Gramona

El celler de les llargues criances
Alt Penedès DO Penedès

Gramona és un dels cellers més antics i respectats del Penedès, fundat el 1881 per Pau Batlle. La seva família ha mantingut la qualitat i artesania dels escumosos fets amb paciència. Des de fa uns anys s'han convertit en pioners de l'ecologia la biodinàmica, que suposa cultivar amb la mínima expressió de químics i respectant molt els éssers vius que hi conviuen. Visitar Gramona és descobrir com funciona aquesta relació entre terra i persona i apreciar el valor dels escumosos amb llargues criances.  
Image
Judith
Judith
Una de les coses més sorprenents de visitar Gramona és la muntanya de fems que presideix les vinyes centenàries de paratges històrics, com Font Juï. Amb orgull mostren als nouvinguts la fòrmula de la biodinàmica: femtes de vaca, ovella i cabra, criades i alimentades a les seves pròpies terres, que nodreixen les vinyes. Un dels secrets més ben guardats és a la Granja, amb animals i una explicació interessantíssima sobre com treballen les vinyes, amb banyes de vaca farcides de femtes, seguint el pas de les llunes, amb què alimenten les vinyes per activar lavida microbiana i aconseguir sóls menys compactats i vius per deixar que les arrels dels ceps arribin a capes més profundes, on hi troben humitat.

Image

David
David
L'alta qualitat dels seus vins i escumosos la notareu a la cava històrica, on dormen alguns dels escumosos amb més reconeixements del país, com l'Enoteca. Gramona va ser pioner en les llargues criançes per una casualitat. Després de la Guerra Civil van descobrir que els seus escumosos de xarel·lo no només no s'havien fet malbé, sinó que havien envellit deixant una verdor alta i una cremositat especial. Amb aquesta idea s'han convertit en el que ells anomenen Artesans del temps, donar als escumosos un repòs extra per poder gaudir de la seva qualitat en la màxima esplendor. 
 
ImageDADES PRÀCTIQUES
Si voleu gaudir plenament de Gramona us recomanem que contracteu alguna de les seves experiències. La visita comença a la vinya, al celler Batlle, als afores de Sant Sadurní d'Anoia, on podreu visitar les vinyes biodinàmiques i un impressionant celler eco-sostenible. Si en teniu ganes, podeu completar la visita a la cava històrica, al centre de Sant Sadurní, un impressionant museu de la història de la família. Descobrireu l'artesania que es posa en l'elaboració de cada ampolla, fins i tot en les cel·lofanes, d'origen vegetal i biodegradables! Finalment, el tast de vins i escumosos, acompanyat amb algunes delicatessen culmina una visita de les més selectes que es poden fer avui dia.
Image

Adreça
Av. Casetes del Mir s/n
08770 Sant Sadurni Anoia

Vins de Gramona
Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials