La Primavera del Cava és un conjunt d'activitats d'enoturisme, organitzada per l'Associació d'Elaboradors de Cava. Reserva les millors experiències, recomanades per ENOTURISTA.
*Foto de portada i imatges de l'article cedides per AECAVA
QUÈ ÉS LA PRIMAVERA DEL CAVA?
És un festival d'enoturisme que se celebra del 6 al 28 de maig de 2023, a 18 cellers elaboradors de Cava a l'Alt Penedès, l'Alt Camp, el Maresme i la Conca de Barberà. Són experiències irrepetibles per donar la benvinguda a la primavera. El festival està organizat per l'Associació d'Elaboradors de Cava (AECAVA), que té experiència amb La Verema del Cava, Sant Jordi als cellers, i Camins del Cava, entre d'altres festivals d'enoturisme. Els eixos principals de 2023 són la natura i la desconnexió entre vinyes.
ACTIVITATS RECOMANADES
Descobreix la selecció ENOTURISTA per gaudir de les millors experiències de La Primavera de Cava. Entre les 10 activitats recomanades hi ha tastar com un professional en una sala de tast entre vinyes, fer un taller de cuina per aprendre a posar la primavera al plat, descobrir la tòfona d'estiu i el cava, desconnectar fent ioga entre vinyes amb una copa de cava, o córrer 10 quilòmetres entre vinyes, amb una copa de cava als avituallaments, o escoltar música relaxat amb una (o dues) copes de cava.
1.- IOGA ENTRE VINYES
Caves Vilarnau. Sant Sadurní. Alt Penedès. Barcelona.
Diumenge, 21 de maig, a les 11:00 h.
30 € per persona.
RESERVA ARA
Les activitats de benestar estan tant de moda com la primavera. Les caves Vilarnau, situades a Espiells, són un paratge natural únic, a tocar de Sant Sadurní d'Anoia. Els seus caves són orgànics, elaborats amb el raïm de les seves finques. En aquest indret gaudiràs d'una jornada relaxant de ioga entre vinyes, respirant aire fresc, en harmonia amb les vinyes... i per a tots els públics: experts, principiants, adults, o infants...
Després de la sessió de ioga, guiada per un professional, faràs un tour per les caves, on descobriràs el procés d'elaboració del cava, la màgia de les criances. Connectaràs amb la vinya després de la desconnexió. I finalment gaudiràs d'un tast de quatre caves, acompanyat d'una selecció d'embotits, formatges i aperitius de la cansalderia Cal Miqueló, una de les més tradicionals de la zona.
2.- TÒFONA D'ESTIU I CAVA
Celler Carles Andreu. Pira. Conca de Barberà. Tarragona
Diumenge, 14 de maig, a les 10:30 h.
36 € per persona.
RESERVA ARA
El celler Carles Andreu és un dels més inspirats elaboradors de Cava de la subzona de la Serra de Prades. El celler només elabora caves de Guarda Superior, amb una criança mínima de 18 mesos, ecològics, i de vinyes pròpies, com acredita el segell d'Elaborador Integral, que només atorga la DO Cava a aquells elaboradors que fan cava amb el 100% del raïm premsat al celler. Carles Andreu, a més, només elabora els caves de la seva finca, a Pira, a tocar de Montblanc, de varietats arrelades com el Macabeu i el Trepat, per a caves rosats.
En aquest taller de tast, els assistents descobriran la sorprenent combinació entre la tòfona, una delícia culinària, amb el cava. Descobriràs les diferents varietats de cava, les seves característiques, amb la versatilitat de la tòfona. Experimentaràs amb els gustos i aromes dels millors productes de la Conca de Barberà, i les muntanyes de Prades. Tindràs l'oportunitat de preparar diferents plats , i aprendre les tècniques per aconseguir un resultat excepcional.
3.- CÓRRER AMB UNA COPA DE CAVA
Giró Ribot. Santa Fe. Alt Penedès. Barcelona.
Dissabte, 20 de maig a les 16:00 h.
16€ per participant – 6€ per acompanyant.
RESERVA ARA
Ja són sis anys que el celler Giró Ribot, situat als afores de Santa Fe del Penedès, organitza la CavaCursa, una de les activitats més divertides que es poden fer amb salut, esport... i cava (qui vulgui!). El celler està en un entorn natural autèntic, un mar de vinyes, allunyat de les grans ciutats. La masia és bonica, amb vistes a Montserrat, plena de racons amb encant perquè els acompanyants puguin desconnectar. La CavaCursa ofereix una caminada de 8 quilòmetres (que surt a les 17:30 h.) i una cursa de 10 quilòmetres per a corredors (que surt a les 18:00 h.).
Una de les grans avantatges de la festa és que els acompanyats són benvinguts, i per 6€ tenen dret a entrepà de botifarra i copa de cava (la copa us la regalen). Per això sol ser una festa familiar, per fer amb els amics, que acabaran ballant amb pantalons curts, a ritme de la música. Els amants de l'esport gaudiran d'una cursa 100% Penedès, entre vinyes, amb samarreta i avituallaments amb fruita fresca i porrons de cava fresquets. La prova està cronometrada i inclou un xip professional, trofeus i obsequis pels participants.
4.- TAST MUSICAL
Agustí Torelló Mata. Sant Sadurní d'Anoia. Barcelona.
Dissabte, 13 de maig, 12:00 h.
20 € per persona 15 € (membres Club ATM)
RESERVA ARA
El celler Agustí Torelló Mata elabora vins i caves als afores de Sant Sadurní d'Anoia, en plena zona natural de vinyes i boscos. Els seus escumosos tenen amomenada arreu del món, especialment el Kripta, l'icònic 'cava dels Déus', ideat pel fundador del celler, Agustí Torelló Mata, amb una ampolla en forma d'àmfora. El celler t'ofereix tastar els seus productes a la terrassa PIN'S, un nou espai de wine bar on tastar els caves i vins del celler sense haver de fer la visita.
Sigues el primer en conèixer el nou producte del celler en primícia. Gaudiràs dels caves màgnum, el Singular i el CS, acompanyats de platets gastronòmics. Per amenitzar la jormnada hi haurà un concert de boleros a la terrassa PIN'S. Maridaràs tres platets gastronòmics amb tres cançons, amb la intenció de passar un matí inoblidable al celler.
5.- TALLER DE CUINA DE PRIMAVERA
Alta Alella. Alella. Maresme. Barcelona.
Dissabte, 13 de maig, 17:00 h.
40 € per adult – 25 € (de 4 a 17 anys)
RESERVA ARA
Alta Alella proposa una experiència per a celebrar la primavera i l'arribada del bon temps. L'activitat consisteix en una visita a les vinyes, on veuràs la brotació, el creixement de la planta i tot el què passa en aquest cicle de la vinya. Buscaràs tot tipus de flors i plantes. I després les incorporaràs al taller de cuina. També visitaràs el celler per entendre d'on surt el vi i el cava.
Amb les flors i les plantes, faràs un taller de cuina interactiu, amb petites elaboracions de temporada, de la mà de l'obrador Melmelaria de Tiana. Integraràs les flors, plantes i fruits que hauràs recollit, i ho maridaràs amb quatre caves i vins del celler, a càrrec dels sommeliers. Un dia en familia per a gaudir de la vinya i la cuina.
6.- TASTA COM UN PROFESSIONAL
Juvé & Camps. Sant Sadurní d'Anoia. Barcelona.
Dissabte, 20 de maig, a les 11:00 h.
50€ per persona.
RESERVA ARA
Juvé & Camps proposa un tast a cegues a la seva exclusiva sala de tast professional, rodejats de vinyes, al celler d'Espiells. És un espai normalment reservat a professionals i sommeliers, amb vistes a les vinyes i a la muntanya de Montserrat. Davant de la sala hi ha una vinya plantada amb les varietats de raïm que vinifica el celler, des de les tradicionals del Penedès fins a les internacionals.
El celler et proposa jugar amb els sentits, la vista, l'aroma, el gust, sense saber quin cava estàs tastant, perquè l'ampolla es presenta tapada. El guanyador del tast a cegues s'emportarà un lot amb els productes Juvé & Camps! Una experiència única i irrepetible, que té places molt limitades.
7.- TALLER D'ESPORGA AMB NENS
Celler Carol Vallès. Subirats. Alt Penedès. Barcelona.
Dissabte, 27 de maig, a les 10:00 h.
30€ general– 15€ per a menors de 14 anys
RESERVA ARA
Una de les millors activitats per fer amb els menuts de la casa a La Primavera del Cava. El celler Carol Vallès et proposa gaudir de la vinya en primavera, fent una feina del camp on els nens poden participar: la poda en verd (o l'esporga). Amb la vostra ajuda, trauran les fulles amb les mans, amb molta cura, per rebaixar la massa vegetal dels ceps i deixar els brots de raïms a la vista del sol i del vent.
Els menuts es guardaran les fulles, perquè després hi ha un taller artístic d'estampat i dibuix de pàmpols, que es podran endur a casa com a record d'un dia de natura i de feina de viticultors. L'edat recomanada per fer l'activitat infantil és de 4 a 12 anys. La canalla gaudirà d'un most ecològic sense alcohol, com a alternativa al cava pels qui no volen beure. Els adults gaudireu d'un aperitiu a la fresca, amb els caves Reserva i Gran Reserva de Carol Vallès.
8.- PASSEIG I APERITIU AMB CAVA
Sumarroca. Monistrol d'Anoia (Sant Sadurní). Alt Penedès. Barcelona.
Dissabte, 27 de maig, a les 11:30 h.
28 € per persona
RESERVA ARA
El celler Sumarroca et proposa una activitat especialment pensada per La Primavera del Cava. L'experiència "3 parcel·les, 3 caves i vins, amb 3 tapes amb aperitiu final". Sortiràs de la finca de Monistrol d'Anoia, on hi ha el celler. Passejaràs entre vinyes, per observar de prop la brotació. Un guia us explicarà els secrets d ela floració i el cicle natural de la vinya.
A mesura que vagis arribant a les diferents parcel·les tastaràs els vins o els caves que s'han fet amb les varietats allà plantades, maridades amb una tapa, elaborada amb productes de proximitat. Acabaràs amb un bon aperitiu al voltant de l'església de Santa Creu de Creixà, amb un ambient festiu i cava per celebrar la primavera.
9.- PRIMAVERA ECO ENTRE VINYES
Canals & Munné. Sant Sadurní d'Anoia. Alt Penedès. Barcelona.
Dissabte, 13 de maig, 10:00 h.
35 € per adult – 15 € per menors de 4 a 12 anys
RESERVA ARA
Gaudeix d'una "visita cavagastronòmica" enmig de la natura. La sortida és a la cava nova de Canals & Munné. D'allà aniràs cap a la Vinya Mare, on els viticultors t'explicaran els secrets de la viticultura ecològica, la importància de la flora i la fauna de l'entorn. Després gaudiràs d'un gran esmorzar de pagès entre vinyes: botifarra, seques, pa amb tomàquet, cava i most per als més petits.
També descobriràs l'eco parcd'animals de Canals & Munné i l'ecoparc infantil. Allà els més petits faran un taller de pintura de pedres, per endur-se un gran record. Experimentaràs el turisme regeneratiu, i culminaràs la visita amb dues degustacions acompanyades de productes de quilòmetre zero.
10.- MARXA NÒRDICA I ESMORZAR
Covides. Sant Sadurní d'Anoia. Alt Penedès. Barcelona.
Dissabte, 27 de maig, a les 9:30 h.
40€ per adult – 20€ per menors de 4 a 12 anys
RESERVA ARA
El celler Covides et proposa caminar entre vinyes i gaudir d'un esmorzar de pagès amb els seus productes. Aprèn a fer marxa nòrdica i Pilat Walk amb el master coach Antonio Brieba. L'activitat inclou una passejada de Marxa nòrdica, combinada amb Pilatwalk entre les vinyes d'un dels membres de la Cooperativa, acompanyat d'un instructor especialitzat, el lloguer dels bastons que s'utilitzara per a la marxa, l'esmorzar de pagès maridat amb vins i caves ecològics de Covides.
També una visita al celler, que els visitants hauran de completar conduint des de les vinyes en els seus propis vehicles) Uns dies abans, s'enviarà un correu als participants concretant el punt de sortida, que serà a prop de Sant Sadurní.
ALTRES EXPERIÈNCIES
ESMORZAR DE PAGÈS I PUJADA A PEU AL CASTELLOT
Caves Bolet. Castellví de la Marca. Alt Penedès. Barcelona.
Dissabte 6 de maig, 9:00 h.
25 € per persona
RESERVA ARA
Esmorzaràs de pagès amb vins i caves de collita pròpia. Amb la panxa plena, faràs una caminada guiada de 12 quilòmetres, i dificultat mitjana, al voltant de les vinyes de Castellví de la Marca cap al Castellot, les ruïnes d'un antic castell situat a 465 metres sobre el nivell del mar. Des de dalt contemplaràs les vistes al Penedès.
TALLER DE MEDITACIÓ, CERIMÒNIA DEL TE I BRUNCH AMB CAVA
Giró del Gorner. Puigdàlber. Alt Penedès. Barcelona.
Diumenge, 7 de maig, 10:00 h.
35 € per persona
RESERVA ARA
T'aturaràs i respiraràs per posar el teu jo en pausa. Desconnectaràs de tot per connectar amb tu. Un taller d'inici a la meditació, amb vistes a les vinyes, que inclou la cerimònia del te. Després de relaxar-te, assaboriràs un brunch amb fruita, formatges, embotits, truita i dolços, acompanyat de cava, en un entorn natural.
BARBACOA, CAVA I LA PODA EN VERD
Joan Segura Pujadas. Torrelavit. Alt Penedès. Barcelona.
Diumenge, 7 de maig, a les 10:00 h.
42 € per persona
RESERVA ARA
Gaudiràs d'una jornada enogastronòmica entre vinyes en un petit celler familiar. Aprendràs la importància de la poda en verd. Tastaràs els caves maridats amb lleugers aperitius, i dinaràs una barbacoa completa, després de recórrer 6 quilòmetres, o en vehicle tot terreny si hi ha dificultats de mobilitat.
PASSEJADA A LA VINYA I ESMORZAR-MARIDATGE AMB JAZZ I BOSSANOVA
Cava Rovellats. Sant Martí Sarroca. Alt Penedès. Barcelona
Diumenge, 14 de maig, a les 10:30 h.
43 € per adult – 18 € per menors
RESERVA ARA
Començaràs amb una relaxant passejada per descobrir les vinyes en flor. Gaudiràs d'un esmorzar en plena natura, amb dolç i salat, maridat amb vins i caves. Visitaràs el celler i la cava radial subterrània, en forma estrellada. Acabaràs amb una copa de cava als nostres jardins, amb música en directe del trio 4EvaJazz.
MATÍ DE NATURA AMB ESMORZAR DE PAGÈS ENTRE ELS CEPS
Masia Torreblanca. Olèrdola. Alt Penedès. Barcelona.
Dissabte, 20 de maig, a les 10:30 h.
35 € per adult – 15 € per menor
RESERVA ARA
Passejaràs entre vinyes, observant la floració i la vinya en flor. Descobriràs l'agricultura biodinàmica. Gaudiràs d'un esmorzar de pagès, maridat amb brasa i productes de proximitat,maridat amb caves, en un petit celler del Penedès, situat en una masia del segle XV, que elabora vins i caves.
MÚSICA SOUL I CAVA ENTRE VINYES
Castell d'Or. Vila-Rodona. Alt Camp. Tarragona
Dissabte, 20 de maig a les 11:00h.
10 € per persona
RESERVA ARA
Gaudiràs d'un tast de caves amb productes de proximitat al wine bar, amenitzat amb la música de Pepper and Soul, un duo acústic amb una proposta musical de fusió pop, soul i fusió, amb un repertori que repassa les estrelles musicals d'abans i d'ara: Michael Jackson, Whitney Houston, Amy Winehouse, Seal o Prince.
MARIDATGE DE FORMATGES XERIGOTS I TAST DE PAELLA
Jovani Vins. Castellví de la Marca. Alt Penedès. Barcelona.
Dissabte, 20 de maig, a les 12:00 h.
38€ per persona.
RESERVA ARA
Gaudiràs d'un tast de formatges fets amb llet de primavera, amb matisos i gustos molt especials, dirigit per Jordi Bertran, de l'obrador Xerigots, amb un tast de caves i vins escollits especialment per a maridar amb cada formatge a la terrassa. Dinaràs un menú de primavera: amanides, paella, postres, amb els vins i caves del celler.
DEGUSTA ELS CAVES D'OLIVER VITICULTORS ON NO ELS HAS TASTAT MAI
Diumenge, 28 de maig, a les 11:30 h.
Oliver Viticultors. Subirats. Alt Penedès. Barcelona.
30€ per persona.
RESERVA ARA
Estrenaràs la nova terrassa, envoltada de vinyes, coincidint amb el 10è aniversari del celler. Faràs una visita a les instal·lacions i faràs un tast amb 4 maridatges creatius amb Caram, Caram, subratllant la versatilitat dels caves del celler i brindant pel producte de proximitat i pels petits productors.
Ganes d'apuntar-te? Reserva les experiències a La Primavera del Cava.
Un article fet amb el suport d'AECAVA.