La Ruta del Vi de la Terra Alta reivindica origen i autenticitat

04 Novembre 2021
La Ruta del Vi de la Terra Alta reivindica origen i autenticitat

RUTES DEL VI

La Ruta del Vi de la DO Terra Alta reivindica origen i autenticitat 

Els vins de garnatxa, la gastronomia, el patrimoni natural, cultural, històric i arquitectònic vertebren 50 activitats enoturístiques, amb el vi de protagonista. La Ruta del Vi de la DO Terra Alta pretèn atraure visitants a la comarca, aglutinant l’oferta de cellers, allotjaments rurals i agències especialitzades. La Ruta es presenta com una destinació enoturística de primer nivell a Catalunya, basada en la sostenibilitat i el consum responsable, que vol potenciar l’economia de la comarca, sense renunciar a la seva autenticitat.   

A Batea, un home gran passeja amb bastó i mascareta entre els estànds de la Ruta del Vi de la DO Terra Alta. És el dia de la presentació oficial. Un centenar de convidats omplen els carrers estrets de l'antiga vila medieval, i s’han rebotit entre els portals, enmarcats amb arcs de mig punt i endiumenjats de plantes per escoltar les propostes de les paradetes. És l’estampa de la Terra Alta. Més gent gran que jove (perquè els joves treballen o viuen fora) en una arquitectura ben conservada, a causa de l’oblit de tants anys de totes les administracions. El turista (o l’enoturista, segons es miri) descobrirà la pàtina dels llocs que encara no han estat envaïts per la popularitat, amb una oferta esplèndida de cellers on tastar vins, espais per revindicar el patrimoni natural, llocs amb història i una cuidada oferta de restaurants i allotjaments rurals, àvids de rebre els visitants “amb els braços oberts per fer-los una abraçada”, en paraules del president de la DO Terra Alta, Joan Arrufí.
Image

Un home gran passeja pels carrers de Batea en plena presentació de la Ruta del Vi de la DO Terra Alta. Foto: Ramon Francàs. 

Batea és un exemple de la riquesa i la diversitat de la Terra Alta, considerada “el celler de les Terres de l’Ebre”, segons la campanya oficial. A la comarca, hi ha més d’una cinquantena de cellers, que embotellen prop de 10 milions d’ampolles anuals. La joia de la corona és la garnatxa, especialment la blanca, que dóna vins frescos i afruïtats. Un terç de tots els ceps que hi ha plantats al món són a la Terra Alta. La DO els cuida amb etiquetes especials dels vins que són 100% garnatxa blanca i els promociona arreu. També destaca la qualitat de la garntxa negra (o fina) i de la peluda, una varietat amb molt de recorregut. Des de fa uns anys també embotellen una varietat tradicional recuperada única a Catalunya: el Morenillo.


Reconeguda per la UNESCO com a Reserva de la Biosfera


La Terra Alta és un paradís natural. El Parc Natural d’Els Ports n’és un exemple. Situat entre les comarques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, està format per boscos tupits, de pins mediterranis, alzines i faigs. És un paisatge indòmit, salvatge i ferèstec amb molta història. Escenari d’algunes de les batalles més cruentes de la Guerra Civil, que es poden recuperar en museus, memorials i hospitals de sang. Darrerament hi ha experiències per tastar vins en memòria d’aquells fets, que en alguns casos serveixen a les famílies de les víctimes per recuperar el fil dels seus avantpassats. Les vistes de la Serra de Pàndols i la Serra de Cavalls són impressionants. 

Image
Tast de vins de la DO Terra Alta al toll de la presó, al seu pas per Arnes. Foto: Yolanda Gil

La Terra Alta també és una destinació pels amants de la natura i l’esport. A través de la Via Verda, l’antic traçat del tren, podeu recòrrer més de 50 quilòmetres des d’Arnes fins a Tortosa, travessant la plana fluvial de l’Ebre. És un traçat ideal per passejar, córrer o anar en bicicleta amb tota la família, envoltats dels magnífics paisatges del Parc Natural d’Els Ports, a través de la vall formada pel riu Canaletes. Un dels llocs màgics és la Fontcalda, als afores de Gandesa. Els amants de les pisicines naturals trobareu tolls amb salts d’aigua per refrescar-vos a l’estiu o espais per fer turisme fluvial, com el càiac.
 

Descansar, desconnectar i gaudir de la natura 


En aquest paradís rural trobareu allotjaments molt especials : des d’hotels de qualitat fins a petits establiments rurals molt ben cuidats. La gran majoria estan agrupats dins de l'Associació de Turisme Rural de la Terra Alta. Un dels seus membres, Daniel Esteve, considera que "som com oficines d'enoturisme, perquè captem el perfil del viatger i l'ajudem a involucrar-se en la visita: des del restaurant fins al vinater". Hi ha cellers, com Piñol, a Batea, que combinen l'oferta de turisme rural amb visites al celler. La Ruta del Vi de la DO Terra Alta és un conjunt de sensibilitats, ambiciós, creatiu, i inclusiu que compta amb els restaurants, els allotjaments, les administracions (Consell Comarcal de la Terra Alta, Patronat de Turisme de les Terres de l'Ebre de la Diputació de Tarragona) liderats per la DO Terra Alta.

Image
Vistes de la muntanya de Santa Bàrbara, a Horta de Sant Joan, un dels espais amb més capacitat hotelera de la zona

Els paisatges de la comarca conviden a gaudir de la natura, com els d’Horta de Sant Joan, que van enamorar el pintor Pablo Picasso. Tot plegat salpebrat per una gastronomia local poderosa i ben cuidada. Es tracta d’una cuina d’arrels que manté els productes locals, com l’oli i el vi, com a base del seu receptari. Alguns dels plats estrella són la clotxa (un pa farcit d’arengades i verdures) o la truita amb suc. Els vins de la DO Terra Alta en són la combinació perfecta. Els podreu trobar tots a la Vinoteca de la DO, amb més de 200 referències.
 

Fires i festes del vi per gaudir tot l’any de la Terra Alta

El mes de gener es celebra a Bot la tradicional festa del Vi Novell, el primer vi de l’any, a la Cooperativa de Sant Josep. Durant la Setmana Santa, és tradicional veure les representacions de La Passió a Vilalba dels Arcs, on per cert elaboren un vi de passió molt famòs. De cara a la primavera, tots els cellers de la Terra Alta preparen l’Eclipsi de la Garnatxa Blanca, una trobada itinerant pels pobles de la comarca on durant una nit només es tasten vins de garnatxa blanca. A l’agost se celebra la Fira del Vi de Batea, el cor vínícola de la comarca, amb prop de la meitat dels cellers inscrits a la DO Terra Alta i amb la meitat de les hectàrees de vinya de la zona. El mes d’octubre Corbera d’Ebre acull la Festa de la Verema. El Poble Vell, que es conserva bombardejat per la Guerra Civil és un espai de memòria i homenatge, amb una església amb el sostre de vidre, per recordar que va caure durant la guerra. El novembre es celebra la tradicional Festa del Vi de Gandesa, la capital de la comarca, que acull tots els cellers un cop feta la verema.

Image
Detall de l'interior del Celler Cooperatiu de Gandesa, una de les tres catedrals del Vi que hi ha a la comarca.

Un altre dels atractius de la Terra Alta és gaudir del patrimoni arquitectònic fet amb les mans dels cooperativistes, com la Catedral del Vi de Pinell de Brai, un espectacular celler modernista dissenyat per l'arquitecte Cèsar Martinell, o el celler Cooperatiu de Gandesa. Altres cellers amb un patrimoni destacat són Les Vinyes del Convent a Horta de Sant Joan, Lafou a Batea, o Herència Altés a Gandesa, al costat de projectes més joves, que recuperen l'essència de la comarca, com Altavins Viticultors,  

    

Els cellers inscrits a la Ruta del Vi de la DO Terra Alta

Altavins Viticultors
Bàrbara Forés
Bernaví
Celler Arrufí
Caller Xavier Clua
Celler Josep Vicens
Celler Cal Menescal
Celler Piñol
Celler La Botera
Celler Tarroné
Celler Cooperatiu de Gandesa
Edetària
Essència de Lluna
Herència Altés
Lafou celler
Sant Josep Vins
Les Vinyes del Convent
Celler Batea
Coma d'en Bonet
Catedral del vi modernista de Pinell de Brai
Vins del Tros

Per a més informació visiteu la web de la Ruta del Vi de la DO Terra Alta o seguiu les seves activitats a les xarxes socials com Instagram.

Aquest és un contingut elaborat amb el suport de la Ruta del Vi de la DO Terra Alta.