Cinc llocs per descobrir la Terra Alta després del Concurs de Vins

14 Juny 2022
Cinc llocs per descobrir la Terra Alta després del Concurs de Vins

El Concurs de Vins de la DO Terra Alta 2022 ha premiat 15 vins dels cellers de la comarca. Et proposem un itinerari perquè gaudeixis de tots els vins en llocs de la Ruta del Vi de la DO Terra Alta. 


1.- EL COLL DEL MORO (GANDESA)

Image

Vista del Coll del Moro, a Gandesa, des del celler Herència Altés

Tres dels vins premiats a la Festa de l'Eclipsi del 2022 provenen de finques molt pròximes al jaciment íber del Coll del Moro. El premi al Gran Vi “Terra Alta Garnatxa Blanca” ha estat per La Serra 2019 i el premi al Gran Vi negre "Terra Alta" ha estat ex aequo per  Lo Grau de l’Inquisidor 2018, del celler Herència Altés i Lo Syrah del Grau 2018, del Celler Josep Vicens.

Les vinyes de Lo Grau de l'Inquisidor es troben molt a prop d'un dels enclavaments més importants de la Guerra Civil Espanyola, on el general Franco va ubicar el seu quarter general per dirigir la Batalla de l'Ebre. Molt abans (pels volts de l'any 600 aC) havia sigut un jaciment ibèric, que conserva una gran torre, prova de l'esplendor i la singularitat. Molt a la vora es conserva una necròpolis amb tres àrees d'enterrament (d’entre els anys 800 i 450 aC). El Coll del Moro és un dels pocs poblats ibèrics de Catalunya, que es pot visitar i que forma part de la Ruta dels Íbers.

Posteriorment el poblat íber es va fortificar fins a convertir-se en un dels punts estratègics de la Ilercavònia, el nom que rebia la terra dels íbers a la zona. I també, curiosament, el nom de l'IlercavòniaMillor Vi “Terra Alta Garnatxa Blanca” de Collita de 2021, d’Altavins Viticultors, situats a Batea, que serà una de les pròximes parades.   

2.- EL PAISATGE DE BATEA

Image

Vistes des del Castell d'Algars, amb el riu als peus, i feixes de vinyes al darrera


Batea és el municipis amb més cellers inscrits a la DO Terra Alta, i això també es nota en la llista de vins premiats a la Festa de l'Esclipsi. Hi ha fins a sis cellers que tenen premis. El  Millor Vi Blanc ha estat pel Manyol 2021, de Viticultors Bateans, una cooperativa amb més de 40 pagesos que cultiva els seus vins en vinyes que envolten el municipi. Als afores de Batea també hi trobem les vinyes de Mas Sersal, un celler projectat per Estones Vins. Amb el seu Vine 2019, han obtingut el guardó al Gran Vi Blanc “Terra Alta. Podeu degustar-lo amb una cançó del grup Mishima, que van ser inspiradors per elaborar aquest vi.

Batea està regat pel riu Algars, que dóna frescor i personalitat al seu raïm. Precisament, el celler Vins Algars és el guanyador al millor Vi Rosat, el Vins Algars 2021. El riu també dóna nom a un dels enclavaments turístics per excel·lència de la Terra Alta: el castell d'Algars, que té unes vistes impressionants. Des del capdamunt del turó, amb una volta medieval intacta, és el testimoni d'una Batea que és terra de pas i de frontera entre Aragó i Catalunya.  
 

3.- L'ANTIGA VILA CLOSA

Image

Una de les finestres medievals que encara es conserven mig amagades en una de les balconades del casc antic de Batea


El centre de Batea envelleix més bé que George Clooney. L'antiga vila medieval, que en el seu moment va ser un poble emmurallat (la Vila Closa) té monuments i racons deliciosos pels enoturistes més curiosos. És una visita que podeu fer quan aneu al celler Lafou, una preciosa casa noble al centre del poble. El seu vi El Sender 2019, ha obtingut (ex aequo) el reconeixement a Millor Vi Negre Bota/Roure/Criança

La Terra Alta conserva dues de les costums més ancestrals a l'hora de vinificar els seus raïmsBatea n'és un bon exemple en dos casos. Altavins Viticultors també ha guanyat la categoria de Millor Vi Blanc Brisat, pel Vinereles 2019. El vi brisat és un blanc fet com si fos negre, macerat amb les seves pells, que té un color daurat pujat, més estructura i capacitat aromàtica. La varietat més plantada a la Terra Alta és la Garnatxa. La blanca és la més apreciada i coneguda, i la DO se n'ha fet bandera, però també n'hi ha de negre, peluda i alta, només a Horta de Sant Joan (però ja hi arribarem).

I una altra de les particularitats de la Terra Alta són els vins naturalment dolços, que s'han fet com sin fossin licors. És el cas del Millor Vi de Licor pel Josefina Piñol Garnatxa Blanca 2017, del Celler Piñol. És un dels cellers històrics de la comarca, amb la seva matriarca al davant. La nova generació, amb Juanjo Galcera Piñol, ha optat per impulsar l'enoturisme amb uns apartaments rurals al centre del municipi: Casa Piñol
 

4.- HORTA DE SANT JOAN
Image

Panoràmica de Les Roques de Benet des del celler Les Vinyes del Convent a Horta de Sant Joan


Tot i ser un dels municipis amb més superfície, a Horta de Sant Joan només hi ha un celler: Les Vinyes del Convent. El projecte de l'incombustible Elías Gil és una obra faraònicament deliciosa, als peus d'Horta, a tocar del Convent de Sant Salvador, als peus de la muntanya de Santa Bàrbara. El celler es troba al costat de les fotogèniques Roques de Benet, ja en ple Parc Natural d'Els Ports, on podeu trobar les vinyes d'on surt el Millor Vi Negre amb Pas per Fusta, Els Costums 2019

La llum d'Horta de Sant Joan va seduir Pablo Picasso. Descobrireu l'emprempta de l'artista, un enamorat del poble i de la seva llum, que ara banya els ceps, que maduren el raïm que dóna vins únics i singulars. I també vins escumosos! La Senyoria del Temple Blanc 2018, de Les Vinyes del Convent ha estat guardonat amb el guardó a Millor Vi Escumós.

Horta té molts indrets on gaudir dels seus vins: des del nucli antic del poble (declarat Bé d'Interès Cultural) molt ben conservat amb cases medievals, fins al Mirador del Tambó, o les restes del Castell i de la Muralla. Menció a banda té el Convent de Sant Salvador, referit anteriorment, l'últim monument templer europeu.
 

5.- GANDESA

Image

Façana del celler Cooperatiu de Gandesa, una de les Catedrals del Vi de Cèsar Martinell


Des d'Horta de Sant Joan podeu seguir la Via Verda, una antiga ruta de ferrocarril que avui en dia es pot fer caminant o en bicicleta, que recorre Horta, Bot i Prat de Comte, molt a prop de Pinell de Brai i Gandesa, la capital de la Terra Alta. En tots dos emplaçaments hi ha Catedrals del Vi impressionants. La de Pinell de Brai es pot visitar amb audioguia. I la de la Gandesa amb una visita d'enoturisme guiada. Precisament en aquest celler cooperatiu, construït per Cèsar Martinell, podreu tastar el Puresa Morenillo 2016, del Celler Cooperatiu de Gandesa, considerat Millor Vi Negre Bota/Roure/Criança exaequo. El Morenillo és una de les varietats tradicionals recuperades de la Terra Alta, recentment (re)acceptada pel Consell Regulador, que dóna vins amb molta personalitat (i molt escassos!).

A Gandesa hi ha molts cellers interessants, com Coma d'en Bonet, als afores de la capital. Aquest projecte ha obtingut dos premis: Millor Vi Negre pel Dardell 2021, i una Menció Especial Vi Blanc pel Prohom Viognier 2021. El celler es troba relativament a prop del Poble Vell de Corbera d'Ebre, (amb la preciosa església parroquial de Sant Pere, semidestruïda i amb un sostre de vidre)  i de la Cota 402. Són dos dels monuments claus per entendre la Guerra Civil Espanyola, al seu pas per la comarca, juntament amb el Museu Memorial de la Batalla de l'Ebre de Gandesa.

Des de Gandesa, travessant la preciosa Serra de Pàndols i Cavalls, arribareu fins al Santuari de la Fontcalda, un indret preciós, on podeu banyar-vos al riu, on hi ha fins i tot un balneari d'aigües termals. Ara bé, si sou amants dels banys als rius (i no teniu por de l'aigua fresca) us recomanem que feu parades als tolls del riu Canaletes al seu pas per Bot, Horta i Arnes. I si pot ser amb una copa de garnatxa blanca a les mans i brindant per la Ruta del Vi de la DO Terra Alta, encara millor!

Image

Brindis al Toll de la Presó, un dels més bonics (i secrets!) situat als afores d'Arnes

Concurs de Vins de la DO Terra Alta 2022

Millor Vi Blanc: Manyol 2021, de Viticultors Bateans.

Menció Especial Vi Blanc: Prohom Viognier 2021, de Celler Coma d’En Bonet.
 
Millor Vi “Terra Alta Garnatxa Blanca” de Collita: Ilercavònia 2021, d’Altavins Viticultors
 
Millor Vi Blanc Brisat: Vinereles 2019, d’Altavins Viticultors
 
Millor Vi Rosat: Vins Algars 2021, de Vins Algars
 
Millor Vi Negre: Dardell 2021, de Celler Coma d’En Bonet
 
Millor Vi Negre amb Pas per Fusta: Els Costums 2019, de Les Vinyes del Convent 

Millor Vi Negre Bota/Roure/Criança: ex aequo
Puresa Morenillo 2016, de Celler Cooperatiu de Gandesa
LaFou El Sender 2019, de LaFou Celler 

Millor Vi de Licor: Josefina Piñol Garnatxa Blanca 2017, de Celler Piñol 

Millor Vi Escumós: La Senyoria del Temple Blanc 2018, de Les Vinyes del Convent 

Gran Vi Blanc “Terra Alta": Vine 2019, de Vins de Mas Sersal (Estones Vins)
 
Gran Vi Negre “Terra Alta”: ex aequo
Lo Syrah del Grau 2018, de Celler Josep Vicens
Herència Altés Lo Grau de l’Inquisidor 2018, d’Herència Altés 

Gran Vi “Terra Alta Garnatxa Blanca”: Herència Altés La Serra 2019, d’Herència Altés

Un article escrit amb la col·laboració de la Ruta del Vi de la DO Terra Alta.