Purgatori

Gonfaus

Negre Sense DO
47,00 €

COM ÉS AQUEST VI?

Gonfaus 2021 és el primer vi de Família Torres elaborat amb la varietat de raïm ancestral recuperat Gonfaus. El vi prové de la finca del Mas de l'Aranyó del celler Purgatori, situat a Juneda, a Les Garrigues (Lleida). Aquest vi és el darrer exponent del projecte de recuperació de varietats ancestrals. El projecte va començar-lo el celler familiar fa quaranta anys per conèixer el patrimoni vitícola de Catalunya d’abans de l’arribada de la fil·loxera, i amb el qual avui pot adaptar-se al canvi climàtic. És un vi experimental de producció molt limitada, elaborat íntegrament amb la varietat negra del mateix nom.

GONFAUS: VARIETAT RECUPERADA

La varietat de raïm Gonfaus es va localitzar fa més de 20 anys. Un cop sanejada i reproduïda in vitro, es va assajar al camp en diferents finques de Família Torres per conèixer quines condicions de clima i sòl li eren més favorables i poder-ne valorar el potencial enològic. Amb els anys s’ha constatat que és a la finca Purgatori, a uns 500 metres d’altura, on s’expressa millor ja que s´ha adaptat molt bé al clima extremadament sec i les oscil·lacions tèrmiques de zona.


UNA VARIETAT FEMENINA

La gonfaus és poc productiva i una de les poques varietats femenines conegudes actualment –la majoria són hermafrodites. La gonfaus és una varietat molt antiga ja que és mare de la querol, una de les primeres varietats recuperades per Família Torres, i parenta de moltes altres varietats com la també ancestral pirene, la trobat o la graciano.

ADAPTADA AL CANVI CLIMÀTIC

Tot i començar com un projecte de caire filantròpic, ja fa anys que la cinquena generació, representada pel Miquel i la Mireia Torres Maczassek, s’ha centrat en recuperar les varietats amb més potencial enològic i més ben adaptades a les altes temperatures i la sequera amb l’objectiu de crear vins singulars que puguin arribar als consumidors. Per a Miquel Torres, “recuperar de mica en mica el patrimoni i riquesa vitícola de Catalunya és molt emocionant però ho fem amb la mirada posada al futur per elaborar vins que no només parlin de la nostra història sinó que mantinguin la qualitat i l’acidesa malgrat el canvi climàtic”.

EL SISÈ VI DE LA COL·LECCIÓ  

Gonfaus és el sisè vi de Família Torres elaborat amb varietats ancestrals recuperades, el tercer monovarietal i el primer que prové de la finca Purgatori (a partir de l’anyada 2022, estarà emparat sota la DO Costers del Segre). Els seus predecessors són Grans Muralles (DO Conca de Barberà), que integra en el cupatge de varietats autòctones la Garró i la Querol, les dues primeres varietats recuperades pel celler; Clos Ancestral (DO Penedès), elaborat amb l'ancestral Moneu procedent del Castell de la Bleda, juntament amb Ull de llebre i Garnatxa, Forcada i Clos Ancestral blanc (DO Penedès), elaborats amb l’única varietat blanca recuperada, Forcada, com a monovarietal i com a part d´un cupatge amb Xarel·lo respectivament, i Pirene, elaborat 100% amb la varietat negra ancestral que dona nom al vi, plantada al Prepirineu.

AMB QUÈ PRENDRE AQUEST VI?

Els vi Gonfaus 2021 presenta aromes intenses i complexes de fruites madures sobre un fons lleugerament especiat i mostren una acidesa ben integrada i bona concentració, amb tanins madurs i dolços. Aquesta acidesa és, de fet, un denominador comú en les varietats ancestrals recuperades en les quals s’està focalitzant Família Torres. Són varietats, en general, de cicle llarg, amb maduracions progressives i que preserven molt bé l’acidesa.

ALTA RESTAURACIÓ

Gonfaus 2021 és la primera anyada comercial d'aquest vi, destinada especialment a l'alta restauració, i de la qual s’han produït únicament 1.118 ampolles. El vi l’elabora al celler Purgatori l'enòleg David Barriche, en un procés delicat per preservar l'essència de la varietat i enaltir la seva elegància i intensitat aromàtica.
Lloc: Juneda, Les Garrigues, Lleida
DO: Sense DO
Raïm: Gonfaus 100%
Envelliment: Criança
Temps d'envelliment: 12 mesos en ampolla
Viticultura: Ecològica
Anyada: 2021
Purgatori
Altres vins del celler Purgatori
Vins relacionats
Comparteix aquest vi a les teves xarxes socials