El Vívid, el festival de l'enoturisme de la Costa Brava i l'Empordà, arriba a l'onzena edició posant en valor el paper de les dones del vi de l'Empordà. Aquests són els plans destacats per ENOTURISTA.
VÍVID: EL FESTIVAL DE L'ENOTURISME
QUÈ ÉS EL VIVID?
És el festival de l'enoturisme de l'Empordà i la Costa Brava. El 2024 arriba a l'onzena edició. Cada any l'organitzen el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, amb la col·laboració d'un centenar de socis que integren el Club de Màrqueting de la Ruta del Vi de la DO Empordà.
QUAN ES CELEBRA EL VÍVID?
Al llarg del mes d'abril del 2024: del dissabte 5 d'abril al dimecres 1 de maig (festiu a Catalunya). El Vívid programa activitats cada cap de setmana, i excepcionalment els dies festius de l'1 de maig
COM PUC RESERVAR ACTIVITATS?
A la web del Vívid Festival pots escollir les activitats i comprar entrades.
DONES DEL VI A L'EMPORDÀ
"La història sempre ha amagat les dones. Les dones hi han sigut sempre (...) i sempre han sigut en segon pla, mai han tingut protagonisme". Paraules de Carme Casacuberta, presidenta de la DO Empordà en una entrevista a ENOTURISTA.
10 DONES 10
Dissabte, 6 d'abril de 2024.
11:30 - 13:30 h.
Agrobodega El Parral, Capmany, Alt Empordà
Un tast de 10 vins amb 10 dones, i 10 paisatges de l'Empordà. Entre elles, Carme Casacuberta, presidenta de la DO Empordà i enòloga a Vinyes d'Olivardots; Anna Espelt, viticultora de l'Alt Empordà al celler Espelt; o Natàlia Duran, enòloga de la Cooperativa Agrícola de Garriguella. Però també tècniques de camp, sommeliers, empresàries, viticultores,... en un tast dirigit per Romina Ribera, de Glops d'història i l'equip de l'Agrobodega El Parral. El tast inclou, un assortiment d’embotits i formatges de proximitat i l’entrada al nou Museu Vi Vent de Capmany.
ALTRES PROPOSTES DE DONES I VI
- A l’Auditori Caputxins de Figueres s'hi farà un concert de la cantant Sara Roy, maridat amb vins elaborats per dones de l’Empordà.
- Al Mas Marès tindrà lloc una sessió entre vinyes i monuments megalítics per conèixer i activar els punts energètics de la dona mitjançant el moviment i la dansa.
TASTOS SINGULARS DEL VÍVID
Són tastos singulars que només tenen lloc durant el Vívid. Experiències excepcionals en espais singulars, que gairebé mai estan oberts al públic. Són visites culturals, amb l'atractiu de maridar-los amb un tast de vins de l'Empordà.
VI I DALÍ, A CASA DEL PINTOR
Divendres, 5 d'abril
18:00 - 20:30 h.
Casa Mas Roger, de Figueres, Alt Empordà
Salvador Dalí va viure a la casa familiar de Mas Roger, des dels vuit anys fins que va marxar a París amb la Gala. Allà va tenir el seu primer estudi, va fer la seva primera exposició privada i es va inspirar per a les seves primeres creacions, com 'Noia la finestra', o 'Gala nua mirant el mar'. Secrets que descobrireu de la mà de la sommelier Laura Masramon.
MÉS TASTOS SINGULARS ÚNICS
- Al Monestir de Sant Pere de Rodes, s’ha programat un tast a cegues i teatralitzat que serà guiat per tres personatges històrics.
- Sk Kayak ofereix un tast de vins molt especial per poder descobrir els vins de la Ruta del Vi DO Empordà través del joc de taula «Gamifitast» que es pot completar amb un guiatge enoturístic en caiac.
- Els cellers Vinyes d’Olivardots i Mas Llunes programen tastos exclusius per tastar deu anyades del seus vins Blanc de Gresa i Rhodes, respectivament.
perdre els sentits
De manera figurada, eh? Una de les activitats més prometedores del Vívid són els maridatges "per perdre els sentits". Activitats de combinar vins de l'Empordà amb productes del territori.
