Espai d'Interés

Museu de Sant Fruitós

Memòria de la vinya i el vi del Bages
mapaCOM ARRIBAR
Bages
Experiències


DESCRIPCIÓ

El Museu Municipal de la memòria de la vinya i el vi de Sant Fruitós de Bages és un dels homenatges més bonics que se li pot tributar a la gran història vinícola del Pla de Bages. Un sol espai recull testimonis, objectes i patrimoni cultural. El museu està situat als baixos d'una casa benestant de principis del segle XIX, al mig del poble. En aquella època totes les cases elaboraven el seu propi vi. A l'interior es conserven tres tines de ceràmica vidriada (un d'ells és el bany, un dels més originals que hem vist mai!), prou grans com per entrar-hi a dins (hi posen vídeos). Són senyals d'un passat no gaire llunyà, que es manté en secret a dins de les cases. El Museu us ho mostra amb orgull a través d'un deliciós treball etnogràfic, on escoltareu la veu dels protagonistes reviureu les seves vides a través d'objectes quotidians commovedors: des de boixes (aixetes per treure el vi dels cups de pedra que es construïen a la vinya), fins a un carro, o uns insòlits caperons, que servien per tapar la cistella per carregar el raïm i mantenir-lo alunyat de les abelles. El Museu és un magnífic i original contrapunt per combinar amb una visita a alguns dels cellers de la Ruta del Vi del Bages.
ImageAdreça
Plaça de l’Era de Cal Vallbona, 3
08272 Sant Fruitós de Bages
Com arribar


RECOMANAT

El principal atractiu de visitar el Museu Municipal de la Memòria de la vinya i el vi de Sant Fruitós de Bages és sentir el pas de la història a través dels protagonistes i els seus objectes, que ben bé podrien ser dels nostres avantpassats. El Museu està organitzat amb espais clars, ben definits, amb informació útil, i curiositats divertides. Sabíeu que l'obridor de vi de dos temps el va inventar un bagenc il·lustre? No us perdeu la col·lecció d'objectes i pareu atenció a la part dels destil·lats. El Museu diposa de codis QR on seguir trobant més informació. És una bona oficina de turisme des d'on planificar la resta del viatge al Bages. El quilòmetre zero per (re)descobrir que la vinya i el vi han estat presents des de fa segles a la comarca, que han modelat la geografia i que van assolir el seu punt àlgid abans de la fil·loxera, quan hi ha haver més raïm plantat al Bages que enlloc més de Catalunya. Una història de pel·lícula, que ha sobreviscut al pas del temps, en centenars de construccions de pedra seca, patrimoni immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
Image

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Sant Fruitós de Bages és un poble amb encant al costat de Manresa, a prop del monestir de Sant Benet, on hi ha el conjunt monumental de Món Sant Benet, un dels grans atractius turístics de la comarca, un projecte cultural, turístic i de lleure que va reconvertir l'antic monestir, bressol de les varietats de raïm ancestrals del Bages, com la Picapoll. El Museu Municipal està situat al barri de La Sagrera, el nucli antic de Sant Fruitós, des d'on podeu imaginar la vila closa, antigament murallada, que envoltava l'església i els carrers més antics. El Museu està sitiuat a la Plaça de l'Era de Cal Vallbona, una placeta amb gespa i ombra on el Museu organitza activitats extraordinàries (vegeu calendari). És un lloc amb vistes a Montserrat i als horts de Sant Fruitós. El poble disposa d'una bona oferta de restauració, com el restaurant Marisqueria Can Ladis, on trobareu una extensa carta de vins del Bages. Consulteu les nostres recomanacions si busqueu una casa rural o un allotjament a la comarca. Les joies a peu de vinya del Bages són les construccions de pedra seca, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Actualment hi ha més de 6.500 construccions catalogades, entre barraques de pedra seca i tines de pedra, testimonis de quan el Bages va ser el lloc de Catalunya on hi va haver més vinya plantada. Actualment una de les grans visites és la zona de la Vall del Flaquer, on es conserven algunes tines de pedra seca, tal com les van construir fa prop de 300 anys, amb la intenció de poder fermentar-hi directament el raïm, perquè el celler quedava massa allunyat de les vinyes. Un altre dels atractius és Manresa, on hi ha la Basílica de Santa Maria, coneguda popularment com La Seu. A més, també disposa de La Cova de Sant Ignasi (que el 2022 celebra els 500 anys de la presència d'Ignasi de Loiola a Manresa). El Centre d'Intepretació del carrer del Balç, un viatge a l'edat Mitjana. Als afores de la capital podeu visitar l'anella verda, amb el Parc de la Sèquia, un canal hidràulic que es pot recòrrer a peu des del Parc de l'Agulla. Sens dubte un dels grans atractius turístics és la Basílica de Montserrat i el Parc Natural que l'envolta, que es pot observar des de gairebé tots els racons de la comarca. La comarca està integrada dins del Geoparc Mundial de la Catalunya central, amb atractius naturals com el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Image

Bages

Bages
Articles relacionats
També et pot interessar
Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials