Castell d'Encus

Taleia

Blanc DO Costers del Segre
28,50 €

COM ÉS AQUEST VI?

Taleia és un vi blanc del celler Castell d'Encus, al Pallars Jussà, fermentat amb parcialment amb els llevats salvatges en cups de pedra del s.XII. "És un vi llarg i complex, on seleccionem el Sauvignon Blanc evitant la intensitat estrident", segons la nota de tast signada per l'enòleg Raül Bobet. 'Taleia' significa obsessió en català. És una expressió típica del Pallars, que es refereix a la fal·lera, o la dèria per fer una cosa. És el projecte de Castell d'Encus per a Bobet.

El Taleia és un vi blanc amb majoria de Sauvignon Blanc (85%) i una part de Semillon (15%), homenatjant el cupatge clàssic de vi blanc francès de la zona de Burdeus. El raïm prové exclusivament de les vinyes que creixen a la finca de Castell d'Encus, a Talarn, Pallars Jussà, en ple Pirineu de Lleida. Una part del vi fermenta en bótes de roure francès nou, amb un cert període de criança sobre mares, que són els llevats en descomposició del vi, que aporten cremositat. La resta del vi s'elabora en petites tines d'acer inoxidable de 25 hectolitres, o en cups de pedra
 

AMB QUÈ PRENDRE AQUEST VI?

L'existència de cups de pedra originaris del s.XII dota al celler i al Taleia una personalitat única. Els cups els van excavar a la roca els monjos de l'Orde del Temple que van viure a Castilló d'Encús des del s.XII fins al s.XVIII, i encara avui en dia es fan servir per elaborar vins molt especials, combinats amb la tecnologia punta del celler.

El Taleia és un vi blanc fresc, amb nervi durador, amb final afruitat i dolcenc, com d'almívar. És un vi llarg, que anirà desenvolupant una important complexitat en ampolla gràcies a la seva acidesa. El potencial d'envelliment previst per al celler és de 20 anys. El Taleia és, per tant, un vi blanc amb en ventall ampli de maridatges. El 2019 se'n van elaborar 15.000 ampolles, sota el paraigües de la DO Costers del Segre.
Lloc: Talarn, Pallars Jussà, Lleida
DO: DO Costers del Segre
Raïm: Sauvignon Blanc (85%) i Semillon (15%)
Envelliment: Reserva
Temps d'envelliment: Un mínim de 5 mesos en bótes de roure, 8 mesos en dipòsits d'acer inoxidable i 24 mesos en ampolla
Viticultura: Ecològica
Anyada: 2019
Castell d'Encus
Altres vins del celler Castell d'Encus
Vins relacionats
Comparteix aquest vi a les teves xarxes socials