Mas d'en Gil

Clos Fontà

Negre DOQ Priorat
Uns 70 €

COM ÉS AQUEST VI?

El Clos Fontà és el "grand cru" negre del celler Mas d'en Gil, situat a Bellmunt, al sud del Priorat, a les comarques de Tarragona.

VI DE FINCA QUALIFICADA

És un un dels exclusius Vins de Finca Qualificada de l'INCAVI, la més alta distinció que se li reconeix a un vi a Catalunya. El Clos Fontà està embotellat sota el segell de qualitat de la DOQ Priorat, provinent d'una selecció de vinyes velles de garnatxa i carinyena, plantades entre 1931 i 1970.

VINYES VELLES DE GARNATXA I CARINYENA

El Clos Fontà és la "concreció d'un paisatge únic", representatiu dels terrers de Mas d'en Gil. Les parcel·les d'origen tenen pissarra negra, motejada i quarsita, donant la identitat i el caràctert únic de vi negre del Priorat de vinyes velles. Els ceps de Garnatxa negra i Carinyena provenen d'una selecció de les cinc valls de la finca, dividida a la vegada en 53 micro parcel·les que es cultiven a Mas d'en Gil, amb viticultura ecològica certificada i agricultura biodinàmica.

PARATGE DE CLOS FONTÀ

El nom prové de l’antiga denominació de la finca com a Mas d’en Fontà, per la font situada a prop de la masia. Els anys 80, les famílies de viticultors que van arribar al Priorat van decidir denominar els vins de vinyes velles amb el nom genèric de “clos”, seguit del nom de la finca o partida. Per això en el cas de Mas d'en Gil es van decidir per Clos Fontà

ECOLÒGIC I BIODINÀMIC

Les vinyes estan plantades amb les dues varietats negres més arrelades al Priorat: Garnatxa negra i Carinyena. La garnatxa negra està plantada en llocs amb un bon airejament, perquà la ventilació evita el reescalfament de la pell. La majoria de parcel·les estan orientades a l'est, evitant el sol de la tarda, i afavorides pel vent del mediterrani. Les parcel·les de carinyena solen estar a les parts més baixes de la finca, perquè la seva pell gruixuda resisteix millor la insolació.

CRIANÇA I ENVELLIMENT

El Clos Fontà s'obté d'una selecció de raïm de vinyes velles. Les varietats fermenten per separat en barriques de 500 litres o foudres de 1.500 litres. En funció de l'anyada s'utilitza una part de la rapa, que és la part vegetal del raïm, que dóna un toc herbaci. Posteriorment, el vi cria en barriques franceses de torrat lleuger de 225 litres o en foudres de 1.500 litres. Finalment, el vi embotellat reposa 24 mesos abans de sortir al mercat.

AMB QUÈ PRENDRE AQUEST VI?

El Clos Fontà és un dels grans vins negres de la DOQ Priorat, 'premier cru' del celler Mas d'en Gil, que busca un estil de vins fins clàssics, i que gaudeix de reconeixement mundial. El Clos Fontà presenta un color cirera fosc, brillant i net, amb ribets granats. Al nas evoca aromes de fruita negra, com gerds o madueixes, records d'herbes mediterrànies, amb les característiques notes minerals del Priorat i fumats propis de la criança en fusta. A la boca és un vi potent i elegant, que bascula entre la frescor, una subtilitat sedosa. Té la complexitat dels grans vins negres del Priorat, amb minerals propis de la geologia. Ideal per acompanyar-lo amb carns de caça (cèrvol, porc senglar o llebre) i amb  preparacions amb foie i tòfona. El Clos Fontà és "la representació més precisa del terroir de Mas d’en Gil".

Lloc: Bellmunt, Priorat, Tarragona
DO: DOQ Priorat
Raïm: Garnatxa negra i Carinyena
Envelliment: Gran Reserva
Temps d'envelliment: 14 mesos en bótes de roure d'entre 1.500 i 225 litres i 36 mesos de criança en ampolla
Viticultura: Biodinàmica
Anyada: 2017
Mas d'en Gil
Altres vins del celler Mas d'en Gil
Vins relacionats
Comparteix aquest vi a les teves xarxes socials