El festival d'enoturisme Vívid recupera el format presencial

10 Març 2022
El festival d'enoturisme Vívid recupera el format presencial

El Vívid, el festival enoturístic de la Costa Brava, recupera el format presencial amb més de 70 activitats, recomanades per ENOTURISTA. La quarta dosi es diu Vívid... i és viure l'enoturisme a l'Empordà.  

festival vívid 2022

L’abril és el mes de l’enoturisme a la Costa Brava. El 2022 tornen les activitats cara a cara: bona part d’elles seran a l’aire lliure, algunes tindran aforament limitat,... Però el Vívid torna a la fórmula que l’ha convertit en un èxit, amb activitats singulars al voltant de la cultura del vi de l’Empordà. Aquesta edició és una dosi contra l’avorriment, una recepta de natura, tramuntana, mediterrani... i vi! Hi ha més de 70 activitats perquè gaudeixis de l’Empordà i la Costa Brava. 


Després de dues edicions marcades per la pandèmia, el Vívid del 2022 arriba com la quarta dosi. El 2020 ens vam quedar a casa. El 2021 el Vívid va venir a la nostra. Però aquesta primavera hem de tornar a l’Empordà. El festival aposta aquest any per la sostenibilitat, l’ús d’energia neta, i el foment de productes de proximitat. El Vívid reivindica els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’agenda de les Nacions Unides. Hem seleccionat 8 activitats. Reservar-les és més fàcil i ràpid que demanar hora per una vacuna.


APADRINA UNA VINYA

Image

La Vinyeta. Mollet de Perelada


Lloc: Celler La Vinyeta
Dia: Diumenge, 20 de març
Hora: 10:30-13:00h
Preu: 25 € (adults) 15 € (menors 18 anys) / 0 € (menors de 3 anys) 

L’Empordà reivindica la sostenibilitat. Després de dos anys de Vívid marcats per la pandèmia, un dels grans objectius és tancar el cercle entre terra i persones. La majoria dels cellers empordanesos treballen per a la sostenibilitat. Especialment La Vinyeta, a Mollet de Perelada, als peus del massís de l’Albera. El Vívid us proposa fer una plantada popular de ceps mentre descobriu la importància del cultiu ecològic, el paper dels ramats per mantenir la fertilitat de la terra, l’elaboració de vins amb la mínima intervenció i com les gallines tanquen el cercle, menjant les llavors de raïm que s’han premsat. Culmina aquest momentàs de plantar un cep amb un esmorzar en plena natura. Si vols, podràs ser el padrí d'aquesta vinya i en futures vistes podràs veure com creixen els ceps!
 

TASTOS AMB PERSONALITAT

Image

Clara Antúnez i Teresa Jordà. La Gastronòmica


Lloc: Castell de Sant Esteve de Palamós
Dia: Dissabte, 30 d'abril
Hora: 12:00 - 13:30h.
Preu: 20 € (adults)

Un dels plats forts del Vívid tornaran a ser els tastos amb personalitat. Una de les novetats d’enguany és un tast amb Teresa Jordà, consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El tast es farà amb la sommelier de La Gastronòmica Clara Antúnez. Totes dues conversaran sobre sostenibilitat i territori, amb una copa de vi a la mà. Una tertúlia on es parlarà de dones, de vi i sostenibilitat en un entorn fabulós, com el Castell de Sant Esteve de Palamós. El Vívid també ha programat altres tastos amb personalitat. Entre la resta de personatges públics, amants del vi, que faran tastos amb els seus vins preferits de l’Empordà també hi haurà l’escriptora Empar Moliner o el director dels Premis Vinari, Ramon Roset, que des del celler Mas Llunes us proposa fer un tast dels 10 vins guanyadors dels Vinari.
 

esmorzars de forquilla

Lloc: Celler Hugas de Batlle
Dia: Dissabte, 2 d'abril
Hora: 9:00 - 11:30h.
Preu: 30 €

