



Celler
Piñol
Pioners en vi ecològic a Batea
Experiències
DESCRIPCIÓ
Piñol és un celler familiar situat a Batea, el cor de la Terra Alta. Són viticultors i elaboradors de vins de qualitat des de fa quatre generacions. La visita al celler us permetrà conèixer una història lligada a la família i a Batea, un poble amb molt d'encant, que conserva intacte el passat medieval. Celler Piñol té ua oferta d'enoturisme molt complerta, perquè també ofereix allotjaments rurals amb quatre comfortables apartaments a tocar del celler, coneguts com a Casa Piñol. Són pioners a fer vins ecològics, provinents de raïms orgànics, amb la mínima intervenció. La majoria de les seves vinyes estan plantades amb varietats tradicional de la Terra Alta: garnatxa blanca, negra (que caracteritzen els vins Avi Arrufí) i morenillo, una varietat que dóna vins d'edicions limitades. Els seus vins representen la importància de la família: Mather Teresina, la matriarca; Avi Arrufí, el patriarca; Portal, dedicat a la Mare de Déu de Batea; Sa Natura, els vins orgànics amb menys intervenció; el Finca Morenillo, que ret homenatge a una varietat recuperada; i Raig de raïm, els vins joves, frescos i expressius que podeu tastar al celler o comprar a la botiga online.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Durant la visita tastem vins dels dipòsits d'acer inoxidable i de les bótes de roure amb diferents torrats. Tastem diverses varietats, com la garnatxa blanca, negra o el morenillo, autòctones i molt arrelades a la Terra Alta. Hi ha vins secs i dolços. "De l'ampolla no tastarem res, perquè això ja ho podreu fer a la casa rural o a casa vostra", ens explica Juanjo Galcera. És una visita on l'enoturista sent que li obren les portes de bat a bat. Si us quedeu a dormir a la casa rural trobareu una ampolla de vi i dues copes per seguir gaudint dels encants de la Terra Alta, en uns apartaments que s'han netejat amb una màquina d'ozó i amb totes les mesures de seguretat per fer les visites. És una experiència 360, perquè haureu passejat per les vinyes, tastat els vins i somiat en uns apartaments restaurats. Al voltant de Batea i a la Terra Alta hi ha una bona oferta gastronòmica, però sinó també podeu cuinar als apartaments amb totes les comoditats.

PREGUNTES FREQÜENTS
Tot el que has de saber abans de fer una escapada a Batea, a la Terra Alta, t'ho expliquem aquí. Casa Piñol és un edifici antic perfectament rehabilitat al centre del poble, molt a prop del celler Piñol, que ofereix quatre apartaments rurals. Tots tenen cuina, menjador, sala d'estar amb televisió, connexió amb wifi gratuït, aire condicionat, calefacció i bany amb dutxa. Pregunta al celler pels vins més adequats si vols cuinar còmodament a la cuina de l'allotjament rural. És l'oferta d'enoturisme amb pernoctació més completa de Batea. Consulta els apartaments, que tenen capacitat per tres o quatre persones. Un d'ells també inclou un jacuzzi. Si reserves una habitació a Casa Piñol per dormir una nit, gaudiràs d'una visita comentada al Celler Piñol amb l'enòleg i un tast de quatre vins. Les instal·lacions també estan pensades per acollir reunions d'empresa i grups de treball, perquè disposen d'una sala de conferències amb capacitat per a deu persones, equipada per trobades empresarials.


-
- Desenvolupen un pla de prevenció contra el Covid-19.
- Mantenen distància social als espais comuns i les àrees amb seients.
- Treballen amb grups reduïts. Limiten les visites a la legislació vigent, prioritzant unitats familiars i evitant en la mesura del possible mesclar grups diferents.
- Prioritzen les activitats a l’aire lliure. En les visites interiors, estableixen itineraris segurs diferenciats d’entrada i sortida, amb espais de ventilació.
- Desinfecten les taules i les cadires després de cada consum. Les copes i els plats estan higienitzats per a cada visitant.
- El personal que atén els visitants fa servir mascaretes i guants. Les àrees de treball de la visita estan separades per evitar contacte amb el personal no-turístic.
- Dispensen gel hidroalcohòlic en diferents espais de la visita. Amplien la neteja en els espais de la visita. Els lavabos estan desinfectats amb constància i disposen d’aigua i sabó.
- Posen a disposició dels visitants els pagaments automatitzats, sense intercanvi d’efectiu.
- Els proveïdors apliquen les mesures sanitàries en la manipulació i preparació dels aliments i serveis que us puguin oferir.
- Els empleats es prenen la temperatura abans de cada jornada laboral i segueixen un codi de bones pràctiques per facilitar-vos la visita.
Piñol és família i és història. Les etiquetes de vins són com un àlbum de fotos: l'Avi Arrufí, Mather Teresina, Josefina Piñol,... En un moment de la visita ens creuem amb l'avi Piñol, passejant amb la matriarca de la família, Josefina Piñol, mentre el director, Juanjo Galcera Piñol, ens mostra el celler. Poques vegades la història d'un lloc es pot contemplar amb carn i emoció. És una família apassionada pel vi des de fa quatre generacions. Primer amb pagesos bregats, com l'avi Arrufí o la Teresina, mare de Josefina Piñol. Després amb bons comerciants, que van anar expandint el nom de Piñol, Batea i la Terra Alta. El paper de Josefina Piñol, dona en un entorn rural i en una època molt diferent a l'actual va ser cabdal per situar el celler en una posició d'influència i prestigi. Una feina que s'ha multiplicat i expandit gràcies a Juanjo Galcera, l'actual director, que viatja arreu del món, exportant vins a més de 20 països, entre ells Estats Units, Japó o Suïssa.