MARIDATGE DE PRODUCTES DE LA VINYETA
Una de les propostes més originals per maridar vins i aliments de proximitat és una activitat del celler La Vinyeta. Proposen una visita a la nova vinya al Ximblar, on explicaran com s’ha recuperat la vinya a l’entrada del poble amb la varietat tradicional de Muscat, amb un tastet de vins i productes del celler La Vinyeta.
MÉS MARIDATGES PER PERDRE ELS SENTITS
- Al celler Pere Guardiola, de Capmany, proposen maridar els seus monovarietals amb productes del segell alimentari Girona Excel·lent, com foie, anxoves o formatges.
- A Calonge, la bodega gastronòmica El Tap Blau proposa maridar una acurada selecció de formatges de proximitat amb els vins del celler Viníric.
Esmorzars de forquilla
Cada cap de setmana del mes d'abril, alguns dels cellers de la Ruta del Vi de l'Empordà fan experiències enogastronòmiques amb els restauradors de la La Cuina del Vent, i de La Cuina de l'Empordanet. El resultat són esmorzars de forquilla entre vinyes amb vins.
ESMORZAR A VINYES DELS ASPRES
Dissabte, 20 d'abril de 2024
9:30h - 11:30 h.
Celler Vinyes dels Aspres, de Cantallops (Alt Empordà).
El Celler Vinyes dels Aspres i el xef David Portillo, del Col·lectiu Cuina del Vent, faran un esmorzar amb Gilda Bim’s de tonyina vermella Balfegó amb botarga i el vi Xot Blanc 2022; Focaccia cruixent amb Roast Beef, raifort i parmesà amb el vi Oriol negre 2023; i ou ferrat amb cansalada viada i Gamba de Roses i el vi Contrapàs Blanc 2023. Com a plat principal, pèsols del Maresme amb tripa de bacallà i botifarra de perol amb el vi Blanc dels Aspres 2022... i per postres, pastís de formatge Comté amb Vi de panses.
RESERVA ARA ELS ESMORZARS DE FORQUILLA
El vicepresident segon del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Joan Plana, advertia que "és una de les activitats més esperades de cada edició del Vívid i una de les més consolidades". Per això és la primera que s'esgota cada any, especialment pels repetidors d'anys anteriors que són els primers a comprar les entrades. Reserva ara a la web del Vívid.
Experiències Vil·lennials
"Activitats com les Experiències Vil·lenials, que fusionen la paraula 'milenial' amb la paraula 'vi', ens ajuden a apropar la cultura del vi també als més joves", explicava Jordi Masquef, vicepresident primer del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, en una entrevista a ENOTURISTA sobre el Vívid.
SPEED DATING, SPEED TASTING
Dissabte, 6 d'abril de 2024
De 18:00 a 20:00 h.
Mas Geli, Pals, Baix Empordà.
Per segon any consecutiu, el festival de l’enoturisme de la Costa Brava i l'Empordà organitza activitats especialment pensades per a públic més jove. A Mas Geli, l'experiència comença amb un passeig per vinyes, fins a la terrassa del wine bar, on es tasten vins ecològics. "A cada canvi de vi, hi haurà un/a nou/nova company/a de taula. L’estona que dura cada tast serà més que suficient per conèixer a la persona que tenim davant i descobrir el què li agrada", expliquen des del celler.
ALTRES EXPERIÈNCIES MILENIALS RECOMANADES
- "Brunch entre vinyes", al nou celler Perelada.
- Concert maridat al celler d’Espolla amb Joanjo Bosk.
Rutes de vi i natura
La primavera esclata a l'Empordà i la Costa Brava amb el Vívid. Gaudeix-la amb passeigs per les vinyes, i envoltats de natura mentre gaudeixes dels vins de proximitat. També tens la possibilitat de navegar en caiac davant de vinyes vora el mar i fer un tast de vins en una cala.
RUTA AMB LA DO EMPORDÀ
Dissabte, 20 d'abril de 2024.
De 10:30 a 14:00h.
Celler Cooperatiu d'Espolla, Alt Empordà,
El Consell Regulador de la DO Empordà programa una ruta per l’Albera, un dels paisatges de més bellesa del rerepaís empordanès, amb tast de quatre vins de frontera durant el recorregut. Veuràs sepulcres històrics, tortugues autòctones i estanys intermitents. Sabies que és un lloc marcat pel contraban, on la vinya és terra de frontera. Un itinerari circular a peu i copa a la mà, de dificultat mitjana.