A l’Empordà, el vi i la gastronomia es donen la mà. La tradició de la cuina de mar i muntanya és encara més deliciosa amb un maridatge de cuina empordanesa i vins. Una quinzena de cellers us obren la porta a tastar els seus vins amb un esmorzar maridat amb el col·lectiu Cuina del Vent i dels clubs d'Enogastronomia i la Ruta del Vi DO Empordà del Patronat de Turisme. És un esmorzar de cinc estrelles, amb diversos entrants, un plat principal, i unes postres. Per exemple, us proposem gaudir de l'opció d'anar a Hugas de Batlle, a Colera, Alt Empordà, on el xefr Lluís Fernàndez preparà olives esfèriques, pasta wanton amb sal d’api, tonyina vermella (bluefin) del Mediterrani, wakame, tartar de tomàquet i kewpiearròs de cabra de mar amb cansalada de porc, i un xuixo de crema amb tòfona.

TASTOS HISTÒRICS

Image

Castell de Quermançó. Viquipèdia


Lloc: Castell de Quermançó
Dia: Dissabte, 9 d'abril
Hora: 12:00 a 14:00h
Preu: 26 € (adults) / 8 € (menors de 18 anys)

Els monestirs han tingut un paper fonamental en la historia del vi de l’Empordà. Descobreix la importància que van tenir els monjos i les monges amb la plantació de les varietats més arrelades a la Costa Brava, com la Garnatxa (o Lledoner), i la Carinyena (o Samsó). Submergeix-te en monestirs medievals, com Sant Pere de Rodes o Sant Quirze de Colera, on descobriràs els secrets de les seves vinificacions. Un tast amb història a través d’anècdotes i d’intrigue. Aquest any s’incorporen als espais singulars el cim del Quermany, la Torre de les Hores a Pals, o al castell de Quermançó, a Vilajuïga. En aquest escenari Glops d'Història ha organitzat el tast "Desperta, Quermançó!", on descobriràs aquesta roca inexpugnable de la plana al port de Llançà, de la mà de Romina Ribera, arqueòloga i sommelier. Tast de tres vins amb un petit refrigeri.
 

Enocaiac AL CAP DE CREUS


Lloc: Platja Gran de Portbou 
Dia: Dissabte, 9 d'abril
Hora: 10:00h - 13:00h.
Preu: 60 € (adult) / activitat no recomanada per menors de 18 anys

Un caiac es va inventar per remar a l’aigua, però amb l’enocaiac saps que després tens garantida una copa de vi. Seguint amb les propostes d’enoturisme actiu, pots visitar l’Empordà mentre fas esport, gaudeixes de la natura i tastes els seus vins. L'enocaiac és una actvitat organitzada per Vanesa Martin, sommelier i membre de Somni d’Istiu de Portbou per descobrir els vins de l'Albera marítima. Des del caiac avistareu aquest terreny especial, agrest i aspre, on la Tramuntana moldeja els paisatges i les seva gent i on les parets de pedra seca expliquen històries de ceps i oliveres, de retirada i de camins de l’exili, de contraban i búnquers i alguns refugis vora mar. A banda de remar en entorns privilegiats com el Parc Natural del Cap de Creus, també pots fer una passejada pels arrossars de Pals, fer una marxa popular entre les vinyes d’Espolla i Sant Climent Sescebes, o descobrir la història de les vinyes passejant per Garriguella, on pots gaudir de l’Empordà amb tota la família.

 

TIBERIS EMPORDANESOS


Lloc: Celler Empordàlia
Dia: Dissabte, 16 d'abril 
Hora: 16:00-18:00
Preu: 20 €

L’Empordà té un rebost inacabable, des dels productes del mar (anxoves de l’Escala), passant pels foies, les xocolates, o la gastronomia de les flors. Elements deliciosos que exploten amb les propostes de maridatge de vins empordanesos. El celler Empordàlia, a Vilajuïga, ha preparat un tast de cinc vins amb xocolata. Una experiència plena i divertida on aprendràs l’art del maridatge de la forma més dolça. A més, també pots gaudir de les activitats d’enogastronomia que t’han preparat aquest any, com una ruta enogastronòmica per Figueras, amb el rerefons de Salvador Dalí i altres atractius turístics de la capital de l’Alt Empordà. 
 

MINDFULWINES

Image

Patronat de Turisme Costa Brava

Lloc: Celler Brugarol 
Dia: Diumenge, 10 d'abril
Hora: 11:00 - 13:00h.
Preu: 29 € (adult)

El millor espai per meditar és la natura, lluny de les ciutats, les concentracions de gent, soroll i espais tancats. Els cellers t’ofereixen un espai natural on desconnectar i obrir la ment a la meditació. El mindfulwines t’explica com observar la realitat des del present, per treure el màxim partit a cada moment, sense jutjar, amb una mirada nova, i aprenent a acceptar la realitat. El celler Brugarol, a Bell-Lloc, a Palamós, organitza un tast amb atenció conscient, amb tots els sentits, al vi que tastis: oïda, tacte, olfacte, vista, gust i ànima. És una experiència per gaudir amb un major coneixement i connexió entre l’entorn, l’essència i tu.
 

GARNATXA VS CARINYENA


Lloc: Claustre de Sant Domènec de Peralada
Dia: Dissabte, 9 d'abril
Hora: 17:30 - 19:00h.
Preu: 20 € (adult)

A l’Empordà hi conviuen dues varietats ancestrals, la Garnatxa (o Lledoner) i la Carinyena (o Samsó). A cap altre lloc del món tenen sis varietats: negra, roja o grisa, i blanca. Descobreix les diferències, tasta la varietat cromàtica única de l’Empordà en un combat divertit on cada raïm traurà el millor per comparar-se a la resta de vins. Tastaràs vins tranquils, dolços, rancis o escumosos al Claustre romànic de Sant Domènec, de Perelada. 
 

aposta per la sostenibilitat

Image
D'esquerra a dreta, Jordi Masquef, Jaume Dulsat i Xavier Albertí, durant la roda de premsa de presentació del Vívid.

"Fem una aposta ferma per la sostenibilitat i els objectius de desenvolupament sostenible de l’agenda 2030" de les Nacions Unides, assegurava el vicepresident segon del Patronat de Turisme Girona-Costa Brava, Jordi Masquef, durant la presentació del Vívid. Aquest 2022, el festival de l’enoturisme a la Costa Brava aposta pels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i la majoria d’activitats apliquen criteris recollits en l’Agenda 2030, com ara la promoció de la sostenibilitat, l’ús d’energia neta o el foment dels productes de proximitat. Per això algunes de les propostes més destacades inclouen una ruta organitzada pel Consell Regulador de la DO Empordà per visitar dues experiències de viticultura ecològica al mig del Parc Natural del Cap de Creus, a les vinyes dels cellers Espelt Viticultors i Martín Faixó

"Esperem tenir una edició del Vívid molt exitosa i esperem que sigui també el preludi d’una molt bona i exitosa campanya d’estiu», pronosticava vicepresident del Patronat de Turisme, Jaume Dulsat. En les seves primeres set edicions, el festival ha registrat anualment una mitjana de 2.000 participants amb un percentatge d’ocupació al voltant del 90 %. Els participants són principalment de les comarques gironines (66 %) però amb un percentatge important de públic barceloní (34 %). Cal destacar també l’alt nivell de satisfacció dels participants en el Vívid, ja que més del 95 % dels usuaris fan una valoració molt bona o bona de la seva participació en el festival.

El president del Consell Regulador de la DO Empordà, Xavier Albertí, subratllava que "el Vívid és el referent absolut de les activitats enoturístiques a Catalunya i està totalment consolidat". El Vívid se celebrarà de l'1 d’abril a l’1 de maig, impulsat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, el Consell Regulador de la DO Empordà, els cellers de la DO Empordà, ajuntaments i empreses turístiques del territori, i el centenar de membres que integren el Club de Màrqueting de la Ruta del Vi DO Empordà. En les primeres edicions, el Vívid s’ha convertit en un dels esdeveniments enoturístics més importants que es duen a terme anualment a Catalunya. 

Un article amb el suport del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona.