Purgatori

El celler on expiar els pecats
Lleida
Experiències

Purgatori és el celler de Família Torres a Juneda (Les Garrigues), on s'elabora el vi Purgatori i es treballa amb varietats ancestrals, com la Gonfaus. La finca està situada als afores de Juneda, a Les Garrigues (Lleida). Concretament al Mas de l'Aranyó, un edifici que va fer construir l'Abadia de Montserrat, entre 1770 i 1780, que es coneix popularment com "la finca dels desterrats". Diuen que hi enviaven els monjos díscols com a penitència per expiar els seus pecats.

RECOMANAT

Image

CELLER PURGATORI

El clima de la zona és extrem, amb molt fred a l'hivern i molta calor a l'estiu. La terra és pobra. Les condicions de treball eren molt dures. D'aquí ve el nom de Purgatori, que Família Torres va recuperar el 1999, quan adquireix la finca. El nou celler es va construir el 2018, preservant l'antic edifici dels monjos, amb criteris d'eficiència energètica. El celler manté certa austeritat monacal, amb una sala de tastos que era l'antic menjador dels monjos, i un impressionant soterrani on envellien els vins, que avui serveix per conservar a temperatura constant tot l'any les anyades antigues de Purgatori. Un vi negre, de garnatxa i carinyena majoritàriament que el 2021 va guanyar el Vinari d'Or al Millor Vi de Catalunya pels Premis Vinari. Tot i que fa més de 250 anys que els monjos benedictins van viure a la finca, encara s'hi pot sentir el seu llegat, com un halo de misteri, o la boira espessa que pobla la zona, característica de la DO Costers del Segre.

Image

DEL PURGATORI AL CEL

Si com diuen "l'infern està en els detalls", el celler Purgatori està ple de símbols sorprenents. L'edifici original dels monjos conserva dues travesses de pedra a la llinda de les portes amb les inscripcions 1770 i 1780. El pany de les vetustes portes de fusta té el símbol de l'Abadia de Montserrat, com una crida a mirar pel forat i descobrir els secrets dels monjos. El major misteri, la confidència més secreta era, sense cap mena de dubte, el vi. En aquell ambient continental, de terrers inhòspits, el raïm que creixia a les vinyes va donar vins excel·lents. La llegenda diu que era tant bo que desapareixia. Els monjos deien que eren els àngels qui se l'enduïen al cel. Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres, recupera aquests mites per donar nom a un dels vins més emblemàtics de la família. El celler conserva la part més antiga, construïda, el s.XVIII, amb un soterrani i l'antic menjador dels monjos, al costat d'un nou espai amb 1.800 metres quadrats, on hi ha moderns espais de fermentació i criança de vins amb dipòsits de formigó (elaborats parcialment amb terra de la vinya) bótes d'acer inoxidable, i un espai per més de 400 bótes de roure i foudres. Cada varietat es vinifica per separat. S'extreu l'ànima d'una finca diversa. Hi ha ceps plantats entre 350 i 550 metres, amb un fort contrast tèrmic entre el dia i la nit, que afavoreix una maduració lenta del raïm. Les escasses pluges que van convertir la finca en un espai de penitència afavoreixen raïms concentrats, amb una major càrrega aromàtica.

VARIETATS ANCESTRALS 

Les vinyes són un camp de proves ideal per les varietats de raïm ancestrals que ha recuperat Família Torres en els darrers 30 anys, com la Gonfaus. Un raïm fràgil, menut, d'uns quatre mil·límetres d’amplada, que creix parapetat de fulles que el tapen, de tan delicada com és. Família Torres en fa un vi sedós, suau i fresc, que s'ha posat a la venda el 2023. El celler Purgatori representa l'essència dels vins de Les Garrigues. La finca està situada al terme de Juneda, entre Castelldans i Les Borges Blanques. Els terrers són profunds, ben drenats per la poca pluja, i de sorra moderadament fina. La vegetació típica de la zona són petits arbuts i plantes aromàtiques que converteixen aquesta subzona de la DO Costers del Segre en un espai propici per fer vins negres de sotabosc, amb notes típiques de la vegetació de l'entorn. El celler Purgatori aprofita aquest caràcter interior, continental, allunyat de la presència del mar Mediterrani, obtenint vins amb caràcter propi i amb una forta personalitat.

Image

En els darrers anys, però, aquesta particularitat climàtica ha servit perquè Família Torres hi dugués a terme nombroses plantacions experimentals de varietats de raïm recuperades, ceps ancestrals que s'havien anat oblidant. Una de les grans reivindicacions de Família Torres és la lluita contra el canvi climàtic, l'aposta per la sostenibilitat i el traspàs de l'agricultura ecològica cap a la viticultura regenerativa. Miguel A. Torres, quarta generació familiar, ha rebut nombrosos reconeixements pel seu compromís mediambiental al llarg de la seva carrera professional.

Lleida

Vins d'interior, de les valls fins als cims
Lleida

Lleida és la zona de vins més canviant de Catalunya. Fes una escapada d'enoturisme a Lleida, des del Pallars, la plana del Segre a les Garrigues. Descobreix les millors experiències, d'ENOTURISTA. Abans de fer una visita enoturística a Lleida, consulta els millors cellers, restaurants, allotjaments, bars de vins, botigues de vins i espais d'interès cultural. Mira la nostra selecció de millors vins de la DO Costers del Segre.

Articles relacionats

També et pot interessar

Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials