• DOQ-Priorat
    • DOQ PRIORAT

    • Descobreix les particularitats de l'única Denominació d'Origen Qualificada de Catalunya

    • La DOQ Priorat és una de les Denominacions d'Origen més admirades arreu del món, i l'única DO Qualificada d'Espanya, juntament amb La Rioja. Llegeix aquest article per saber quina diferència hi ha entre una Denominació d'Origen i una Denominació d'Origen Qualificada. Els orígens del vi del Priorat es remunten a la creació de la Cartoixa de Scaladei, on els monjos van apostar per les varietats negres que encara avui en dia donen singularitat als seus vins: Garnatxa i Carinyena. La DOQ Priorat està constituïda per nou viles (Bellmunt del Priorat, Gratallops, el Lloar, la Morera de Montsant, Porrera, Poboleda, Scala Dei, Torroja del Priorat, la Vilella Alta i la Vilella Baixa) i per 12 zones vinícoles diferenciades. Els seus vins es cataloguen a partir de l'origen de cada finca. La geografia característica de costers inclinats i terrers de llicorella donen una singularitat única als seus vins. L'esforç i la tenacitat dels seus agricultors fan que la feina es conegui com a viticultura heroïca
      • La DOQ Priorat en xifres

      • DOQ-Priorat-Viles
      • La DOQ Priorat està formada per 9 viles històriques de la comarca del Priorat:

        1.- Bellmunt del Priorat
        2.- Gratallops
        3.- El Lloar
        4.- La Morera de Montsant (que inclou l'agregat d'Escaladei)
        5.- Poboleda
        6.- Porrera
        7.- Torroja del Priorat
        8.- La Vilella Alta
        9.- La Vilella Baixa

        Dins dels límits de producció de la DOQ Priorat s'inclou la part nord de Falset (Els Masos de Falset) i la part est d'El Molar (Les Solanes del Molar).

        La Denominació d’Origen Qualificada Priorat:

        - 2.000 hectàrees de vinya.
        500 viticultors.
        - 114 cellers inscrits.
        - Més de 760 vins emparats.
      • història

      • Cartoixa-Scala-Dei-H1
      • Tot i que de ben segur es plantaven ceps i es feia vi molt abans a Catalunya, probablement l'orígen de la viticultura al Priorat es remunta al segle XII, amb la fundació de la Cartoixa d'Scala Dei. La llegenda diu que els monjos, provinents de la Provença (França) van decidir aixecar el seu temple en un lloc on un pastor assegurava haver vist àngels que pujaven al cel amb una escala. D'aquí el nom en llatí (Scala Dei), que vol dir escala dels Déus

        Els cartoixans representen l'orígen de la viticultura del Priorat, perquè que van portar les tècniques i els coneixements perquè la viticultura arrenquès amb força a la comarca i hi pogués arrelar, malgrat que els terrers característics de pissarra (coneguda com a llicorella) fan difícil l'agricultura convencional. La Cartoixa d'Scala Dei va dominar les sis viles que històricament van integrar el Priorat: la Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Torroja, Gratallops i la Vilella Alta. Els altres tres: La Vilella Alta, Bellmunt i el Lloar es van integrar a la DOQ a partir de 1932. De fet, el nom de la comarca radica precisament en la influència que el Prior d'Scala Dei tenia en aquestes viles. Avui en dia la comarca del Priorat està integrada per 23 municipis.

        A partir de 1835 el govern d'Espanya posa en marxa la Llei Mendizàbal que va conduir a la fi de les congregacions religioses, amb una sèrie de normes que permetien la venda dels béns immobles monacals, la supressió dels monestirs i el tancament dels convents. Els monjos van abandonar les terres que fins llavors havien estat propietat seva. Les vinyes dels cartoixans es van vendre en subhastes. Les famílies més adinerades van poder comprar els terrenys i els pagesos que havien treballat la terra van tornar a quedar fora de les mans dels petits viticultors.

        A finals del segle XIX l'arribada de la fil·loxera va arrasar les vinya europea i va fer estralls al Priorat. Afavorits per la industrialització molts pagesos van abandonar les terres i se'n van anar a treballar a les fàbriques, deixant també despoblada la comarca. Durant molts anys el Priorat va ser la comarca més pobre de Catalunya, sense gent al camp, sense fàbriques, i amb un nivell de subsidis altíssims. Els pocs viticultors que van mantenir les vinyes són considerats els custodis de la riquesa actual.

        A finals dels anys 80 un grup de viticultors joves, encapçalats per René Barbier i Álvaro Palacios, es van instal·lar al Priorat convençuts que la terra erma i pobre podria donar bons vins. Fins al moment el Priorat era un lloc on fer vins a doll, que en molts casos es veien a d'altres llocs per donar color o grau. Aquesta nova fornada va dur al Priorat a una nova dimensió, afavorida per molts altres actors locals i internacionals, com el marxant de vins Christopher Cannan, que van acabar portant el nom del Priorat a les grans guies vinícoles del món, especialment The Wine Advocate de Robert Parker.

        Actualment el Priorat viu una nova revolució. El Consell Regulador ha aprovat una piràmide de qualitat dels vins que certifica l'origen de cada parcel·la i reconeix les més antigues i riques, en una legislació anomenada Els noms de la Terra (teniu més detalls a continuació en aquest article).En els darrers anys els cellers han reduït dràsticament l'ús de bótes de roure francès per envellir els vins, deixant pas a criances amb foudres més grans o tines de ciment, que han afavorit una corrent de vins més frescos, igualment rics, sense tanta potència en boca.
      • territori

      • Priorat-Territori-H1
      • La DOQ Priorat es caracteritza per una geologia insòlita, marcada pels costers de pissarra, coneguts popularment com a llicorella. Els geòlegs creuen fa milions d'anys hi va haver un xoc entre dues falles tectòniques que va provocar que la zona de la DOQ Priorat es caracteritzés per turons de pissarra, ben diferent a la DO Montsant, veïna, amb qui comparteixen comarca, però tenen sóls amb enormes diferències.

        La DOQ Priorat s'estén en una regió muntanyosa de les comarques de Tarragona, al sud de Catalunya. Al nord delimita amb la Serralada del Montsant, al oest amb la serra de La Figuera, a l'est amb la carena del Molló i al sud s'obre un passadís fins al mar mediterrani i les Terres de l'Ebre, que tanquen amb el Parc Natural d'Els Ports, al límit amb la comarca de la Terra Alta. Aquest corredor afavoreix l'entrada d'aires calents procedents de la costa a l'hivern i de vent frescos a la posta de sol a l'estiu, que refreseca les zones més altes de la DOQ.

        Les vinyes de la DOQ Priorat es troben entre els 200 metres a la part més baixa, al costat del riu Siurana, que travessa la comarca fins als 650 metres de les vinyes més altes. El Siurana té cada cop menys aigua i ha donat nom a un moviment "Volem lo riu Siurana Viu" que lamenta els transvassaments dels seus afluents. El Priorat té una geografia muntanyosa, sovint escarpada, que es pot resoldre en tradicionals costers, que aprofiten la ondulació natural dels pendents, o en bancals, que són feixes fetes per les dones i els homes amb parets de pedra seca construïdes amb la llicorella dels camps. La DOQ Priorat preserva que no es facin malbé els terrenys i limita la plantació de ceps, que tradicionalment s'havien hagut de treballar amb animals, perquè el seu pas estret fa impossible que en alguns llocs hi passin els tractors.

        El terrer de llicorella obliga als ceps a arrelar (literalment) buscant espais entre la roca, cercant nutrients. Això fa que la producció de raïm sigui molt limitada a la DOQ Priorat, i fa que els seus vins siguin més cars que en d'altres llocs de Catalunya. La roca dóna al Priorat una personalitat única als seus vins, un toc mineral molt preuat, diferent depenenent de cada zona geogràfica.

        La climatologia també té un efecte enorme en els seus vins. La pissarra s'escalfa molt durant el dia i arriba a temperatures molt altes. En canvi, el contrast tèrmic durant la nit és enorme. A conseqüència d'aquest refredament el raïm madura molt a poc a poc. L'entrada de vents del mar és essencial per afavorir la maduració.

        Tot plegat que fa que el Priorat sigui una Denominació d'Origen molt complicada de treballar. Vinyes penjades de muntanyes, ceps raquítics de poquíssima producció, una geologia que obliga a treballar la majoria de les vegades sense ajuda mecànica,... Per això sovint es parla de "viticultura heròïca".
      • varietats de raïm

      • Priorat-Varietats-H1
      • La DOQ Priorat s'entèn sobretot per dues varietats: la garnatxa i la carinyena, les dues varietats negres i tradicionals. Són dues varietats històriques cultivades des dels inicis de la viticultura al Priorat, gràcies als monjos cartoixans d'Scala Dei. A dia d'avui el cultiu de la Garnatxa i la Carinyena ocupen dues terceres parts de les vinyes, i conformen la personalitat del Priorat més ancestral.

        VARIETATS NEGRES ACCEPTADES

        En total, conformen el 93% del vinyer del Priorat.

        - Garnatxa negra (37%)
        - Carinyena negra (28%)
        - Syrah (11%)
        - Cabernet Sauvignon (10%)
        - Merlot (5%)

        Altres varietats acceptades, però menys representatives són:
        - Garnatxa peluda
        - Ull de llebre
        - Monestrell
        - Picapoll negre
        - Cabernet franc
        - Pinot noir

        VARIETATS BLANQUES ACCEPTADES

        En total, suposen el 7% dels terrenys de vinya conreats.

        - Garnatxa blanca (4%)
        - Macabeu (1%)

        Altres varietats acceptades però menys representatives:
        - Cartoixà (o Xarel·lo)
        - Chenin blanc
        - Moscatell d'Alexandria
        - Moscatell de Frontignan
        - Pedro Ximénex (o Ximenis)
        - Picapoll blanc
        - Sumoll blanc
        - Viogner
      • ELS NOMS DE LA TERRA

      • Noms-de-la-terra
      • Els Noms de la Terra és una ambiciosa catalogació, aprovada el 2020, pionera a Catalunya, que permeta la DOQ Priorat conèixer l'origen de tots els vins emparats. La clau és un sistema que permet conèixer amb detall la traçabilitat de cada vi, en funció de la parcel·la (o parcel·les) d'on surt el seu raïm. El Consell Regulador ha identificat les parcel·les vinícoles dels cellers emperats en la DOQ per garantir l’origen del raïm segons la classificació atorgada, que es divideix en cinc categories:

        1) Vi de la DOQ Priorat
        Qualsevol vi emparat sota l'origen i la qualitat de les vinyes del Priorat. 

        2) Vi de Vila
        Un vi elaborat només amb raïm procedent d'una de les nou viles del Priorat.

        3) Vi de Paratge
        Dins d'una finca concreta, es reconeix l'origen i la singularitat d'una vinya.

        4) Vi de Vinya Classificada
        Un vi d'una finca tan especial que mostra virtuts úniques i que mereix ser embotellada a banda.

        5) Gran vinya classificada
        Un vi provinent d'una finca única, històrica, que representa un talent natural molt difícil de trobar. Les joies vitícoles més excusives, que han sobreviscut al temps.
      • selecció d'articles

        • Salustia-Alvarez
        • El president de la DOQ Priorat vol que es facin els deures d'enoturisme

        • Priorat-Podcast
        • Escolta el podcast: Priorat, vins d'un altre planeta

        • Priorat-Primavera
        • La primavera al Priorat: tot allò que no et pots perdre

        • Tast-Decenni-H1
        • Pot un vi del Priorat envellir 10 anys en ampolla i continuar sent fresc?

        • Priorat-Estiu-H0
        • "Els vins del Priorat mantindran la qualitat, tot i la  greu sequera"

        • Priorat-Noms-de-la-Terra
        • Salustià Àlvarez: "Els vins del Priorat s'identificaran pel lloc on han nascut"

        • Priorat-Verema-H1
        • La DOQ Priorat dobla els controls per aplicar 'Els noms de la Terra'

        • Priorat-Turisme-H1
        • El Priorat es reivindica com una destinació d'enoturisme 

        • DO-vs-DOQ
        • Quina diferència hi ha entre una DO i una DOQ. El cas de la DOQ Priorat