Torelló

Una família dedicada a la vinya des de 1395
Alt Penedès DO Penedès

La finca de Can Martí (Gelida) és un paradís natural. Els Torelló hi viuen des de 1395. Abans ja hi havia guineus, perdius, falcons, conills, abelles, papallones... que avui segueixen campant per les 135 hectàrees de la finca, a redòs de vinyes, oliveres i boscos. Si visiteu la finca veureu com en una escorça de pi hi ha una bufanda de fang ("és un senglar que s'ha refregat", expliquen) o que travessant les vinyes en un vehicle tot terreny heu de frenar perquè hi passen tortuguetes. Torelló elabora alguns dels vins i escumosos més cobejats del Penedès. Les visites són comptades i puntuals. Però és molt recomanable passar un dia coneixent el secret de la família: amor a la terra i paciència, molta paciència: més de 600 anys.
Image
 
Judith
Judith
A dia d'avui hi ha la 23ena generació de Torelló, els germans Toni i Paco de la Rosa, al capdavant d'un celler familiar que ha anat passant d'avis a fills, i de fills a nets. Els seus vins i escumosos tenen tota l'atenció de la família. A mi em tenen fascinada els detalls: les etiquetes de les ampolles, especialment les edicions limitades, o la cura que tenen amb les llargues criances. Són vins estimats, escumosos mimats, que expressen l'antiguitat d'una tradició i l'empenta de les noves generacions.
Image
 

David
David
Els vins i escumosos de Torelló surten d'una mateixa unitat territorial. A Torelló la natura no es maquilla, ni s’empolaina, ni fa veure que és especial. Ho és. I punt. La masia principal de Can Martí de Baix, on hi ha el celler i les caves és un cortijo a la catalana, amb pati porxat, claustre i piscina. A l'edifici hi viu part de la família. Perquè Torelló és família. Baixem les escales del celler com si baixéssim al pàrquing. La cava havia estat unes antigues cotxeres per carruatges que hi feien parada i fonda. Ara hi ha ampolles, algunes, mínim dos anys; altres, més de deu. A Torelló és dels pocs cellers del país elaboren els seus vins amb llevats naturals i autòctons.
ImageDADES PRÀCTIQUES
Els vins i escumosos de Torelló no us els sabríem definir. Si de cas, tranquils, reposats, pacients. Tenen 600 anys d'experiència i el temps transcorre sense pressa. Allò que hi ha dins de l'ampolla és exactament el que respira les vinyes: senglars, vent de mar, guineus, diàspora de pins, terra mullada i història. Les visites són molt limitades. Així que si en teniu ganes consulteu aquí. La visita té una durada aproximada de 2 hores i comprèn l'explicació a peu de vinyes, un recorregut pel celler i el tast de dos dels nostres vins o escumosos més representatius. Els adults paguen 15€ per persona i els nens de 5 a 17 anys, 7€. Són visites en grups reduïts i de manera totalment personalitzada.
Image
 

Adreça
Carretera C-243, km 13.5
08790 Gelida

Vins de Torelló
Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials