Pascona
Maria Ganxa
Negre DO MontsantCOM ÉS AQUEST VI?
La Maria Ganxa és el vi negre més terroríficament deliciós del celler Pascona, situat a la Vall de Fontanals, Falset, a la comarca del Priorat (Tarragona). És un vi elaborat amb carinyena vella, plantada en terrers d'argila. El vi negre és un homenatge del vinater Toni Ripoll a La Maria Ganxa, una llegenda de Falset, que s'explicava a la mainada per fer-los por. La Maria Ganxa era una bruixa que enxampava els nens amb els seus dits ganxuts. Se'ls explicava a la canalla per evitar que s'aboquessin als pous o altres llocs que podien entranyar perill, propis d'un entorn rural. És un vi negre elegant i atractiu, que a la copa es nota en l'ensenyoriment de la fruita negra fresca dels sóls argilosos del Priorat. La Maria Ganxa és un vi jove, que ha fermentat i macerat entre 5 i 8 dies amb les pells en un dipòsit d'acer inoxidable de 5.000 litres, amb un enfonsament (o pigeage) de les pells i que ha envellit uns tres mesos amb els seus llevats abans que l'embotellin. A dia d'avui el celler Pascona treballa unes 14 hectàrees de terra, als afores de Falset, amb sóls d'argila, granit i llicorella, plantats en bancals, aprofitant la fondalada de la Vall de Fontanals. També té vinyes pròpies a Móra d'Ebre.

Lloc: Falset, Priorat, Tarragona
DO: DO Montsant
Raïm: Carinyena
Criança: Jove
Temps de criança: 3 mesos d'envelliment en dipòsits d'acer inoxidable
Pascona