Celler

Purgatori

El celler on expiar els pecats
mapaJuneda
Les Garrigues Lleida
Experiències


DESCRIPCIÓ

La història del celler Purgatori, propietat de Família Torres, dóna per una sèrie de Netflix. La finca està situada als afores de Juneda, a Les Garrigues (Lleida). Concretament al Mas de l'Aranyó, un edifici que va fer construir l'Abadia de Montserrat, entre 1770 i 1780, que es coneix popularment com "la finca dels desterrats". Diuen que hi enviaven els monjos díscols, que no seguien la regla de Sant Benet, com a penitència per expiar els seus pecats. El clima de la zona és extrem, amb molt fred a l'hivern i molta calor a l'estiu. La terra és pobra. Les condicions de treball eren molt dures. D'aquí ve el nom de Purgatori, que Família Torres va recuperar el 1999, quan adquireix la finca. El nou celler es va construir el 2018, preservant l'antic edfici dels monjos, amb criteris d'eficiència energètica i la instal·lació de plaques fotovoltàiques. El celler manté certa austeritat monacal, amb una sala de tastos que era l'antic menjador dels monjos, i un impressionant soterrani on envellien els vins, que avui serveix per conservar a temperatura constant tot l'any les anyades antigues de l'únic vi que s'elabora al celler: el Purgatori. Un vi negre, de garnatxa, carinyena i syrah, que el 2021 va guanyar el Vinari d'Or al Millor Vi de Catalunya pels Premis Vinari. El raïm prové d'una selecció de 50 hectàrees de les 200 que té la finca. Tot i que fa més de 250 anys que els monjos benedictins van viure a la finca, encara s'hi pot sentir el seu llegat, com un halo de misteri, o la boira espessa que pobla la zona, característica de la DO Costers del Segre.
Image

RECOMANAT

Si com diuen "l'infern està en els detalls", el celler Purgatori està ple de símbols sorprenents. L'edifici original dels monjos conserva dues travesses de pedra a la llinda de les portes amb les inscripcions 1770 i 1780. El pany de les vetustes portes de fusta té el símbol de l'Abadia de Montserrat, com una crida a mirar pel forat i descobrir els secrets dels monjos. El major misteri, la confidència més secreta era, sense cap mena de dubte, el vi. En aquell ambient continental, de terrers inhòspits, el raïm que creixia a les vinyes va donar vins excel·lents. La llegenda diu que era tant bo que desapareixia. Els monjos deien que eren els àngels qui se l'enduïen al cel. Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres, recupera aquests mites per donar nom a un dels vins més emblemàtics de la família. El celler conserva la part més antiga, construïda, el s.XVIII, amb un soterrani i l'antic menjador dels monjos, al costat d'un nou espai amb 1.800 metres quadrats, on hi ha moderns espais de fermentació i criança de vins amb dipòsits de formigó (elaborats parcialment amb terra de la vinya) bótes d'acer inoxidable, i un espai per més de 400 bótes de roure i foudres. Cada varietat es vinifica per separat. S'extreu l'ànima d'una finca diversa. Hi ha ceps plantats entre 350 i 550 metres, amb un fort contrast tèrmic entre el dia i la nit, que afavoreix una maduració lenta del raïm. Les escasses pluges que van convertir la finca en un espai de penitència afavoreixen raïms concentrats, amb una major càrrega aromàtica. Les vinyes són un camp de proves ideal per les varietats de raïm ancestrals que ha recuperat Família Torres en els darrers 30 anys, com la Gonfaus. Un raïm fràgil, menut, d'uns quatre mil·límetres d’amplada, que creix parapetat de fulles que el tapen, de tan delicada com és. Família Torres en fa un vi sedós, suau i fresc, que no està la venda, encara, i que només es pot tastar en les (comptades) visites al públic que fa el celler.
Image

INFORMACIÓ PRÀCTICA

El celler Purgatori representa l'essència dels vins de Les Garrigues. La finca està situada al terme de Juneda, entre Castelldans i Les Borges Blanques. Els terrers són profunds, ben drenats per la poca pluja, i de sorra moderadament fina. La vegetació típica de la zona són petits arbuts i plantes aromàtiques que converteixen aquesta subzona de la DO Costers del Segre en un espai propici per fer vins negres de sotabosc, amb notes típiques de la vegetació de l'entorn. El celler Purgatori aprofita aquest caràcter interior, continental, allunyat de la presència del mar Mediterrani, obtenint vins amb caràcter propi i amb una forta personalitat. Aquesta zona va ser pionera a cultivar varietats internacionals, adoptant tècniques californianes. En els darrers anys, però, aquesta particularitat climàtica ha servit perquè Família Torres hi dugués a terme nombroses plantacions experimentals de varietats de raïm recuperades, ceps ancestrals que s'havien anat oblidant. Una de les grans reivindiacions de Família Torres, la marca més admirada del món el 2021, és la lluita contra el canvi climàtic, l'aposta per la sostenibilitat i el traspàs de l'agricultura ecològica cap a la viticultura regenerativa. Miguel A. Torres, quarta generació familiar, ha rebut nombrosos reconeixements pel seu compromís mediambiental al llarg de la seva carrera professional. 
Image

Adreça
Celler Purgatori Família Torres
25430 Juneda
Google Maps

Vins recomanats del celler Purgatori
Articles relacionats
També et pot interessar
Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials