Empordàlia

Ençà

Negre DO Empordà
7,90€

COM ÉS AQUEST VI?

Ençà és un vi negre jove, del celler Empordàlia, de la gamma d'homenatge a l'Empordà, elaborat amb dues de les varietats negres tradicionals: garnatxa i carinyena.

POESIA DE L'EMPORDÀ

"Amb aquest vi volem transmetre la poesia de l'Empordà", reconeixia el gerent d'Empordàlia, Simon Casanovas, en una entrevista a ENOTURISTA. El vi es basa en un poema de Joan Maragall, titulat Empordà, que diu: "La sirena se feu un xic ençà, i un xic ençà el pastor de la muntanya, fins que es trobaren al bell mig del pla, i de l'amor plantaren la cabanya. ¡Fou l'Empordà!" 


GARNATXA I CARINYENA

La dualitat de la sirena i el pastor també es nota en les dues varietats de l'Ençà, garnatxa i carinyena, dues de les varietats tradicionals negres de l'Empordà. A l'Empordà se'ls coneix com a lledoner i samsó. Les vinyes de carinyena i una part de les de garnatxa provenen de costers de llicorella plantats a Garriguella i Rabós d'Empordà. La resta de garnatxa està plantada en sóls de sauló de la localitat de Pau.


JOVE I GASTRONÒMIC

Ençà és un vi negre jove, amb entre tres i sis mesos de criança en bótes de roure francés. És un vi que conserva la fruita vermella i negra, és fresc i equil·librat, però manté un punt de notes de mel, vainilla i fumats, propis de la criança en fusta.


CURIOSITATS DE L'ENÇÀ 

  • És un vi negre que es va presentar a la casa del poeta Joan Maragall, al barri de Gràcia de Barcelona, acompanyat d'un dels néts del poeta, Pere Maragall.
  • El celler vol fer un homenatge a l'Empordà i mostrar la poesia del territori.
  • El poema viu la dualitat del mar i de la muntanya, dos elements gastronòmics de l'Empordà.
  • El vi està elaborat amb dues varietats empordaneses molt tradicionals.

AMB QUÈ PRENDRE AQUEST VI?

L'Ençà és un negre jove, amb menys de sis mesos en criança en bótes de roure. És un vi negre fresc i molt versàtil. Pot donar joc com a vi a copes o per maridatges gastronòmics. Nosaltres l'hem maridat amb calçots fets a la brasa, amb salsa de romesco artesana.

COLOR

A la copa presenta un color vermell intens.


AROMA

Al nas destaquen les notes de fruita vermella, com les mores, els gerds o les cireres i uns ribets de regalèssia, vainilla o espècies, propis de la criança en bótes de roure francès.


BOCA

A la boca és un vi lleuger, fresc, que es va dimensionant fins a ampliar-se com un vi estructurat i amb un final rodó, lleugerament golós. Molt agradable.


CURIOSITATS DEL MARIDATGE

  • L'Encà és un vi jove, fresc i afruitat, que harmonitza bé amb el gust dolç del ceballot.
  • Els plats a la brasa mariden bé amb vins joves, perquè refresquen el paladar.
  • La Garnatxa i la Carinyena es complementen, com el calçot i el romesco, més potent.
  • Amb plats de la cuina tradicional catalana, com la butifarra amb mongetes va bé un negre.
  • Les notes de criança li donen estructura a la boca per gastronomia a la brasa o especiada 
Lloc: Pau i Vilajuïga, Empordà, Girona
DO: DO Empordà
Raïm: Garnatxa i carinyena negra
Criança: Jove
Temps de criança: De tres a sis mesos en bótes de roure francès i després envelliment en ampolla
Empordàlia
Altres vins del celler Empordàlia
Vins relacionats
Comparteix aquest vi a les teves xarxes socials