Un vi de varietat ancestral de la finca Purgatori: la Gonfaus

28 Novembre 2023
Un vi de varietat ancestral de la finca Purgatori: la Gonfaus

Gonfaus és el sisè vi de varietats de raïm recuperades per Família Torres. És un negre, elaborat amb una varietat femenina (la majoria són hermafrodites). És un vi de producció molt limitada i destinat a l'alta restauració.

Els vins no són masculins, ni femenins. Però hi ha algunes varietats de raím que sí. És el cas de la Gonfaus, una de les poques (poquíssimes) varietats de raïm femenines, ja que la gran majoria de raïms per fer vi són hermafrodites. La Gonfaus és la sisena varietat ancestral recuperada per Família Torres, de la que es presenta un vi monovarietal. Gonfaus 2021 s'elabora al celler Purgatori de Juneda, a Les Garrigues (Lleida). Coneixes la llegenda d'aquesta finca?

PURGATORI, UN CELLER DE LLEGENDA

Aquest celler ubicat a la comarca de les Garrigues se’l coneix com “la finca dels desterrats”. Al 1770, els monjos benedictins van construir la masia per treballar les terres del voltant. Amb el temps, es va convertir en un lloc on enviar-hi els monjos més díscols, perquè era una terra adusta i dura, amb climes molt extrems. Un Purgatori. Els desterrats hi van trobar una terra erma, un clima impenitent i una natura mínima. Però contra tot pronòstic, s’hi feien vins excel·lents que van començar a desaparèixer.

Per què els vins desapareixien? Els monjos díscols deien que eren els àngels qui s’enduien les bótes de vi al celFamília Torres va comprar la finca i hi va construir un celler. La llegenda dels àngels va quedar marcada a foc quan el 2012 van treure el seu primer vi: el Purgatori que s'ha convertit en una icona de Família Torres. És un vi negre molt gastronòmic elaborat majoritàriament amb garnatxa i carinyena. És un dels millors vins de Catalunya.

El vi Purgatori va guanyar el premi a millor vi de Catalunya pels Premis Vinari 2021. Al nas evoca aromes de fruits del bosc, amb notes d'espècies i records de mel. A la boca és sedós, amb una gran tensió de frescor (pròpia dels vins més joves), sensualvoluptuós, amb una complexitat de fruites i minerals. És un vi que combina amb carns a la pedra i xocolata negra, ideal per a expiar els pecats. Ara han elaborat un altre vi negre molt especial: Gonfaus 2021. Image

LA HISTÒRIA DE LA GONFAUS

La història de recuperació de la varietat Gonfaus comença a principis de la dècada del 2000. Família Torres va localitzar uns ceps, després es van sanejar, reproduir in vitro i plantar-los. Els assaigs es van fer en diferents finques buscant els millors resultats enològics. La "finca dels Desterrats" a Juneda va ser on la Gonfaus es va adaptar millor. Les condicions climàtiques són mot extremes: la finca està a uns 500 metres d'altura respecte el mar, el clima és extremadament sec i extrem, amb molt fred a l'hivern i molta calor a l'estiu.

Però l'origen d'aquesta varietat és molt més antic. De fet, podria dir-se que és de les varietats pre-fil·loxèriques més antigues segons estudis recents que demostrarien que la Gonfaus és la mare de la Querol, una de les primeres varietats recuperades per Família Torres, i emparentada amb moltes altres varietats com la també les ancestrals Pirene, la Trobat o la Graciano.

COM ÉS EL GONFAUS 2021?

La Gonfaus és una varietat poc productiva i una de les poques varietats femenines conegudes actualment, perquè la majoria són hermafrodites. Són gotims molt fràgils i menuts. El resultat és un vi molt aromàtic, sedós, suau i amb bona acidesa. És obra de David Barriche, l’enòleg del Purgatori. “Sí, sóc un desterrat”, admet amb humor. És fill de Reus, ha treballat al Penedès i ara conviu cada dia amb la boira i el clima de Les Garrigues. Per fer bons vins a les Garrigues has d’haver entès la terra.

Aquesta ampolla de Gonfaus 2021 és la primera que es posa a la venda. Està destinat a ser un "vi de luxe": s'han elaborat només 1.118 ampolles que aniran a l'alta restauració. És el tercer vi monovarietal de producció limitada de Família Torres i (després de la Forcada i la Pirene) i el primer vi de variertat recuperada elaborat a la finca Purgatori, a Lleida. 

ARTICLES RELACIONATS

El celler Purgatori de Família Torres

El vi Purgatori de Família Torres

Les Garrigues, mon amour: vins de sotabosc i cellers de novel·la