Castell d'Encus

Acusp

Negre DO Costers del Segre
38,00 €

COM ÉS AQUEST VI?

L'Acusp és un vi negre del celler Castell d'Encus elaborat amb Pinot noir plantat a la serra d'Encús, al Pallars Jussà, al Pirineu de Lleida. "Viticultura de jardineria, alta densitat, sòls molt especials i condicions climàtiques bastant extremes". Així és com el defineix l'enòleg Raül Bobet a la fitxa de tast. L'Acusp és un homenatge als vins negres monovarietals de la zona vinícola de la Borgonya francesa, traslladats a l'univers dels vins d'autor del Pallars.

Les vinyes estan plantades a la capçalera de la serralada d'Encús, a més de mil metres d'altura. Els ceps estan plantats amb alta densitat, major que la mitjana de la DO Costers del Segre, que té un clima absolutament diferent. Els sòls de muntanya, d'altura, potencien aquesta viticultura artesana, molt curosa, gairebé de "jardineria", com es defineixen. La paraula 'Acusp' es pot trobar als primers escrits que parlen de la Serra d'Encús, una serra de puntes, una serra trencada. La paraula 'Acusp' deriva del llatí 'cuspis' que significa el punt més elevat o la cúspide d'un turó.

 

AMB QUÈ PRENDRE AQUEST VI?

L'Acusp fermenta parcialment en tancs d'acer inoxidable i en cups de pedra del s.XII que els monjos de l'Orde de l'Hospital van excavar a la roca quan es van assentar a la zona de Castilló d'Encús. El celler combina la tradició ancestral amb la més alta tecnologia. El 100% del vi culmina la fermentació malolàctica en bóta de roure francès.

Una altra de les característiques especials de l'Acusp és que és un vi que no s'ha filtrat, ni clarificat. Castell d'Encus recomana decantar-lo perquè poden aparèixer precipitats. És un vi amb tanins dolços, notes de cirera i de vainilla amb un postgust persistent. Un elegant Pinot noir, dels pocs que es fan a Catalunya en vins negres, ja que una àmplia majoria es destinen a escumosos rosats. És un vi emparat en el segell de qualitat de la DO Costers del Segre. El 2019 se'n van elaborar 8.500 ampolles.  
 
Lloc: Talarn, Pallars, Lleida
DO: DO Costers del Segre
Raïm: Pinot noir (100%)
Envelliment: Reserva
Temps d'envelliment: Un mínim de 12 mesos en bótes de roure i 24 mesos en ampolla
Viticultura: Ecològica
Anyada: 2019
Castell d'Encus
Altres vins del celler Castell d'Encus
Vins relacionats
Comparteix aquest vi a les teves xarxes socials