Marco Abella

La Nova Ruta de la Seda
Priorat DOQ Priorat

Marco Abella sona italià. Podria ser un dissenyador milanès. Recorda un navegant de Gènova. Però el nom és del Priorat. Ramón Marco Abella va néixer a Porrera el 1898. 100 anys després, el seu net i la seva dona van decidir recuperar les vinyes dels avis. David Marco i Olivia Bayés eren, respectivament, enginyer de ‘telecos’ i advocada. La viticultura va ser una sortida per prendre el timó de les seves vides amb total llibertat. Avui, el nom de Marco Abella triomfa a l’Orient Llunyà. El Clos Abella 2009, elaborat íntegrament a Porrera, està considerat “El millor vi del món 2014” per la revista Wine in China Magazine. El vi del Priorat ha donat la volta al món. Marco Abella ha obert una nova Ruta de la Seda.Visitar el celler és descobrir un Priorat nou, diferent, sedós.

Image

El celler


Sortint de Porrera en direcció Cornudella heu de buscar un barril verd amb farbalans vermells. Si gireu a mà dreta heu arribat a Marco Abella. El celler, de color torró, domina el puig. Té un aire entre xalet gros i fortí menut. Els contraforts s’encloten com arrels sota terra. La família Marco té arrels profundes. Al cens de 1497 ja figuraven com a habitants de Porrera. Però el celler és nou, modern, pràctic, d’una sola peça. Fet a la mida dels actuals propietaris.

Image
Si arribeu amb temps, Porrera és un poble petit, que es passeja en 10 minuts. La plaça. El passeig de pedra. Els ponts de pedra. El Casino amb columnes corínties i voltes de pedra. Rellotges de sol en algunes parets de pedra. La casa on va néixer Ramón Marco Abella és la d’un pagès de poble, alta i estreta. Aquí és on comença tot. La història del celler és la història de l’Olivia i el David. De com el llegat dels besavis es creua en el futur dels besnéts. Però cal saber-la si voleu comprendre el secret dels seus vins.

Image
Al 1988, la redescoberta del Priorat els agafa estudiant i 10 anys després, treballant per grans empreses, fora del vi. En David en té 33, l’Olívia 29. El pagès que  cuidava la vinya dels avis plega. Hauran de vendre el raïm. Fan números, però no els quadren. La raó de vegades no casa amb la bogeria. A la feina els pagaven bé, però semblava que mai podrien decidir què fer, que sempre dependrien d’altres. La terra era seva. La inconsciència, també. Voldria haver vist la cara dels pares quan els van dir “....farem vi!”.

Les vinyes

Els vins són història i territori. Visitar Marco Abella és aprendre l’idioma dels costers, els boscos i les cingleres: la llengua antiga que xiula el vent. Porrera és un dels pobles més alts del Priorat. En altres punts, les vinyes queden enclotades per una olla muntanyosa formada pel Montsant, Prades i Llaberia.

Image
Però a Porrera la brisa marina refresca els ceps. Quan assoliu la part alta de la vinya d’El Perer, la que envolta el celler, notareu la fresca. Us prometem que en plena canícula no suàvem. Això es nota en els vins: frescos, passadors, sedosos. Han madurat amb calma, equilibrats i amb bona acidesa. Disposats a presidir un àpat del principi al final. Profunds, carregats de notes, concentrats.

Image
Fins aquí podeu arribar-hi en un 4x4 confortable. Però a La Mallola heu de pujar a peu. La pissarra no fa de bon caminar. Hi ha pujada. Rellisca. Costa ascendir. I quan finalment feu cim, començareu a entendre una ínfima part del que és ser un cep a la llicorella. Les arrels han de perforar la pedra, fer-se espai entre pissarra, rebentar els rocs amb bracets raquítics. El raïm s’alimenta de la humitat que xucla l’arrel. Els grans són menuts, concentrats i pelluts. Com més antic, més valor té, perquè les arrels són fondíssimes.
Image
Al cim de la Mallola us esperen dos premis: el tast i la vista. Cada vinya està penjada d’un cim i envoltada de boscos. Són vins frescos i concentrats. Si tot es tot vinifiqués junt, perdrien la riquesa dels topants. Per això ‘microvinifiquen’.
Image
Quan passegeu per la sala de botes us heu de fixar en les etiquetes: “La Mallola. Arbre del mig”. La diferència és enorme: la parcel·la, l’alçada, l’orientació, la insolació... presenta salts increïbles. En algunes vinyes es verema amb un mes de diferència.


Els vins

Hi ha un passadís natural de La Mallola a Porrera, que s’aprecia assegut al sofà de palets. El passeig obre la gana. Hi ha fuet d’Osona (es nota que l’Olívia és vigatana), formatge de pagès, fruits secs i pa torrat. Arriba el moment d’obrir els vins.
Image
Si la visita us la fa el sumiller Ferran Casellas, teniu garantida la conversa i l’empatia. És un art entendre els visitants i ells s’expliquen de manera planera, directa, convidant a preguntar. Riem molt. Els vins són excepcionals. Tastem l’Olbieta blanc, el Loidana, el Mas Mallola i el Clos Abella. I sentim com cada parcel·la se’ns presenta a la llengua, encatifant-la. És fer senzill el que resultaria difícil: entendre la complexitat d’un celler amb moltes finques.
Image
De baixada, encara teniu temps per observar el ventre del celler. Per dins és molt més profund del que semblava per fora. Quina metàfora de la visita! A la part de dalt hi ha una botiga, una taula àmplia i una barra de tastos, per si l’oratge no acompanya. Beveu els encerts del celler, criats en ampolla. 
Image
Marco Abella és la història d’una parella que es va jugar la possibilitat de comprar els seus errors, per no haver de viure en els encerts dels altres. Serien seves totes les decisions: les dolentes i les bones. Dirigir el teu vaixell. Connectar el Gran Priorat, el d’un estil determinat i uns vins en particular, cap a un nou horitzó jove, fresc, contestatari. El Nou món. Una Ruta de la Seda.
Judith
Judith
Marco Abella són el David i l’Olívia, que van decidir construir un celler i tenir tres fills. En un moment donat van pensar en traslladar-se a Tarragona. Però l’arrelament a l’àrea metropolitana, l’educació dels fills, les costums, els van fer desistir. No deu ser fàcil aterrar a Porrera vinguts de Barcelona. Sort del pedigrí i de l’ADN de la família Marco. Són la demostració que un celler es pot dirigir des de fora de la comarca, amb projecció comercial a tot el món. La majoria dels seus vins els exporten, en mercats com la Xina o Estats Units i Suïssa. Els somnis no és somien, es lluiten.

David
David
Les etiquetes de Marco Abella són obra de Josep Guinovart, amic de la família (el pare d’en David és poeta i crític literari). Al Priorat, el 2009 unes etiquetes plenes de llum, de color, obra d’un pintor d’avantguarda eren un senyal evident de fer coses noves. Són nous, però venen de molt antic. Quan el David i l’Olívia tornen al Priorat ho fan des d’un respecte enorme al terreny. Entenen que només podran (i voldran) fer vins de qualitat. Però no cauen en tendències. Decideixen estudiar cada cep, cada tros, per treure les seves pròpies conclusions. El seu Priorat particular. Història i innovació. És des d’aquesta perspectiva d’enginyers de formació que reordenen i classifiquen les vinyes. Per extreure de cada tros de terra el més genuí, l’essència més autèntica. Són vins de vinya, que recullen la complexitat del terreny i alhora agradables, elegants i molt bevibles. És la seva pròpia visió del Priorat.    DADES PRÀCTIQUES
El detall amb què us robaran el cor es que us reben amb una ampolla d’aigua i gots per a tothom. Els nens són benvinguts. La majoria de la visita es fa portes enfora. Per tant, és bo que porteu calçat còmode i roba adequada per cada època de l’any. Una part del passeig entre vinyes es fa en un 4x4, però una part es fa caminant. Tot i així s’adapten a tots els públics. La visita és complerta, però no us traurà les ganes de dinar. En aquest cas, aviseu al celler perquè us ajudin a reservar en alguns dels tres restaurants de Porrera, on s’hi fa gastronomia de qualitat, però amb diferències d’estil. No us arrisqueu a presentar-vos passades les tres sense haver avisat abans. La demanda és força alta.

Adreça
Carretera de Porrera a Cornudella de Montsant, Km 0.7
43739 Porrera

Vins de Marco Abella
Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials