Bernat Andreu: "A la Conca hi ha molta feina en enoturisme"

03 Juny 2019
Bernat Andreu:

Bernat Andreu, president de la DO Conca de Barberà, del celler Carles Andreu, valora els reptes de l’enoturisme a la comarca en una entrevista a ENOTURISTA. La clau és unitat i esforç, asegura.

FILL DE CARLES ANDREU

Bernat Andreu (Pira, 1984) té un cognom cridat a liderar iniciatives a la Conca de Barberà. La Junta de la DO l'ha escollit ara per liderar una DO activa, prometedora, vitalista, rejovenida, que lluita per mostrar al món la bellesa del seu paisatge i la singularitat dels seus vins. El Trepat ha de conservar el protagonisme, però donar visibilitat al Macabeu o la Parellada. Un altre dels reptes és ajudar a muscular l'enoturisme a la comarca, promovent la unitat de tots els actors turístics per pressionar l'administracions a invertir més.   


Completi la frase. La DO Conca de Barberà és...

... la DO més fresca de tot el nostre país.

Els nous presidents de DO també feu promeses electorals?

(Riu) Procurem prometre una mica menys. A més, els poders que tenim són evidentment molt limitats.

Vaja! I ara com sabrem què ha promés fer a la Conca per poder seguir la seva tasca?

Crec que la feina principal que hem de fer és fixar un perfil propi dels nostres vins.

VINS FRESCOS I LLEUGERS

Quin perfil?

Que siguin frescos, lleugers i que en determinades tipologies que siguin més afruitats, especiats o fins i tot més estrictes.

Com teníeu pensat transmetre-ho al consumidor?

En l’anterior legislatura s’havien dut a terme diverses accions. El pressupost de la DO és molt ajustat. Mantindrem totes les accions que considerem que han sigut molt profitoses i intentarem renovar algunes accions que venien sent més tradicionals, per aprofitar-les molt millor.  

Una de les coses molt notables que hi ha a la Conca és el Viver de Celleristes. És fàcil tenir-lo?

El Viver ha representat un impuls molt important. Ara costa de mantenir per la població molt limitada que tenim en aquesta comarca. L’objectiu de futur en el Viver és reajustar el funcionament precisament per fer-lo sostenible al llarg del temps.

Ara hi ha altres DOs que es plantegen exportar aquesta fòrmula…

Des de la seva creació, l’any 2007, va representar una segona onada de creació de cellers a la Conca. Havíem tingut una primera onada a finals dels 80 i principis dels 90, en un territori dominat per les Cooperatives, encara avui en dia. És un projecte que aporta moltíssim a la viticultura de la comarca.

VIVER DE CELLERISTES

La Conca ha anat creixent. Teniu previst que augmentin els cellers?

Hi ha hagut un ritme de creació bastant fort en els últims anys. Creiem que a partir d’ara s’han de poder creant nous projectes, tot i que a un ritme més fluix. Això sí, creiem que serà impossible fer-ho al ritme que ha tingut els darrers 10 anys.

S’ha de continuar reivindicant el Trepat com la varietat més emblemàtica de la Conca?

El Trepat és més que vàlid com a símbol i representant. És la varietat majoritària a la nostra comarca. És històrica, no diria que exclusiva, però sí molt específica del nostre territori, que ens identifica, que facilita la transmissió del nostre producte arreu. Li hem de donar una gran importància…

Però…

No podem oblidar que representa el 30% de la vinya d’aquesta comarca. Tenim varietats blanques molt abundants i molt tradicionals, com el Macabeu i la Parellada, i existeixen altres varietats tradicionals i forànies, amb moltes de les quals es poden elaborar vins que donen el perfil adequat per la Conca.

ESCUMOSOS AMB DO CAVA


També s’hi elaboren escumosos. Des de la DO quin paper manteniu amb els canvis que s’estan produïnt al voltant del cava?   

El nivell de conflictivitat és ínfim, tenint en compte que la DO Cava se sobreposa a d’altres territoris, entre ells el nostre. Al Penedès sí que hi ha hagut moviments molt més importants… Aquí produïm una gran quantitat de vi base per al cava, però poques vegades es finalitza l’elaboració. L’apartat de la guerra comercial, en podríem dir, ens afecta molt menys.

Com ho veuen?

En certa manera ens ho mirem amb distància, amb preocupació perquè formem part del Cava. I quan el Cava pateix la Conca també. Quan hi ha incertesa amb què passarà en la següent collita del cava, a la Conca també en tenim.

A nivell de turisme, teniu grans atractius, com Montblanc, la Ruta del Cister, Poblet… Hi ha marge per continuar reivindicant les rutes del vi de la Conca?

Des dels cellers encara no està tot fet. Individualment cada celler té molta feina per millorar la seva oferta enoturística i la capacitat per explotar-la. La DO no supervisa ni controla l’activitat enoturística, però sí que tindrem la obligació d’anar a buscar altres companys de la restauració, dels hotels, d’activitat turística, que sabem que també estan interessats en la promoció enoturística.

La clau és anar conjuntament?

Els llocs on l’enoturisme té una projecció seriosa és quan aconsegueix la implicació d’altres sectors, i en termes finals gairebé estàs forçant la pròpia administració a donar suport a aquestes iniciatives a nivell territorial.

ARTICLES RELACIONATS

Enoturisme a la Conca de Barberà

Mariona Rendé: "Hisenda es va endur el 25% de la solidaritat"

Ricard Sebastià: "L'objectiu és posar la Conca al món"

15 anys de vins de trepat negre: de la Conca al New York Times

Mariona Rendé: "Diuen que la Conca s'assembla a la Toscana"