Vins de Pedra

Vi, art i cultura a Montblanc
Conca de Barberà DO Conca de Barberà

La història de Vins de pedra és un homenatge a la resiliència de Marta Pedra (copropietària de La Vinyeta amb la seva parella Josep Serra, a la DO Empordà) i la seva família. A finals del s.XIX, el seu besavi, l'enòleg Joan Sugrañes, va plantar vinya a Montblanc i va fer fortuna destil·lant raïm per fer aiguardent. La fil·loxera havia arrasat les vinyes a França i allò li va permetre exportar el seu licor a ultramar. Però quan la plaga va arribar a Catalunya, les vinyes i la destil·leria van quedar en l'oblit. Fins que als 80 els pares de la Marta, dedicats a la medicina, van recuperar la vinya del besavi. La Marta va crèixer entre vinyes, els caps de setmana i els estius a la Conca de Barberà.  Potser hauria sigut metge, però va decidir estudiar enginyeria agrònoma. El somni d'elaborar vins a Montblanc mai es va apagar. Però van haver de passar molts anys (fins el 2010) fins que Vins de pedra va ser una realitat. És un celler menut, amb encant, que elabora vins singulars. Si els voleu conèixer, visiteu una de les torres medievals de la muralla de Montblanc i tasteu els vins de pedra. Que podrien ser vins de cor.
Image
Judith
Judith
Els origens de Marta Pedra són a la Conca de Barberà i el seu mapa de la infància és a Montblanc. Al projecte de Vins de pedra hi ha jugat un paper molt important el seu tiet, l'artista Víctor Pedra. "Tinc una connexió molt especial. He passat moltes hores al seu estudi, des de petita, com si fos un segon pare". El tio és l'autor de les etiquetes dels vins del celler: "El Trempat" (Trepat), "La Musa" (Cabernet Sauvignon i Merlot), "L'Orni" (Chardonnay i Parellada), el "Negre de Folls" (Garnatxa i Trepat) i el "Blanc de folls" (Macabeu i Parellada). Són vins "frescos, subtils, fràgils i delicats" per la Marta, que creu que "van en consonància amb les tendències de consum actuals". Són vins especials i petites obres d'art.
Image

David
David
La Conca de Barberà es conserva encara com una de les zones més autèntiques de Catalunya. La seva capital, Montblanc, és una ciutat molt ben conservada, amb una pàtina medieval encantadora, envoltada de llegendes, com la de Sant Jordi. Vins de pedra organitza els tastos en una de les torres medievals que envolten l'antiga muralla, que culmina amb un terrat amb merlets, amb vistes a la ciutat. En aquesta visita (7€) es poden tastar els cinc vins del celler i comprar-los. Un parell de vegades a l'any fan activitats paral·leles al Mas de pedra de la família, als afores de Montblanc, envoltants de vinya. Són activitats molt puntuals i recomanables, com les calçotades (que aquest any es faran a La Vinyeta, a Mollet de Perelada) o l'experiència de "Verema i fermenta", que es farà el 3 d'octubre. És una activitat insòlita, que us permet veremar, trepitjar raïm amb els peus, premsar el most i quedar-vos esmorzant a la finca. Al cap de tres mesos, pels volts de Nadal, tindreu a punt una ampolla del vi que vosaltres mateixos haureu elaborat. 
ImageDADES PRÀCTIQUES
La visita a Vins de Pedra s'ha de reservar amb tres o quatre dies de marge, amb un correu electrònic (celler@vinsdepedra.es) o al telèfon de contacte, el 630 405 118. La visita bàsica sol durar una hora i podreu tastar els cinc vins del celler en una torre medieval autèntica de Montblanc. En paral·lel, podeu fer reserves aquí si teniu ganes de participar a les activitats singulars que organitzen uns quants cops a l'any. Al celler us podran recomanar rutes i passeigs a peu per Montblanc i llocs on dinar, sopar o quedar-vos a dormir si heu pensat en fer una escapada.
Image

Adreça
C/Muralla Alfons III, 18
43400 Montblanc

Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials