Quins tipus de copes hi ha per beure cava? Del xampany dels avis al cava dels nets

12 Juny 2022
Quins tipus de copes hi ha per beure cava? Del xampany dels avis al cava dels nets

Quines copes existeixen per beure vins escumosos?

Al mercat hi ha una gran quantitat de copes per beure vins escumosos. Les principals són tres:

Copa Pompadour

Copa Flauta 

Copa Tulipa

Darrerament també s'ha posat de moda beure cava en una copa de vi blanc. Tot i així, encara hi ha una gran quantitat de gent que el veu a la seva manera: en got de plàstic, envàs de cartró, porró... i fins i tot en llauna. Ara bé, avui el debat està en la copa! Vols saber més coses de cadascuna d'elles?


Copa Pompadour

ImageLa copa Pompadour es va dissenyar -diuen- amb el motlló del pit de l'amant del rei de França 

La primera copa dissenyada específicament per a beure vins escumosos data del segle XVIII. S'anomena copa Pompadour, perquè era el nom de l'amant del rei de França, Lluis XVI. La llegenda explica que per calcular l'amplada de la copa es va fer servir el motllo del seu bust. És una copa festiva, que permet apilar-les i servir el cava en cascada, però on l'escumós es refreda de pressa i on les bombolles s'escapen més fàcilment. 


Copa Flauta

Image  La copa flauta segueix sent la més utilitzada pels consumidors perquè és la que es troba a la majoria de les cases

La copa Flauta va rellevar la copa Pompadour. La idea és que el vi es mantingués fresc i les bombolles seguissin el seu recorregut natural, formant un rosari a la part superior. Tot i així, encara és difícil apreciar tots els aromes, especialment si són escumosos amb llargues criances. Poc a poc ha anat sent substituïda en l'àmbtit professional. Però segueix sent una bona copa, especialment per a caves joves, que no tenen tant de contingut aromàtic.


Copa Tulipa

Image

La copa Tulipa ha anat guanyant terreny entre els professionals dels vins escumosos perquè reuneix les tres grans condicions que se li demanen a una copa: que conservi la temperatura, les bombolles i ajudi a captar les aromes. La forma còncava de la base permet a les bombolles formar un rosari a la part superior. L'obertura més àmplia al mig ajuda a captar més aromes que la flauta ( i molts més que la Pompadour!). És una copa que promou també la DO Cava des de fa uns anys i que s'està fent popular a la Xampanya.

Una alternativa és tastar els escumosos en una copa de vi blanc, de cristall, que us permetrà aconseguir uns resultats similars a la copa Tulipa.

També n'hem parlat a Instagram, amb aquest Reel: