Els indispensables del Vívid: enoturisme a la Costa Brava

24 Març 2023
Els indispensables del Vívid: enoturisme a la Costa Brava

El festival Vívid, el mes de l'enoturisme a l'Empordà, ofereix 60 activitats. Mira les experiències imperdibles, que recomana ENOTURISTA, per viure activitats úniques en primavera a la Costa Brava.

XEFLES 

ESMORZARS ENTRE VINYES 

L'Empordà també és un parlar genuí, una manera de ser que enamora els visitants. Una xefla és un menjar abundant i festiu. Els esmorzars (podrien ser un dinar si es fessin al migdia) als cellers, en plena natura, són les activitats que s'esgoten abans. Combina la genialitat dels enòlegs de la DO Empordà, amb la bona mà dels restauradors de la Cuina del Vent. Vins de tramuntana amb plats elaborats amb productes de proximitat.  

paisatge

TAST EN UN GLOBUS AEROSTÀTIC

El Vívid ofereix propostes genuïnes per posar en valor el territori a través de l'enoturisme. Vols veure l'Empordà des de l'aire? El celler Empordàlia, a Vilajuïga, proposa pujar a un globus aerostàtic, sobrevolar les seves vinyes en plena floració... mentre fas un tast de vins! Una de les experiències més originals per viure el territori històric de l'Empordà, terra de vinyes ondulades, a la falda de la Serra de l'Albera, al costat del mar Mediterrani.

Image

Xènia Gasull Sellés. Arxiu d'imatges del Patronat de Turisme Costa Brava Girona

MARIDATGES

SPEED DATING, SLOW TASTING

El maridatge és l'art de combinar una copa de vi amb un plat. Però, què passa si en un tast de vins coneixes la persona amb qui vols passar la resta de la teva vida i t'hi cases? Que el diccionari hauria d'afegir un segon significat a la paraula maridar. El celler Mas Geli, a Pals, ha muntat un speed dating amb vins. Els enoturistes que tingueu més ganes de fer noves amistats tastareu vins,... i qui sap! Potser trobeu el vostre mig raïm.

PATRIMONI

TAST DE VINS EN UN MONESTIR

És curiós saltar del matrimoni al patrimoni. A l'Empordà hi ha monuments increïbles, com el monestir medieval de Sant Pere de Rodes. Un mirador privilegiat del Cap de Creus, al Port de la Selva. El monestir proposa una experiència teatralitzada. El monjo del celler prepara un sopar per una visita del Papa de Roma, i necessita la teva ajuda per triar els tres vins que serviran. Parlar de 'bocatto di cardinale' es fer curt.

Image

Toni Gerez al The 19th Hole de Barcelona. David Jobé. ENOTURISTA

EXCEL·LÈNCIA

MARIDATGE DE FORMATGES AMB TONI GEREZ

Les terres gironines són un niu d'Estrelles Michelin. El cap de sala del restaurant Castell de Perelada, Toni Gerez, recentment reconegut amb una estrella Michelin com a primer cap de sala de l'estat, oferirà un tast de vins amb formatge. L'experiència és majúscula, perquè el singular cambrer té una tècnica deliciosa perquè el vi de la DO Empordà (o de qualsevol altre lloc del món) penetri en el formatge i li doni una textura excepcional.

SOSTENIBILITAT

A PEU PER VINYES ECOLÒGIQUES      

És la proposta del celler Mas Llunes, a Garriguella. Recórrer a peu les vinyes, en un camí de ceps, alzines sureres i parets de pedra seca: el paisatge del paratge natural de la Serra de l'Albera, on gaudir de la flora i la fauna auctòtones en primavera. A la visita us explicaran la feina per recuperar la biodiversitat (o hauríem de dir viodibersitat?!). Això sí, abans de caminar, fareu un esmorzar amb pa amb tomata i embotits al celler.

Image

Celler Martín Faixó. Cadaqués. Xènia Gasull. Arxiu d'imatges del Patronat de Turisme Costa Brava Girona

GASTRONOMIA

SOPARS AMB LA CUINA DE L'EMPORDANET

Al final de les activitats del Vívid s'aplaueix, com al cinema. Una de les activitats amb més claca són els sopars a 10 mans entre els cellers i la Cuina de l'Empordanet. Cada àpat oferirà un maridatge creat per combinar cinc plats, amb cinc vins de l'Empordà. Els sopars compten amb els xefs del col·lectiu i dels cellerers, que expliquen als comensals com han elaborat el plat i el vi perquè es gaudeixi de la combinació.

JOVENTUT

EXPERIÈNCIES VIL·LENIALS  

Els Vil·lenials són amants del vi nascuts després del 2000. Per atraure públic jove, la desena edició el Vívid ha programat activitats, amb vi, gastronomia i música en un ambient festiu. El plus de fer-ho a l'Empordà és que pot ser en ambients de gran bellesa, com un brunch entre vinyes al nou celler de Perelada, o una posta de sol (wine sunset) a la Finca Furot del celler Oliveda. Un capvespre entre vinyes, envoltat de natura i vins.

Image

Xènia Gasull Sellés. Arxiu d'imatges del Patronat de Turisme Costa Brava Girona

ART

MELODIES DE VI

La música és sorprenent en de la degustació d'un vi. Una experiència deliciosa pels qui la proven per primer cop. El Vívid ha programat activitats, com el ViViVi, al celler Vinyes dels Aspres, a Cantallops, on es combina el tast de vins del celler amb peces interpretades per un violoncel·lista, i un violinista, que posen la pell de gallina. A Capmany, s'ha programat un concert amb vins de la localitat amb Cece Gianotti & Après Minuit.

escapades

NITS D'ALLOTJAMENT AMB ACTIVITATS

L'Empordà no te l'acabes en un dia (ni en una setmana!). Hi ha paquets enogastronòmics per quedar-te a dormir. Les nits d'allotjament combinades amb activitats et permeten gaudir de la calma de la Costa Brava, sense la dèria dels mesos d'estiu. L'hostal rural Can Xicu de Campmany ofereix una escapada amb esmorzar inclòs, i el Mas del Joncar, una estada amb visita guiada al jaciment d'Empúries, per conèixer la història del vi.

Image

Xènia Gasull Sellés. Arxiu d'imatges del Patronat de Turisme Costa Brava Girona

QUÈ ÉS EL VIVID?

És el festival de l'enoturisme de l'Empordà. El 2023 arriba a la desena edició. Cada any l'organitzen el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, amb la col·laboració d'un centenar de socis que integren el Club de Màrqueting de la Ruta del Vi de la DO Empordà.

QUAN ES CELEBRA EL VÍVID?  

El mes d'abril. El 2023 del dissabte 1 d'abril al dilluns 1 de maig (festiu a Catalunya). El Vívid programa activitats cada cap de setmana, i excepcionalment els dies de Setmana Santa, des del divendres 7 d'abril, fins el dilluns 10 (els dos festius a Catalunya).

COM PUC RESERVAR?

A través d'aquest enllaç pots accedir a la pàgina web del Vívid i comprar entrades. A ENOTURISTA no cobrem cap comissió, però sí cliques ens faràs molt feliços, perquè haurem ajudat a promocionar un paisatge i uns vins que són molt recomanables.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

MÉS INFORMACIÓ

Un article escrit amb la col·laboració del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, de la Diputació de Girona

Imatge de portada de Xènia Gassul, Cistella, Arxiu d'Imatges del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

LA NOSTRA EXPERIÈNCIA

Dissabte, 1 d'abril, el Vívid es va inaugurar amb un brunch entre vinyes al celler Perelada, amb més de 100 persones. Us deixem el vídeo resum de l'experiència a Instagram.