Xavier Gramona: "Refundem el concepte de 'vi escumós'"

29 Juliol 2019
Xavier Gramona:

Entrevista a Xavier Gramona, president de la marca col·lectiva Corpinnat, que explica a ENOTURISTA la marxa d’alguns cellers de la DO Cava, en una connversa asseguts a la granja del celler Gramona.

creació de corpinnat

Corpinnat vol dir ‘nascut al cor del Penedès’. Fa uns mesos que nou dels cellers del Penedès es van escindir de la DO Cava per crear una marca col·lectiva de la Unió Europea. Al Penedès se’n parla molt i l’efecte ha arribat a l’altra banda del món. És una “sacsejada”, en paraules del seu copresident, Xavier Gramona, que ha fet trontollar els ciments de la DO Cava, nascuda el 1986. El futur dels escumosos està rodant. En aquesta entrevista a ENOTURISTA Xavier Gramona esbossa quin serà el paper de Corpinnat durant els pròxims mesos: wait and see, esperar i mirar. I la mirada de Xavier Gramona és felina, pacient. Arriba amb un Jeep color butà, més jove que ell, però no gaire. Saluda un periodista coreà, dóna la mà a un grup d’elaboradors de la Borgonya, escorcolla els cavalls de la granja i s’asseu en un tronc, disposat per atendre’ns. Bascula entre el ‘gentleman’ i l’aventurer. I parla a poc a poc, mastegant cada pregunta, havent-se preparat molt l’entrevista. Però sense que es noti.

ENTREVISTA XAVIER GRAMONA


Com estan mig any després de presentar la baixa com a elaboradors al Consell Regulador del Cava? 

Estem molt satisfets d’haver fet un pas endavant valent, que ens va fer patir. Ara entenem que és bo pel sector i l’economia del Penedès, perquè veiem que hi ha una efervescència, pràcticament un terratrèmol, al món del vi escumós. I això crec que és molt positiu.

Sent que han provocat un terratrèmol?
   
Fa pocs dies llegia a ENOTURISTA una entrevista a Damià Deàs, que parlava de crisi, de canvi que pot portar a millorar. Sembla que hem col·laborat en gran manera a sacsejar el sector, a sacsejar les consciències, i a fer que el sector es mogui. 

En aquesta entrevista Damià Deàs, president de la Confraria del Cava, també es mostrava optimista a buscar una solució a la seva marxa... 

Encara és aviat. Han passat sis mesos. Les coses van lentes. Són molts agents, que es mouen lentament. Durant més de 30 anys el cava ha tingut un cert immobilisme. Ara cal refundar el sector del vi escumós.

Refundar? 

Refundar el concepte vi escumós espanyol. El Cava va començar coix, als anys 80, amb una Denominació d’Origen que no reflectia l’origen real. 

Per què? 

Per què era un contrasentit dir-li així. Jo li deia l’altre dia a una persona que té molt a fer en el món del cava que haurien de mantenir un Consell Regulador que es digués Cava, però tenir diferents Denominacions d’Origen, com és el cas de Jerez. L’origen ha de ser concret, amb raons geològiques, climàtiques i geogràfiques, si pot ser.

Vostès només volen incloure cellers elaboradors del Penedès...

Avui en dia una persona pot dir “a mi m’agraden els Rioja, els Ribera, els Borgonya...” però no els caves, perquè són molt diferents si venen de l’Almendralejo o de València. Si algú digués “a mi m’agrada el vi escumós del Penedès” aquest seria el sentit d’una Denominació d’Origen: ordenar unes característiques que siguin fàcils de memoritzar pel consumidor. 

I què proposen?

Diferenciar els vins escumosos que vinguin de llocs diferents perquè el consumidor pugui escollir-los. Una possibilitat és fer un sistema nou.

La zonificació?

Miri, recordo una asseguda informal breu amb l’anterior president del Consell Regulador (Pere Bonet i Ferrer) que em deia, “Xavier, no podem zonificar”. Dos mesos després Corpinnat va anar al seu despatx a explicar-li que havíem format l’associació...

Image

I per què no es van quedar dins de la DO Cava a explicar-ho, a lluitar-ho?

Si ens haguéssim quedat col·laborant haguéssim estat condicionats. El fet d’estar a l’oposició i d’aixecar la bandera de Corpinnat ens dóna una possibilitat d’explicar amb molta llibertat cap on hem d’anar.

Cap on hem d’anar?

Som ambiciosos. Volem demostrar al món que es pot fer un gran vi escumós al nostre territori. Un gran vi escumós del món. Pensi que hi ha 40 països que fan vins escumosos. Encara que el públic espanyol no n’és conscient el nostre està considerat com un dels que té més potencial.

El 80% de la producció del cava està en mans de tres grups empresarials. Abans de Corpinnat i ara...

És impossible saber quins canvis hi haurà, però per ara tots els agents es mouen, tenint en compte que intervé Madrid, la Generalitat,... tants agents diferents amb interessos, com propietats americanes amb fons d’inversió (Codorniu), decisions alemanyes (Freixenet), etc..

Repeteixo aquestes multinacionals a què vostè fa referència ara mateix controlen el 80% de la producció de vins escumosos del Penedès...   
  
Miri, com s’ha dit molt en els últims mesos, Corpinnat no és ni l’1% del volum del cava.

Li ha fet mal aquesta afirmació?

És que és certa, com també és cert que som el 30% d’elaboradors de Gran Reserva. Nosaltres tenim famílies que fa més d’un segle que treballen la terra colze a colze. 

Image
Vostè va dir en una entrevista a Els matins de TV3 que se sentien ‘revolucionaris’ i es va comparar amb David contra Goliat...

Potser sí. Hem aixecat una bandera que s’havia intentat aixecar parcialment els nostres amics de ‘Clàssic Penedès’, de la Conca del riu Anoia,... però que no havia arribat a convulsionar el sector com nosaltres. Les marques que ens vam unir sabíem que sí ho faríem.

Això ho ha entès la resta majoritària del sector?

Jo demano que el sector entengui que és una postura positiva. No confortable o egoista, com ens han dit. Se li pot dir crítica, però és constructiva.
 
En aquell moment pensaven que podien canviar el cava des de dins?

Sí, però ha passat un any i mig escàs. Han passat moltes coses, moltes més de les que havien passat en els darrers 30 anys. Hem ajudat a que hi hagi un moviment, és innegable, hem sigut una palanca, sí. Però hem d’agrair a la gent que estiguin enfilant converses.

...I  després de la sacsejada, què?   

Després d’haver provocat aquest terratrèmol ens n’hem anat “de vacances”, entre cometes. 

Entre cometes? 

Sí. El que fem és reflexionar com podem seguir aportant el millor al sector i al territori. Escoltem el mercat, veiem com es mouen els diferents agents del mercat...

Ha vist coses negatives, també?

Coses negatives no les he vist mai. Un canvi es fa quan hi ha aspectes a millorar, en aquest cas amb la relació amb la terra, en el posicionament internacional, d’explicar les coses de manera diferent. 

Image

Han parlat amb la DO Cava des que van marxar?                            

Cal parlar amb Penedès, amb Clàssic Penedès, amb Cava... amb qui calgui, per tal de ressituar-nos tots de la millor manera possible perquè el consumidor acabi comprenent que es pot fer un gran vi escumós al Penedès. La nostra vocació és aportar al màxim perquè tot això passi. En la carta de comiat, la presidència de Cava ens va oferir parlar de qualsevol moviment que pogués beneficiar el sector...

Però després no els van convidar a participar a les comissions que estudiarien els canvis.

Ens vam posar a la seva disposició, però ens van demanar que, de moment, ens apartéssim.

Els va saber greu? Haurien esperat una altra resposta?

El període previ havia sigut tant intens que jo no diria que ens va saber greu. Ells se sentien relativament agredits i necessitaven el seu espai. Vam respectar la decisió i vam prendre distància. El moment de col·laboració encara no s’ha donat.

Però hi ha bona convivència...

Sí, des de ha baixat el soufflé, des que s’han calmat els ànims del cisma. 

Veurien bé que Corpinnat estigués al capdamunt d’una futura la piràmide de qualitats del Cava? 

Aquesta és una de les moltes possibilitats que hi ha d’arrodonir la situació actual per ordenar el sector.

Però...

Però Corpinnat no es troba còmode al costat de productes de 2€, encara que entenem que la piràmide ha de ser completa. No es troba còmode al costat de multinacionals que no sabem cap a on aniran... I sobretot no es troba còmode arreglant a mitges una Denominació d’Origen.

Image

Creu que els consumidors ho han entès? 

En el món del vi pots escollir entre més de 300.000 etiquetes al món. Mai has d’escollir entre 300.000 marques de detergent, de iogurt o del que sigui. El consumidor ha d’ordenar. Per això hi ha guies de vins, revistes, prescriptors, etc.

Sí, però com li explicaria aquest canvi?

Nosaltres vivim en el país de ‘Marcelino, pan y vino’. El català, o l’espanyol si vostè vol, ha donat sempre per assentat el vi a la taula. Per això Espanya ha sigut un país de vi barat, sent el més gran productor de vi del món. 

Això és una pel·lícula de fa 50 anys....

A Catalunya avui hi ha vins escumosos i caves excel·lents a cada cantonada. Però un escumós que aquí costa 18€, a Nova York en val 35€ i a Tòquio, 45. I allà el troben barat, perquè és una raresa i el troben exquisit.

El país de ‘Marcelino pan i vino’ no valora el vi?

Estem en un país que li costa valorar el que té. El primer que hem d’explicar al consumidor és que tenim grans vins d’aquí, i efectivament hi ha escumosos fets d’una certa manera que assoleixen uns preus, però que també tenim escumosos que mereixen un reconeixement a casa, ningú es profeta a casa seva.

S’ha de saber explicar a la gent que un cava no és només un escumós jove que val menys de 10 euros? 

Volem que la gent entengui per què un vi escumós pot valdre 5€ o 100€ i que ho vegi clarament a l’etiqueta... Volem donar esperança als petits agricultors perquè es posin a fer vi i puguin donar molt més valor afegit al que obtenen per quatre cèntims pel seu raïm,...

La meva tieta beu vi escumós de fa 50 anys. No sap què és Corpinnat, ni l’importa. Què li diria?

Tieta: la meva àvia en deia xampany, els meus pares n’han dit cava, els meus fills potser en diran Corpinnat. El vi que hi ha dins de l’ampolla és el mateix. El que t’estem explicant és que és un vi escumós que es fa al cor del Penedès, ecològic, collit a mà, fet per nosaltres i amb un punt d’excel·lència, perquè sàpigues que compres un vi que no té res a veure amb el xampany, ni amb els escumosos a Espanya.