Castell d'Encus

Ekam Essència

Blanc
De Botrytis
DO Costers del Segre
49,00 €

COM ÉS AQUEST VI?

L’Ekam Essència és un vi blanc del celler Castell d'Encus, elaborat només amb la varietat Riesling, als Pirineus de Lleida. L'Ekam és el vi amb el què l'enòleg Raül Bobet busca l'equilibri entre una acidesa natural alta i un contingut de sucre elevat propi del Riesling de la zona vinícola alemanya de Mosel.

"L'Ekam Essència s'elabora amb la filosofia de la mínima intervenció de la botritis i buscant la puresa del Riesling", segons la nota de tast signada per Raül Bobet. La botritis cinerea (o 'podridura noble') és un fong que asseca el raïm i que en determinats climes afavoreix un augment de l'acidesa, mantenint el sucre residual. És un procés màgic, en què intervé la sobremaduració del raïm, la humitat i el saber fer del vinyater, esperant el moment precís per a collir els grans. A Castell d'Encus seleccionen els millors lots d'acidesa i sucre per aquest vi de llarga guarda que, segons el celler, pot tenir un potencial d'envelliment superior als 20 anys.   

AMB QUÈ PRENDRE AQUEST VI?

L'Ekam Essència és dels pocs -poquíssims- grans vins catalans que retraten el Riesling de la zona vinícola alemanya de Mosel. En anglès seria un "off-dry wine", un tipus de vi en què una part del sucre residual del most no es converteix en alcohol i deixa un punt dolç agradable. Els alemanys, que classifiquen els vins en funció del sucre del most, el qualificarien entre un kabinett i un spätlese, ja que l'Ekam Essència conté uns 30 grams de sucre residual per litre. Això, sumat a una acidesa natural molt alta dóna un vi fresc, afruitat, de matisos dolços, llarg en boca, i amb certes notes cítriques al final.

Com a curiositat, 'ekam' significa 'unitat' en llengua sànscrita clàssica. Pel celler, 'ekam' és l'entitat a partir de la qual es forma l'univers. L'Ekam Essència recull aquesta cerca de l'origen, basculant entre una acidesa alta extraordinària i les notes dolces i duradores. El grau alcohòlic és de 10,56% vol. És un vi de qualitat de la DO Costers del Segre. Castell d'Encus va elaborar 1.500 ampolles d'Ekam Essència 2019  
 
Lloc: Talarn, Pallars Jussà, Lleida
DO: DO Costers del Segre
Raïm: Riesling 100%
Envelliment: Reserva
Temps d'envelliment: Un mínim de 9 mesos en dipòsit d'acer inoxidable i 36 mesos en ampolla
Viticultura: Ecològica
Anyada: 2019
Castell d'Encus
Altres vins del celler Castell d'Encus
Vins relacionats
Comparteix aquest vi a les teves xarxes socials