Cava Bertha
Umami
Blanc DO PenedèsCOM ÉS AQUEST VI?
L'Umami és un vi blanc jove del celler Cava Bertha, situat als afores de Subirats, a l'Alt Penedès (Barcelona). Umami és una paraula japonesa per definir la saborositat d'un aliment, i es considera com un cinquè element, entre el dolç, salat, amarg i àcid. L'Umami és un vi del celler Bertha, elaborat per Josep Torres Sibill, a les vinyes que envolten Cava Bertha. És un vi de cupatge, que majoritàriament s'elabora amb les varietats blanques tradicionals del Penedès, com el Macabeu i el Xarel·lo (80%), provinents de vinyes plantades al voltant de 1950, amb un pessic de Muscat de Frontignan, Chardonnay i Sauvignon blanc. Les vinyes creixen en un sól argilós i calcari, que doten al vi d'una mineralitat extra. El treball de la vinya és ecològic, respectant la producció amb la poda i deixant una capa herbàcia quan era necessari per augmentar els nutrients naturals de la terra. El raïm es cull de manera manual, amb caixes de 25 quilos. Un cop al celler, el raïm es congela abans de premsar, per endarrerir la fermentació i millorar l'extracció de la polpa del raïm enganxada a la pell del gra. La fermentació és lenta, amb llevats seleccionats i a baixes temperatures. Finalment, el vi macera durant quatre mesos en tines d'acer inoxidable amb les seves mares (els llevats en descomposició després de la fermentació) que li aporten un extra de cremositat. L'ampolla d'Umami es presenta amb un tap de rosca, que facilita el seu consum, adreçat a un públic jove que no es vol complicar la vida amb un vi.
AMB QUÈ PRENDRE AQUEST VI?
L'Umami és un vi blanc jove molt fàcil de beure. A la copa presenta un colr groc pàl·lid, amb ribets verdosos. Al nas evoca aromes de fruites i flors. I a la boca és un vi blanc embolcallant, amb una entrada molt suau (una mica dolcenca pel Muscat), amb cos, i amb una frescor final que convida a tornar a fer un glop. Té un bon equil·libri entre les notes de fruita d'os, fresc i mineral.

Lloc: Subirats, Alt Penedès, Barcelona
DO: DO Penedès
Raïm: Macabeu (40%), Xarel·lo (38%), Muscat de Frontignan (9%), Chardonnay (8%) i Sauvignon Blanc (5%)
Criança: Jove
Temps de criança: 4 mesos en tines d'acer inoxidable
Cava Bertha