MÉS EXPERIÈNCIES PER SUAR LA CANSALADA
- Clos d’Agon i Glops d’història proposen un tast en ruta entre vinyes proscrites, amb un recorregut guiat de cinc quilòmetres per descobrir la història d'un territori vitícola únic amagat al cor de Calonge.
- L’Agrobodega El Parral, de Capmany, suggereix una experiència inèdita a l'Empordà amb una ruta en tren entre vinyes de cellers del municipi per tastar els seus vins a peu de vinya amb el guiatge dels seus enòlegs.
- A Colera, el celler Hugas de Batlle ofereix una ruta per la Vall de Molinàs per descobrir aquest bell paratge tot fent un tast de vins acompanyat d’un esmorzar de pa amb tomàquet i embotits.
Melodies de vi
El vi i la música són un maridatge sensorial excel·lent. En aquestes activitats hi trobaràs un seguit de propostes pels melòmans i amants de vi.
HAVANERES, CANTS DE TAVERNA I VINS
Dissabte, 27 d'abril de 2024.
De 18:00 a 19:30 h.
Vins i Licors Grau, Palafrugell, Alt Empordà.
Una de les propostes més originals tindrà lloc a l'auditori de Vins i Licors Grau. La botiga de Palafrugell us brinda un viatge sensorial pel món de la cançó marinera i l’univers del vi. Les primeres cançons de taverna, les havaneres més clàssiques i les últimes novetats del gènere a càrrec del Grup Arjau. Per maridar, una selecció de cinc grans vins de la DO Empordà que seran comentats pel sommelier Eduard Solà, Nas d’Or de Catalunya el 2011.
ALTRES PROPOSTES PER NO DESAFINAR
- El celler Oliveda programa la proposta «El despertar de l’Albera», amb un esmorzar i tast de vins maridat amb un concert de violí entre vinyes.
- A Calonge, el Restaurant Kubansky ofereix un maridatge de vins de l’Empordà amb els seus plats casolans i la música del pianista Jordi Campoy.
Activitats familiars
El Vívid també es pot viure en família. En aquesta edició trobareu propostes pels més menuts de la casa, pensades perquè els pares i mares també puguin gaudir amb una copa a la mà de propostes fer enoturisme familiar.
MÉS EXPERIENCIES PELS MENUTS
- A Mollet de Peralada, La Vinyeta programa una sortida ornitològica entre vinyes i oliveres per conèixer ocells d’aquest territori amb una proposta que finalitzarà amb un esmorzar amb productes i vins del mateix celler.
- Les famílies també podran gaudir d’una sessió de «Màgia i vi» organitzada per la Taberna La Barberia de Palamós amb el Mag Daniel’s o de diverses rutes aptes per a tota mena de públics.
FESTIVAL DE PETIT FORMAT
La mitjana de participants anual al Vívid se situa entorn als dos mil assistents. Principalment, el 66 % dels usuaris procedeixen de les comarques gironines, mentre que el 34 % prové de la demarcació de Barcelona. La mitjana d’ocupació se situa en el 80 %. Una de les dades que posa de manifest la bona acollida que té el Vívid entre els afeccionats al vi catalans és l’elevat nivell de satisfacció del públic assistent, ja que més del 95 % dels usuaris fa una valoració «molt bona» o «bona» de la seva participació al festival.
ENOTURISME ORIGINAL
El Vívid s’ha convertit també en un laboratori d’idees i d’innovació en aquest camp que ha ajudat a diversificar l’oferta enoturística de l’Empordà, una de les més genuïnes del país. El Vívid s’ha consolidat com un dels esdeveniments enoturístics més importants que es duen a terme actualment a Catalunya. El festival de l’enoturisme a Catalunya oferirà una seixantena d’activitats durant el mes d’abril a la Costa Brava amb un total de 2.700 entrades.
TAMBÉ ET POT INTERESSAR
- Vívid 2023: els imperdibles del festival.
- Vívid 2022, el festival de la recuperació
- Vívid 2021, una activitat per cadascú
- Vívid 2020, una carta als Reis d'Orient
- Vívid 2019, plans per 'empodanejar'
- Enoturisme a l'Empordà
MÉS INFORMACIÓ
Un article escrit amb la col·laboració del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, de la Diputació de Girona.
Tens ganes de veure el video del Festival Vívid 2024? Consulta l'Instagram d'Enoturista.