Carme Casacuberta: "Veniu a l'Empordà a descobrir-nos l'ànima, el sentiment i la terra"

02 Abril 2024
Carme Casacuberta:

Carme Casacuberta, presidenta de la DO Empordà, fa una crida a participar al Vívid, el festival de l'enoturisme a la Costa Brava. A ENOTURISTA parlem de com reivindicar el paper de les dones en el vi.

ENOTURISME A LA DO EMPORDÀ

Què representa per a la DO Empordà el Vívid?

És un festival de vinyes. Jo hi veig vinyes. Veig gent. Tothom tastant els nostres vins,... Això són les imatges que em venen al cap. 

Segons l'estudi Wine Travel Observer, a l'Empordà és el lloc de Catalunya on hi ha més cellers elaboradors que en proporció obren portes perquè els visitin. Per què és això?

Diuen que els empordanesos som raros, i que la tramuntana ens fa una mica especials. Tothom està molt obert a rebre visitants. Tothom té moltes ganes, des del més petit al més gran. Tothom vol que vagin a casa seva, i poder explicar què hi ha darrere de cada història.

VISITAR CELLERS A LA COSTA BRAVA

Quin paper hi juga la DO Empordà a l'hora de promoure l'enoturisme? 

Des de la DO Empordà muntem una de les activitats del festival. L'objectiu és explicar territori, patrimoni, vins,... perquè coneguin les particularitats del nostre terreny. D’altra banda col·laborem amb cellers, Patronat de Turisme i amb la Ruta del Vi per fer de pont entre cellers i la Ruta perquè el Vívid es dugui a terme. 

És un tast anomenat '10 dones 10' que reuneix algunes de les dones més importants de l'Empordà amb un tast de 10 vins, dirigit per Romina Ribera, de Glops d'història. D'on sorgeix la idea?

La història sempre ha amagat les dones. Les dones hi han sigut sempre: al peu del camp collint raïm i cuidant les vinyes, cuidant la família. Tot. I sempre han sigut en segon pla, mai han tingut protagonisme.

LA DONA I EL VI A L'EMPORDÀ

Com poden revertir aquesta situació?

En els temps d’ara, volem retornar el protagonisme a les dones amagades. És una feina que hem anat posant en valor en els darrers anys. Tot i que és indiferent qui fa la feina, si home o dona. El que val és la perseverància, la manera de fer-la, que sigui correcte i rigorosa. Cal posar en valor el que hi ha al darrera i durant tota la vida han sigut les dones, al peu del canó

Què recomoanaries a algú que no hagi vingut al VIVID?

Que vingui a descobrir la nostra ànima, sentiment i terra. Te l’explicarem. Som els que estem al peu del canó i a través de la nostra experiència, et farem descobrir l’Empordà que desconeixes.

ARTICLES RELACIONATS

Tens ganes de veure el video de l'entrevista a Carme Casacuberta? Consulta l'Instagram d'Enoturista.