









Celler
Mas Llunes
Tastos de vins entre vinyes empordaneses
Experiències
DESCRIPCIÓ
Mas Llunes és un celler familiar situat a Garriguella, a l'Alt Empordà, als peus de l'Albera. Els seus vins reflecteixen l'esperit empordanès: caràcter mediterrani, vinyes velles, de varietats autòctones, com la garnatxa blanca, roja (o grisa) i negra, o la carinyena blanca, roja, o negra, a més d'altres varietats internacionals. Els ceps creixen entre la brisa del mar, el guardià de l'Albera i la mirada del Canigó, nevat bona part de l'any, bressolats entre ratxes de tramuntana. El seu principal atractiu és l'amor per a la història: la que s'escriu en majúscules i la que es recorda en minúscules. Entre els seus vins trobareu l'excel·lent Finca Butarós (vegeu l'apartat VINS), millor vi de Catalunya als Premis Vinari 2020, o algunes edicions limitades de l'apartat 'Singulars'. Els seus vins són un tomb per la història. Des de la fundació d'Empúries (Emporion) amb les primeres traces de vinya plantades a la península ibèrica, que dóna nom a la regió i a la Denominació d'Origen Empordà, passant per la la colònia de Roses (Rhodes), un punt d'exportació vinícola de la mediterrània. La família Roig té arrels a l'Empordà des del 1389: duen la tramuntana a l'ADN. Hi ha papers que certifiquen que treballaven la terra a Garriguella des de fa 700 anys. Al 1875 ja elaboraven vins i licors, en una fàbrica familiar. Mas Llunes beu d'un passat antiquíssim i mira el futur amb un celler lluminós. Conreen 80 hectàrees de vinya, de les quals unes 12 tenen més de 70 anys. També n'hi ha ha de centenàries, com podreu veure durant la visita a la vinya.
RECOMANAT
Mas Llunes té una gran connexió amb la història. A través dels seus vins coneixereu l'arribada dels primers ceps a la Península Ibèrica, probablement a través de la fundació d'Emporion (Empúries) relativament a prop del celler. També de la prosperitat del comerç dels vins que van seguir els romans, a la pròspera ciutat de Rhodes (Roses) un dels grans punts turístics de l'Alt Empordà. Tot i que és especialment fascinant la història de la Guerra Civil que deixa la Ruta 314. Les vinyes que envolten el celler Mas Llunes van ser a finals de la Guerra Civil Espanyola el darrer aeròdrom republicà, construït el 1937. La construcció de l'aeròdrom va suposar l'expropiació de terrenys i edificis, amb la remoguda de terra, aplanament del terreny i l'arrencada de més de 100.000 ceps. Durant la Guerra, l'aeròdrom va ser bombardejat diverses vegades. El 6 de febrer de 1939 va ser l'escenari de la darrera batalla aèria de Catalunya. A prop del celler hi ha una làpida que ho recorda: la de l'oficial alemany Heinrich Windemuth, abatut en aquells camps per l'heroi de l'aviació republicana Josep Falcó. Històries com aquesta s'expliquen a Mas Llunes, on també podeu visitar un refugi antiaeri molt ben conservat. Al seu interior hi ha imatges d'avions, detalls de la guerra i de la importància estratègica de l'Empordà com a punt clau per la porta d'entrada de material estranger.

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Mas Llunes és un dels cellers més recomanables si visiteu l'Empordà, la Costa Brava i el Pirineu de Girona. L'Alt i el Baix Empordà ofereixen paisatges de vinya de postal. Garriguella es troba en un dels punts estratègics de la carretera del vi de l'Alt Empordà, que va des de Roses, molt a prop del Parc Natural del Cap de Creus i del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, fins a l'interior de Pau, Vilajuïga, Garriguella, Mollet de Perelada, Sant Climent Sescebes, Capmany, Espolla, Rabós, Vilamaniscle, Cantallops o Cistella. És el rerepaís, on hi trobareu diferents cellers elaboradors de vins. Un dels atractius són els vins dolços. A Mas Llunes n'elaboren de molt especials, així com una ratafia. A la zona hi ha molts punts turístics atractius, com els monestirs de Sant Quirze de Colera, el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, entre d'altres. La cultura gastronòmica de la zona és reconeguda arreu del món, amb una constel·lació de restaurants amb Estrella Michelin i llocs especials on tastar cuina casolana, arrelada al costumari empordanès de mar i muntanya, cuinada amb productes de quilòmetre zero. Molt a prop també hi ha infraestructures hoteleres i turístiques de qualitat: des d'hotels vora el mar fins a cases rurals, on connectar amb el sol, la platja, el turisme enogastronòmic, l'actiu, amb diferents fires i activitats relacionades amb el vi.

PREGUNTES FREQÜENTS
Tot el que cal saber abans de visitar el celler Mas Llunes de Garriguella ho trobaràs aquí. Gairebé totes les visites s'han de reservar amb antel·lació, excepte si només vols passar per la botiga del celler, que obre tots els dies de la setmana. Compra els seus vins: autèntiques joies vinícoles de l'Empordà. Per reservar, ho pots fer via web, als enllaços de l'apartat EXPERIÈNCIES. Actualment s'ofereixen tres tipus de visita: al celler, històrica i sensorial. Recomanem fer reserva prèvia amb el nom, telèfon, i activitat, explicant les persones que sereu. En poques hores el celler us dóna una resposta adaptada a les vostres necessitats. Una altra de les opcions interessants és fer vals regal de les experiències. Per a més informació, podeu contactar amb el celler a info@masllunes.es. El celler té un contacte permanent amb les persones que els han visitat, i si ho voleu, us podeu apuntar a la seva newsletter, on rebreu notícies, descomptes interessants i novetats d'enoturisme.


-
- Desenvolupen un pla de prevenció contra el Covid-19.
- Mantenen distància social als espais comuns i les àrees amb seients.
- Treballen amb grups reduïts. Limiten les visites a la legislació vigent, prioritzant unitats familiars i evitant en la mesura del possible mesclar grups diferents.
- Prioritzen les activitats a l’aire lliure. En les visites interiors, estableixen itineraris segurs diferenciats d’entrada i sortida, amb espais de ventilació.
- Desinfecten les taules i les cadires després de cada consum. Les copes i els plats estan higienitzats per a cada visitant.
- El personal que atén els visitants fa servir mascaretes i guants. Les àrees de treball de la visita estan separades per evitar contacte amb el personal no-turístic.
- Dispensen gel hidroalcohòlic en diferents espais de la visita. Amplien la neteja en els espais de la visita. Els lavabos estan desinfectats amb constància i disposen d’aigua i sabó.
- Posen a disposició dels visitants els pagaments automatitzats, sense intercanvi d’efectiu.
- Els proveïdors apliquen les mesures sanitàries en la manipulació i preparació dels aliments i serveis que us puguin oferir.
- Els empleats es prenen la temperatura abans de cada jornada laboral i segueixen un codi de bones pràctiques per facilitar-vos la visita.