Estimats Reis d'Orient: per Nadal regaleu-nos Empordà

08 Desembre 2020
Estimats Reis d'Orient: per Nadal regaleu-nos Empordà

El millor regal de Nadal és tornar-nos a veure entre els paisatges de l'Empordà. Un article d'ENOTURISTA per donar suport a la Ruta del Vi de la DO Empordà per fer enoturisme a l'Empordà.

ENOTURISME A L'EMPORDÀ

Estimats Melcior, Gaspar i Baltasar: aquest any m’he portat bé. Tot i que no ha estat fàcil! Al setembre vaig tornar al col·le, però durant uns mesos vaig haver de fer classe des de l’ordinador de la mama. He estat una mica avorrida. Els meus pares i el meu germà, també. Tots tancats a casa ha estat un rotllo. Així que aquest any necessito que ens feu regals molt especials. Ens ho mereixem! 


Reis de l’Orient, m’agradaria que ens regaléssiu un altre estiu a l’hivern. Això pot ser? A l’estiu vam anar a l’Empordà i ens ho vam passar molt bé. El papa reia molt i la mama sortia cada dia amb bicicleta. Jo em vaig banyar tots els dies a la platja. El meu germà va aprendre a fer volar un estel. És que a l’Empordà fa molt de vent. Se’n diu tramuntana, crec.

Des de fa uns mesos ens hem hagut de quedar a casa, de nou. El papa diu que ens hem de portar bé. Els caps de setmana no podem anar a veure els avis, però venen entre setmana. Estic una mica tipa d’anar al parc. M’agradaria tenir una porta per tornar a l’Empordà quan estiguem tristos. La iaia m’ha dit que vosaltres sou màgics i que podeu aconseguir força coses, però no totes. Ella m’està ajudant a escriure la carta, però ha de marxar aviat a casa, abans del sopar.

Image
Cadaqués, d'Oscar Rodbag (Patronat de Turisme Costa Brava Girona)


Aquest estiu a l'Empordà vaig descobrir moltes coses. Al matí sortíem a passejar amb bicicleta amb la mama. Hi havia camins planers, envoltats de vinyes.  Sabeu si a l’hivern també hi ha vinyes? O les treuen com els para-sols de la platja quan la gent torna a la ciutat? La mama em va explicar que el raïm fa molt que està a l’Empordà, que el van portar els grecs fa molts anys. Els grecs són més vells que la nostra besàvia, que té tots els cabells blancs.

Alguns dies anàvem a visitar cellers. El papa i la mama escoltaven molt atents amb cara interessant per si després els donaven vi. Al meu germà i a mi ens van deixar collir raïm. Però no era per menjar, com quan comptem les campanades. Era per fer vi. I es pot trepitjar amb els peus! Els nens podem beure most, que és com un suc de fruites natural. El papa no ens deixa beure sucs envasats. Però sí que li agrada que tastem most

Image
Còlera,d'Oscar Rodbag (Patronat de Turisme Costa Brava Girona)


En un dels cellers ens van explicar que el raïm té noms diferents. La iaia diu que són la garnatxa i la carinyena de l’Empordà. Un senyor d’un celler ens va deixar colors perquè els pintéssim en un dibuix i n’hi havia de blanca, de negra i de roja. Perquè no se’ls oblidés, el papa i la mama van comprar una caixa plena d’ampolles de vi. També vam comprar préssecs i una ampolla d’oli. La mama se’l guarda per quan fem torrades els caps de setmana.  

Al papa li agrada molt cuinar. Alguns dies de vacances anàvem al mercat. Hi havia menjars molt divertits, com la gamba vermella, els calamars que tenen tinta, però no de boli, eh? I un arròs molt bo que serveix per posar a la paella. El papa es va fer amic dels pescadors, que condueixen les barques i porten els peixos al mercat. Els dies que el papa es cansava de fer menjars, anàvem al restaurant. Un dia vaig tastar uns fideus de color negre i el cuiner em va donar una salsa que picava a la boca, que es diu allioli. 

Image

La taverna del Mar de S'Agaró per Javi Cabrera (Patronat de Turisme Costa Brava Girona)


Alguns dies sortíem a passejar per un camí de pirates, que passa pel costat del mar. La mama em deia que agafés fort el meu germà de la mà, perquè volia tocar l’aigua de totes les cales. Un dia vam trobar uns edificis antics, que es diuen búnquers. El papa no parava de fer fotos. Totes les platges tenen noms. Un dia vam sortir amb un càiac, que és una barca que cansa, perquè has de remar. El papa va dir que s’havia d’apuntar al gimnàs però després de l'esmorzar que ens van preparar a la caleta, amb embotits i vi, crec que al final no ho va fer.

Després de passejar el papa i la mama ens feien parar la taula amb les coses que havien comprat al mercat. La mama sempre li deia al papa que obrís una ampolla de vi. Després de sopar jugàvem a buscar coses divertides al mapa, que és com un cel ple d'estels. Hi ha moltes coses a fer, perquè hi ha l’Empordà de baix i l’Empordà de dalt. Però tots dos tenen platja i són igual de divertits.

Image
Port de la Selva, per Oscar Rodbag (Patronat de Turisme Costa Brava Girona)


Per això, estimats Reis de l’Orient, aquest Nadal us demano un bitllet perquè el papa i la mama tornin a l’Empordà. La iaia diu que si hi van sols, ens podem quedar a dormir a casa seva. A la mama li encanta dormir fora de casa. Ella és molt d’hotels que fan esmorzars molt grans, com si fossin un dinar. Al papa li agrada escoltar històries. Després ens explica coses dels grecs, dels romans, dels monjos que vivien en monestirs i dels cellers, que el papa diu que són vides com de novel·la.     

Pel meu germà porteu-li una bicicleta sense rodetes, perquè la que té li ha quedat petita. Ara que hi penso és millor si jo li regalo la meva i vosaltres me’n porteu una de nova a mi, per quan tornem a fer excursions tota la família. La mama i el papa m’han dit que us demani una vacuna, però a mi no m’agraden gaire les punxades. Si de cas, porteu la vacuna només per a ells, que estan una mica tristos.  

Image
Girona, per Javi Cabrera (Patronat de Turisme Costa Brava Girona)


La iaia m’ha dit que ella també vol una ampolla de vi, si pot ser dolç de l’Empordà, que li agrada molt. Però no li porteu a casa, diu que si de cas ella ja vindrà a l’Empordà a buscar-la. Els avis s’han portat molt bé aquest any i sempre s’han posat la mascareta, perquè diuen que són un grup de risc

Ara que hi penso, vosaltres també sou una mica vellets. Potser també sou grup de risc. I heu de portar mascareta. Els camells també en porten? Segurament aquest any estareu molt cansats d’anar per tot el món amb la corona, la barba i la boca tapada. La iaia diu que hi ha una pàgina web que us podria ajudar. 

www.regalacostabrava.org

Jo també he escrit al pare Nöel, però com que veniu en dies diferents no sereu més de sis persones juntes. Crec que ell també porta mascareta, però com que va vestit de vermell se’l reconeix. Espero que a vosaltres se us vegi el color de la barba per sota del tapaboques. Us envio un petó molt fort per si aquest any no ens podem veure a la cavalcada.

L’any que ve serà diferent, diu la iaia.

Foto de portada: Cadaqués d'Oscar Rodbag 


Un article promocionat per Ruta del Vi de la DO Empordà i Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona.