Descobreix la ruta d’enoturisme al Bages, a través del Geoparc de la Catalunya central i Cardona d'ENOTURISTA. Visita a la muntanya de sal, el castell i els cellers d'Artés, amb tast de vins de Picapoll.
Cardona i les mines de sal
El secret turístic de Cardona està amagat sota el castellet d'una mina. Un mini bus baixa des de l'entrada al Parc Natural fins a a la mina. A baix veureu un llac sec. La sal va quedar petrificada en una estora blanca, oculta per capes de terra. Els moviments sísmics, el contacte entre plaques tectòniques, va provocar que s'elevés com una piràmide. És el que s'anomena un diapir. Gràcies a aquest moviment, va emergir la vetusta muntanya de sal.
Els miners van marxar als 90, després de 60 anys d’extraccions. A l'Edat Mitjana el comerç de la sal estava tan consolidat que els Senyors de Cardona van construir el Castell per custodiar la muntanya. A principis del segle passat van descobrir que també hi havia sal potàssica, de gran valor per fer munició i adobs per a plantes. La feina dels miners ha deixat una aquitectura insòlita, com l'anomenada 'Capella Sixtina'. És una visita recomanable per a tota la família.
CAMINS DE SAL A súria
La sal va obrir vies de transport entre Cardona i Manresa. Camins que avui us permetran descobrir el paisatge del Geoparc de la Catalunya central, un territori reconegut per la UNESCO. Després de feruna visita fugaç al Castell, que avui alberga un Hotel de Paradores, anem seguint el curs dels camins de sal, vorejant el Cardener. La primera parada és Súria. El poble vell també té un castell, amb una preciosa torre. Badeu pel centre històric, entre cases remuntades sobre el turó geològic com una dentadura preciosa. De fons veureu que hi ha antigues mines.
PARC DE L'AGULLA DE MANRESA
Anem baixant fins a Manresa, i fem una parada al Parc de l'Agulla. Un oasi de pau amb un llac on s'hi practiquen esports nàutics. Nosaltres ens conformem a fer un mos asseguts sobre la gespa. Hi ha un estaurant ajagut sobre un embarcador. A la tarda ens esperen un parell de cellers d'Artés. La DO Pla de Bages té un subsól especialment ric gràcies a la particular geologia de la zona.
Artés I ELS VINS del Bages
Una de les varietats ancestrals del Bages és la Picapoll. Dóna un raïm menut i pigat, que s’ha convertit en l’emblema de la DO Pla de Bages. Al celler Solergibert, fa més de 100 anys que la treballen i no és una varietat ni fàcil ni rendible. Ens ho explica en Josep Solergibert, que ens ha portat fins a la vinya més vella de Picapoll, plantada el 1906. El Josep i el seu fill Aleix fan dues classes de picapoll: el jove i un criat en botes d’acàcia. Hi trobareu la riquesa geològica del Bages.
celler cooperatiu d'artés
Anem al Celler Cooperatiu d'Artés, on hi ha l'espai Àrtium. El Picapoll va estar a punt de desparèixer a mitjans dels anys 50. La Cooperativa va impulsar l'embotellament. Els pagesos que volien arrencar la Picapoll, per poc rendible, ho tenien més difícil, ja que a la Cooperativa els pagaven més i tenien més facilitats que amb la resta de varietats. Així va ser com Artés va evitar que la varietat s'extinguís. Avui el Picapoll és la gran varietat del Bages.
DORMIR AL BAGES
Busquem un refugi on notar la tranquil·litat. Els propietaris de la Caseta de Llussà, a Santpedor, són pagesos i viuen a un quilòmetre, en una masia. L'antiga casa dels masovers es pot llogar. Té uns baixos molt amplis, on de vegades s'hi celebren reunions familiars i de feina. A la part de dalt hi ha dues habitacions, un menjador i una cuina, que us transporten a la vida rural més autèntica. Des del balcó, hi passen excursionistes i amants de la bicicleta.
Un article escrit amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona - Barcelona és molt més.