Castell d'Encus

Taïka

Escumós
Brut nature
DO Costers del Segre
54,00 €

COM ÉS AQUEST VI?

El Taïka és un l'únic vi escumós del celler Castell d'Encus, elaborat amb el mètode ancestral, sense afegir sucre en el procés, com ho feren els monjos el segle XII. La paraula 'Taïka' prové del finès i vol dir 'màgia'. S'aplica als silencis i moments espirituals a Lapònia i altres terres nòrdiques. En japonès també vol dir 'new wave' o nova onada. És un dels pocs vins escumosos de qualitat que s'elaboren sota el paraigües de la DO Costers del Segre. El 2016 se'n van elaborar 3.200 ampolles.

El Taïka és un vi escumós que té el seu origen a les vinyes de Castell d'Encus, a Talarn, al Pallars Jussà, en ple Pirineu de Lleida. El raïm de les varietats Semillon i Sauvignon blanc es veremen manualment en vinyes petites de la finca, situada entre 800 i 1200 metres sobre el nivell del mar. Al costat del celler s'hi conserva l'antic enclavament de Castilló d'Encús, amb una ermita medieval i diversos cups de pedra excavats a la roca pels monjos de l'Orde del Temple, que hi van viure des del segles XII al XVIII. L'enòleg Raül Bobet hi va arribar a finals dels 90 buscant vinyes d'altura per combatre el canvi climàtic, i ara hi desenvolupa un projecte de recerca. 
 

AMB QUÈ PRENDRE AQUEST VI?

En paraules de Bobet, el Taïka és un "escumós elaborat sense afegir sucre en el procés de fermentació en ampolla, com el van fer els monjos inicialment. Això ens permet una menor dependència de l'efecte de l'extracció de les mares, i com a conseqüència, es pot expressar millor el terrer".  

El Taïka es vinifica en petites tines de 25 hectolitres, a baixa temperatura. La fermentació s'atura quan el vi té el sucre residual apropiat per generar la fermentació en ampolla. Tot el sucre de la fermentació en ampolla prové del raïm i no se n'afegeix en el tiratge. El Taïka fa una criança mínima de 60 mesos en ampolla.

El resultat és un vi escumós que té notes de meló, prèssec de secà al nas. A la boca, té una entrada amb bona acidesa, amb matisos de poma i bombolla fina. Té un postgust llarg i complex, ric en matisos. El celler considera que el vi anirà desenvolupant en ampolla la complexitat dels escumosos de clima fred, fent-se cada cop més integrat.
Lloc: Talarn, Pallars Jussà, Lleida
DO: DO Costers del Segre
Raïm: Semillon (50%) i Sauvignon Blanc (50%)
Envelliment: Gran Reserva
Temps d'envelliment: Un mínim de 60 mesos amb les seves mares
Viticultura: Ecològica
Anyada: 2016
Castell d'Encus
Altres vins del celler Castell d'Encus
Vins relacionats
Comparteix aquest vi a les teves xarxes socials