El Centre d'Interpretació de la Malvasia de Sitges és l'espai d'enoturisme del Celler de l'Hospital. El museu es troba dins del complex modernista de l'Hospital de Sitges, dins de l'antic Corral de la Vila. El visitant gaudirà d'una experiència única, trepitjant una vinya urbana en ple cor de Sitges, visitar l'edifici principal de l'Hospital Sant Joan Baptista, o la capella, construïdes a principis del segle XX, i d'especial interès artístic i cutural. El CIM connecta la història de la Malvasia, la varietat de raïm autòctona de Sitges, amb l'actualitat, amb un bar de vins, tastos i activitats d'enoturisme.
Divendres, de 17:00 a 20:00h*.
Dissabtes, de 11:00 a 14:30h.
i de 17.00 a 20:00h.
Diumenges, de 11:00 a 14:30h.
*De l'1/11 al 31/3 tanca a les 19:00h*.
La visita El Corral s'ofereix a partir de 6 €, i inclou una entrada a l'espai museístic, que es pot recòrrer lliurement i una copa de Malvasia dolça del Celler de l'Hospital.
La visita Deering costa 12.00 € i inclou una visita a la vinya urbana.
La visita Llegat Llopis Gourmet inclou la visita al Corral de la Vila, la vinya urbana, el complex modernista i el tast de tres vins de Malvasia de Sitges, amb una selecció d'embotits, o de formatges artesans, que surt per 32.50€
La visita Malvasia i Aiguadolç: a love story costa 40.00€ i inclou el tast de vins envellits 11 mesos al port d'Aiguadolç amb altres vins del celler i un piscolabis.
Des de Barcelona, uns 40 minuts.
Des de Vilafranca del Penedès, uns 28 minuts.
Des de Sant Sadurní d'Anoia, uns 30 minuts.
En tren, des de Barcelona, uns 38 minuts.
Estació de Sants - Sitges (Línia R2 Sud de Rodalies Renfe), 32 minuts.
Des de l'Estació de Sitges al CIM, uns 5 minuts a peu.
Hi ha servei de bar de vins?
Sí. El celler disposa de La Malvaseria, un bar de vins on s'hi pot accedir sense reserva prèvia i dependent de la disponibilitat de l'espai. Està obert divendres, de 17:00 a 20:00h, els dissabtes de les 11:00 a 14:30h, i de 17:00-20:00h, i els diumenges de les 11:00 a les 14:30 h. De l'1 de novembre al 31 de març l'espai es tanca a les 19:00 h.
Hi ha terrassa a l’aire lliure?
Sí. Hi ha un pati amb taules i cadires exteriors, on solen fer els tastos guiats.
Hi ha botiga de vins al celler?
Sí. A l'interior hi ha una botiga, on pots comprar tots els seus productes.
Què puc trobar a la botiga?
Vins de Malvasia de Sitges del celler de l'Hospital: vins blancs secs joves, amb criança, vins escumosos i els tradicionals vins dolços de malvasia en mistela i vi ranci.
Puc pagar amb targeta o mòbil?
Sí. El celler accepta targetes i pagaments amb mòbil.
Puc comprar els vins online?
Sí. Aquesta és la botiga online del celler de l'Hospital de Sitges.
Quins productes puc comprar?
Hi pots comprar Malvasia Dolça, Malvasia Seca, Blanc Subur (en diferents anyades), Monembasia, Llegat Llopis, packs de vins, o reservar activitats d'enoturisme.
Hi ha aparcament al celler?
No. Hi ha places d'aparcament (majoritàriament de zona blava) als voltants del CIM.
Hi ha aparcament per a autocaravanes?
No.
Hi ha punt de recàrrega elèctrica?
No. El punt més pròxim és a la Policia de Sitges, al costat del Parc de Bombers, segons Electromaps.
Puc anar-hi amb nens i nenes?
Sí. Els menuts són benvinguts a les visites.
Hi ha opcions de begudes sense alcohol?
Sí. Hi ha aigua i most.
Hi ha accés per persones amb mobilitat reduïda?
Sí. El celler no té barreres arquitectòniques, excepte en alguns accessos a la vinya.
Podem anar-hi amb mascotes?
Consulteu abans d'anar-hi.
Pot acollir reunions d’empresa?
Sí. Hi ha un espai amb aforament màxim de 60 persones entaulades o 100 en un còctel. Per a horaris especials d'esdeveniments en grup, consultar al (+34) 672 682 481 o per correu a visites.cim@malvasiadesitges.cat.
Pot acollir esdeveniments/casaments?
Pregunta les opcions al celler. Els esdeveniments privats estan limitats per la capacitat. No hi fan casaments.
Els vins són ecològics?
Sí. Els vins són ecològics, certificats pel CCPAE.
Hi ha vins de varietats autòctones?
Sí. Tots els seus vins són de Malvasia de Sitges.
Té el certificat Biosphere?
No. El segell Biosphere és una certificació voluntari i independent pel turisme sostenible, que s'emmarca en els principis de la sostenibilitat i millora constant.
Podem menjar al celler?
No. Hi ha opcions de de maridatge que són tan complertes com un àpat.
Quins restaurants recomana ENOTURISTA?
Escull entre els millors restaurants del Penedès, recomanats per ENOTURISTA.
Podem dormir al celler?
No.
Quins allotjaments recomana ENOTURISTA?
Escull entre els millors allotjaments del Penedès, recomanats per ENOTURISTA.
Quines activitats de turisme puc fer a la vora del celler?
Descobreix què fer al Penedès si ets un amant de l’enoturisme. Busca els millors plans, recomanats per ENOTURISTA!
El Penedès és la zona de vins més antiga de Catalunya. Fes una escapada d'enoturisme al Penedès, amb grans cellers de vins i caves de renom. Descobreix les millors experiències, d'ENOTURISTA. Abans de fer una visita enoturística al Penedès, consulta els millors cellers, restaurants, allotjaments, bars de vins, botigues de vins i espais culturals. Mira la nostra selecció de millors vins de la DO Penedès i la DO Cava.
RECOMANAT
VARIETAT AUTÒCTONA IDENTITÀRIA
La Malvasia de Sitges és molt més que un vi dolç, per bé que molta gent la relaciona amb una mistela, o un vi ranci. Tot i que avui en dia se'n segueixen elaborant (i molt bons!) la vinificació de la Malvasia s'estèn a través de vins blancs secs joves, amb criança, o vins escumosos. El Centre d'Interpetació de la Malvasia també depassa la varietat autòctona identitària local i ofereix tastos d'altres malvasies catalanes, o de la resta del món, preservant, homenatjant i difonent aquest patrimoni únic.
LA LLEGENDA DELS ALMOGÀVERS
La història de la Malvasia de Sitges és de pel·lícula. La relació amb Sitges comença amb la llegenda que un dels soldats de Roger de Flor va portar els primers sarments per mar de la ciutat grega de Monembasia, on va ser ferit en batalla i curat amb "un vi que tenia propietats medicinals i curatives". La Malvasia de Sitges es converteix en una varietat exclusiva i emblemàtica, que es beu en corts i banquets d'arreu d'Europa, i en colònies d'ultramar, com Cuba i Puerto Rico.
EL LLEGAT DE MANUEL LLOPIS
Tot i que a l'època daurada de la Malvasia més d'un centenar de cellers de Sitges la produïen, poc a poc aquest raïm va anar caient en la decadència. Conscient d'això el diplomàtic Manuel Llopis i de Casades (1885-1935) va llegar el celler Llopis i els últims ceps de Malvasia plantats en diferents finques rústiques d'Aiguadolç i Miralpeix a l'Hospital de Sant Joan Baptista, qui a través de la seva Fundació va mantenir viu aquest patrimoni únic, i que a dia d'avui segueix elaborant un producte genuí que representa la personalitat històrica de Sitges.
EL CORRAL DE LA VILA
El Centre d'Interpretació de la Malvasia va obrir les portes el 2019. En aquest temps s'ha convertit en la referència de totes les malvasies que es cultiven a Catalunya (de fet hi ha molt poques finques). El CIM està ubicat all Corral de la Vila, original del segle XVIII, d’ús ramader i d’economia popular, en el qual als anys noranta es va ubicar el Celler de l'Hospital. L'espai conserva part de la història, a través de l'arquitectura i les bótes de vi, i sobretot d'una insòlita vinya urbana. També hi ha un espai museístic, una botiga, i La Malvaseria, el bar de vins del CIM. Tant a dins, com al pati exterior, s'hi fan nombrosos tastos i activitats d'enoturisme.
IMPACTE SOCIAL DIRECTE
El Centre d'Interpretació de la Malvasia depèn de la Fundació de l'Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, una institució fundada el 1324. L'Hospital de Sitges té cura de les persones grans i el seu acompanyament actiu en una residència de referència. El complex modernista esdevé un oasi de pau en una ciutat costanera turística i cultural. La Malvasia connecta la història, el patrimoni, l'arquitectura i la mediterreneïtat de Sitges, amb personalitat pròpia, ressucitada de l'oblit, amb activitats premiades i vins singulars.