Museu de Sant Fruitós

Memòria de la vinya i el vi del Bages
Bages
Experiències

El Museu de la vinya i el vi de Sant Fruitós de Bages és l’espai de la memòria de la viticultura al Bages, clau per fer enoturisme al Bages. És un dels homenatges més bonics que se li pot tributar a la gran història vinícola del Pla de Bages. Un sol espai recull testimonis, objectes i patrimoni cultural, que el museu mostra amb orgull a través d'un treball etnogràfic, on escoltareu la veu dels protagonistes reviureu les seves vides a través d'objectes quotidians.

Horaris

Dijous, de 17:00 a 19:00 h.

Dissabtes, de 10:00 a 14:00 h.

Diumenges, d'11:00 a 13:00 h.

RESERVA PRÈVIA

Les visites són gratuïtes

Les activitats especials amb tast sempre costen 6€.

No cal reserva prèvia. Només s'ha de reservar si ets un grup o vols anar fora de l'horari habitual.

Per correu sfb.museu@santfruitos.cat,

Per telèfon a l'Ajuntament de Sant Fruitós

93 878 97 00. 

Com arribar-hi?

Plaça de l’Era de Cal Vallbona, 3 - 08272 Sant Fruitós de Bages
Google Maps

 

TRANSPORT PÚBLIC

Com fer enoturisme al Bages en transport públic?

Des de Barcelona - Sants amb Renfe R4 fins a Manresa.

Des de Barcelona - Plaça Espanya amb Ferrocarrils de la Generalitat R5 o R50 fins a Manresa. 

Des de qualsevol de les estacions de tren de Renfe, FGC dirigiu-vos a l'estació d'autobusos. Agafar el 786 de Sagalés (Manresa-Talamanca-Mura).

O bé, podeu afagar un taxi fins a Sant Fruitós, a10 minuts.

TRANSPORT PRIVAT

Des de Barcelona, uns 50 minuts.

Des de Manresa, uns 10 minuts

Des de Vic, uns 30 minuts.

Aparcament al costat del museu, en carrers adjacents.

 

RECOMANAT

Image

museu de sant fruitós

El museu està situat als baixos d'una casa benestant de Sant Fruitós de Bages de principis del segle XIX, al mig del poble. En aquella època totes les cases elaboraven el seu propi vi. A l'interior es conserven tres tines de ceràmica vidriada (un d'ells és el bany, un dels més originals que hem vist mai!), prou grans com per entrar-hi a dins (hi posen vídeos). Són senyals d'un passat no gaire llunyà, que es manté en secret a dins de les cases.

RUTA DEL VI DEL BAGES

El Museu és un magnífic i original contrapunt per combinar amb una visita a alguns dels cellers de la Ruta del Vi del Bages. Els objectes quotidians són commovedors: des de boixes (aixetes per treure el vi dels cups de pedra que es construïen a la vinya), fins a un carro, o uns insòlits caperons, que servien per tapar la cistella per carregar el raïm i mantenir-lo alunyat de les abelles.

Image

MEMÒRIA DE LA VINYA I EL VI

El principal atractiu de visitar el Museu Municipal de la Memòria de la vinya i el vi de Sant Fruitós de Bages és sentir el pas de la història a través dels protagonistes i els seus objectes, que ben bé podrien ser dels nostres avantpassats. El Museu està organitzat amb espais clars, ben definits, amb informació útil, i curiositats divertides. Sabíeu que l'obridor de vi de dos temps el va inventar un bagenc il·lustre? No us perdeu la col·lecció d'objectes i pareu atenció a la part dels destil·lats.

PUNT D'INFORMACIÓ TURÍSTIC

El Museu diposa de codis QR on seguir trobant més informació. És una bona oficina de turisme des d'on planificar la resta del viatge al Bages. El quilòmetre zero per (re)descobrir que la vinya i el vi han estat presents des de fa segles a la comarca, que han modelat la geografia i que van assolir el seu punt àlgid abans de la fil·loxera, quan hi ha haver més raïm plantat al Bages que enlloc més de Catalunya. Una història de pel·lícula, que ha sobreviscut al pas del temps, en centenars de construccions de pedra seca, patrimoni immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Image

QUÈ VEURE A SANT FRUITÓS?

El Museu Municipal està situat al barri de La Sagrera, el nucli antic de Sant Fruitós, des d'on podeu imaginar la vila closa, antigament murallada, que envoltava l'església i els carrers més antics. El Museu està sitiuat a la Plaça de l'Era de Cal Vallbona, una placeta amb gespa i ombra on el Museu organitza activitats extraordinàries (vegeu calendari). És un lloc amb vistes a Montserrat i als horts de Sant Fruitós.Sant Fruitós de Bages és un poble amb encant al costat de Manresa, a prop del monestir de Sant Benet, on hi ha el conjunt monumental de Món Sant Benet, un dels grans atractius turístics de la comarca, un projecte cultural, turístic i de lleure que va reconvertir l'antic monestir, bressol de les varietats de raïm ancestrals del Bages, com la Picapoll.

Bages

Vinyes emboscades i pedra seca
Bages

El Bages és una petita zona de vins amb història. Fes una escapada d'enoturisme al Bages, amb pedra seca, vinyes amb boscos i la varietat Picapoll. Descobreix les millors experiències, d'ENOTURISTA. Abans de fer una visita enoturística al Bages, consulta els millors cellers, restaurants, allotjaments, bars de vins, botigues de vins i espais d'interès cultural. Mira la nostra selecció de millors vins de la DO Pla de Bages.

També et pot interessar

Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials