Família Torres

Clos Ancestral

Negre DO Penedès
15 €

COM ÉS AQUEST VI?

El Clos Ancestral és un vi negre del celler Família Torres, el primer elaborat amb la varietat ancestral recuperada Moneu. Per què Família Torres ha presentat un nou vi amb un arqueòleg? Hi ha projectes que venen de molt lluny. Als voltants del Castell de la Bleda (Santa Margarida i els Monjos - Penedès) s'hi han trobat restes arqueològiques de fa 2.500 anys. Dins el castell hi han trobat restes de sitges dels íbers, els primers elaboradors del vi, i un mur construït pels romans que servia de base d'una torre de guaita. L'enclavament ha tingut pobladors fins avui. Mentre els seus actuals propietaris, Familia Torres, acaben la feina d'arqueologia dirigida per l'arqueòleg Xavier Esteve, als voltants de la finca hi han plantat una varietat tan històrica com l'indret: la Moneu. Una varietat ancestral del Penedès i recuperada pel celler. Aquí és on s'ha presentat el nou vi, Clos Ancestral, amb visita a la vinya, passeig pel jaciment arqueològic i tast de vins. Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Familia Torres, ha presentat un dels seus projectes més ambiciosos. La vinya de Moneu al Castell de la Bleda mira cara a cara la vinya de Cabernet Sauvignon del Mas La Plana, que va plantar son pare. El futur acarat la història. Les varietats internacionals mirant les ancestrals. El Penedès fa anys que cerca una varietat negra identitària. Per nombre d'hectàrees les més plantades són Merlot, Cabernet i Syrah, seguida (probablement ) de l'Ull de llebre i la Garnatxa. Ara entra en joc la Moneu. Tot i que el camí no ha estat fàcil. Des dels anys 80 que Familia Torres localitza varietats ancestrals anteriors a la fil·loxera que havien quedat abandonades. Les analitza, saneja, replanta, estudia i vinifica, amb més d'una seixantena de varietats. Algunes estan molt més ben adaptades al canvi climàtic que les actuals. Per això Miquel Torres creu que "aquestes varietats són part de la nostra història. Són les varietats que plantaven els nostres besavis. Són varietats úniques, molt singulars, que no es poden trobar enlloc del món. Crec que poden donar identitat als nostres vins". 
Image

AMB QUÈ PRENDRE AQUEST VI?

La Moneu és una varietat fresca, afruitada i amb notes de fruita vermella i espècies. Els pares del Clos Ancestral, Miquel Torres i Albert Llopart, l'han vinificat amb molta cura, després d'anys d'investigar la varietat a la vinya. Finalment han pensat que el Castell de la Bleda seria el quilòmetre zero de la Moneu, el seu santuari. L'han plantat en vas, en vinyes de producció limitada, cultiu ecològic i coberta vegetal. Tot està encaminat a poder fer vins de mínima intervenció. Fins i tot una part del raïm fermeta en cups d'argila, abans d'envellir en bótes de roure entre dos i tres mesos, per domar l'eletricitat. El cupatge final del 2019 conté Ull de Llebre i Garnatxa en una proporció molt més alta. De moment no es plantegen fer un monovarietal. El Clos Ancestral combina amb carn a la brasa, escalivada, mongetes, botifarró, cansalada, carxofes al caliu, formatges o codony. A la copa presenta un color  negre violaci. Al nas recorda  fruita vermella i espècies. En boca és elèctric, afruitat, molt fresc, amb ribets de fruita vermella.
Image
Lloc: Castell de la Bleda
DO: DO Penedès
Raïm: Ull de Llebre (50%) Garnatxa (30%) i Moneu (20%)
Envelliment: Jove
Temps d'envelliment: Diferents tipus. La Moneu envelleix uns tres mesos en bótes de roure usades.
Viticultura: Ecològica
Família Torres
Altres vins del celler Família Torres
Vins relacionats
Comparteix aquest vi a les teves xarxes socials