Jean Leon

Vinya La Scala 2015

Negre DO Penedès
40,25 €

COM ÉS AQUEST VI?

El Vinya La Scala és el vi més icònic del celler Jean Leon, situat a Torrelavit, l'Alt Penedès (Barcelona). És un vi negre elaborat amb la varietat Cabernet Sauvignon, importada de França i plantada al Penedès per Jean Leon el 1963. La vinya d'on prové aquest vi és una finca petita, d'unes vuit hectàrees, amb un terrer argilós i calcari, que es cultiva amb agricultura ecològica des de 2008, certificat pel Consell de la Producció Agrícola Ecològica (CCPAE) i amb viticultura regenerativa des del 2021. La vinya d'on prové La Scala no es tracta ni amb pesticides ni insecticidesLa Scala és el nom del restaurant de Jean Leon a Beverly Hills (Los Angeles), freqüentat per estrelles de Hollywood com James Dean, Frank Sinatra, Marilyn Monroe, entre molts d'altres. La primera anyada d'aquest Gran Reserva s'elabora el 1969. Des de llavors només s'elabora en anyades excepcionals, com la del 2015. Té amb el segell europeu Vegan, que prova que no s'ha fet servir cap traça animal en el procés de clarificació del vi. És un vi negre Gran Reserva, perquè el vi reposa uns 24 mesos en bótes de roure francés i un mínim de 36 mesos en ampolla. Per tant, el vi reposa un mínim de cinc anys i es posa a la venda a partir del sisè. El darrer vi es va posar a la venda a finals del 2021 i és el Vinya La Scala 2015, amb una edició d'unes 12.000 ampolles, que s'acompanyen amb una caixa de fusta serigrafiada. Image

PER QUÈ ÉS UNA OBRA D'ART PER DINS I PER FORA?

Per dins perquè el Vinya La Scala és un de Vi de Finca, la més alta distinció d'un vi a Catalunya, que atorga la Generalitat a través de l'INCAVI. Només hi ha 12 Vins de Finca a Catalunya, quatre dels quals a Jean Leon. I per fora perquè el celler té la tradició de vestir-lo amb una etiqueta d'una obra d'art. L'anyada 2015 va acompanyada de l'obra "Els ceps i la nit" de l'artista Josep Guinovart. La directora de Jean Leon, Mireia Torres, reconeix que és un quadre que la té "totalment enamorada". Torres creu que “els colors blaus de la nit; de la lluna que tantes vegades ens guia i ens il·lumina; fins i tot té ceps reals. A mi, personalment m’entusiasma". A Jean Leon s’exposa una mostra amb vuit quadres de Guinovart, que giren entorn al món del vi i els paisatges vitícoles. També s’han recopilat els quadres originals que han vestit totes les etiquetes del vi. L’exposició es podrà veure fins el 15 de febrer com a part de la visita al celler del Penedès.
Image

AMB QUÈ PRENDRE AQUEST VI?

El Vinya La Scala 2015 és un vi que s'ha de prendre acompanyat d'una obra d'art. El maridatge ideal són carns vermelles cuinades a la pedra, acompanyades de verdures a la brasa, i salses especiades, amb una base de pebre verd. Això és perquè el Vinya La Scala és un Gran Reserva, que ha envellit un mínim de cinc anys, dos en bótes de roure francès i tres més com a mínim en ampolla.  El Vinya La Scala presenta un color vermell acirerat, amb tons marronosos, pel seu envelliment. Al nas és un vi potent, amb notes de balsàmics, pebrot vermell escalivat, móres, gerds i un horitzó de torrefacció i pebre, propis de la criança. A la boca és amplíssim, durador i envolvent. Té una entrada afruïtada, complexa, amb ribets d'envelliment, un bon equil·libri entre la frescor i la greixositat, madur i elegant.
Image

 
Lloc: Chateau Leon - Torrelavit (Alt Penedès) Barcelona
DO: DO Penedès
Raïm: Cabernet Sauvignon
Criança: Gran Reserva
Temps de criança: 24 mesos en bótes de roure francés i un mínim de tres anys més en ampolla
Jean Leon
Altres vins del celler Jean Leon
Vins relacionats
Comparteix aquest vi a les teves xarxes socials