragants amb les vistes del celler. Les estovalles vegetals us afinen els sentits. Capçanes, al fons. Les aromes de les herbes abans menjades pugen per la copa.

Image

Noteu els colors del vi, sense filtres. I en tastar-los reconeixeu la ravenissa, tal vegada el fonoll i amb sort la pimpinella. Gaudiu del Bancal del Bosc blanc, una llaminadura de raïm, del Bancal del Bosc negre, una joia de pegadolça a regalèssia. I si us animeu, feu un petó al Furvus. Conqueriu un Samsó de Vinyes Velles. I coroneu el cim amb el Teixar.
Hi ha una història bonica en cada copa, que us explicaria millor Charles Darwin: cada espècie col·labora en el resultat final. La planta, la flor, l’abella, el pol·len, la vinya, el garbí, els llevats, la terra, el sol, la pinassa, les papallones,... Com una gran conxorxa en la que el viticultor és únicament l’home que xiuxiuejava a les plantes. Quan arribeu a casa us heu de reservar el darrer somriure quan us tregueu la roba i, a la butxaca, trobeu un bri de fonoll. Tot això ens estem perdent, pensareu. Tot això.
 


Judith
Judith

Joan Ignasi Domènech exerceix de director d’orquestra silenciós. La seva obsessió és revisar tot allò que s’havia donat per après. I deixar l’ordre de les coses per seguir l’ordre de la natura. Durant la visita és pregunta "per què no es reconeix la intel·ligència del regne vegetal?”. Trisca pels marges, com un faune. I repeteix: “per què les plantes no tenen el seu propi Estatut?". És un proto-ecòleg avançat al seu temps.

Image


David
David

La Rita Nogueroles exerceix d’amfitriona discreta, com el superglue que enganxa totes les coses, sense notar-se. Saps que és la mestressa perquè prepara una esqueixada de bacallà amb herbes anissades , poma i ravenissa, que és inigualable. Quan li demanem que passegi per la vinya d’on surt el blanc que porta el seu nom, no ens envia a pastar fang perquè és educada. I passeja. La família és el valor més important de Vinyes Domènech. 

Image
DADES PRÀCTIQUES
El celler ofereix diverses visites, però és important que reserveu abans. Hi ha diferents opcions: la visita bàsica surt per uns 20 € per persona i promet una experiència per endinsar-vos dins de la natura i tastar els seus vins. Després hi ha altres opcions, com l’esmorzar la vinya, el tast de formatges, el de foies, fins al maridatge amb els plats de la xef Iolanda Bustos a base de plantes, flors i fruits silvestres. També podeu culminar la visita amb un àpat al reconegut Hostal Sport Priorat o al Celler de l’Àspic. No us perdeu les opcions de vins amb estrelles o els concerts nocturns.      
Image

Adreça
Cami del Collet Km 3.8
43776 Capçanes

Vins de Vinyes Domènech
Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials