Finca Viladellops

Una finca purament mediterrània
Alt Penedès DO Penedès

Viladellops és paisatge, història i cultura, assegura Marcelo Desvalls, el seu propietari. Paisatge perquè la finca abarca una propietat de 500 hectàrees, de les quals una seixantena són vinyes, rodejades de boscos. L'horitzó és una postal inèdita del Massís del Garraf, envoltada de boscos, amb una flora i una fauna úniques en un indret amb una altra pressió urbanística. De fet, Viladellops es diu així pels caus de llops i altres feres que s'amagaven a les balmes de pedra. La història comença l'any 968. La reconquesta dels terrenys als musulmans dóna a l'Ordre de l'Hospital de Jerusalem la primera propietat de la finca. Al 1877, 50 anys després que una família comprés les terres a l'església, es construeix el celler, que va estar aturat molts anys fins que, el 1999 Marcelo Desvalls reprèn l'elaboració de vins i escumosos. Visitar-los us permet sentir el pas del temps, observar les parets de pedra seca i les barraques de pedra.

Image  
 
Judith
Judith
Viladellops podria ser un indret de qualsevol del Mediterrani: des del Liban, fins Sicília, Croàcia, Turquia o Grècia. La finca és una pedania d'Olèrdola, amb vinyes, oliveres i ametllers. Hi ha una gran plaça, l'edifici principal, amb el celler, i tot una vintena de casetes disseminades, com un barri rural de fa 100 anys. El passeig és agradable, perquè notareu la història a cada pas: el mirador, les vinyes, l'ermita de Sant Joan, l'antiga torre del segle XI i fins i tot una presó (amb un esquelet!). Els Desvalls tenen un interessant Centre d'Interpretació on hi podreu trobar 800 anys d'història, política, guerres i exilis. De fet, un avantpassat de Desvalls, Manuel Desvalls de Vergós, va ser el governador de Cardona, el 1714, durant el setge dels borbons. Hi ha altres curiositats que podeu observar al museu, amb més de 4.500 pergamins.

Image

David
David
El celler viu una segona vida gràcies al seu propietari. Construït el 1877 amb un interessant ( i innovador) concepte de gravetat, es va abandonar durant el segle XX. Fins que el 1999 s'hi va tornar a fer vi. Aquesta és una història menuda, en comparació a la grandesa històrica, però és cabdal per entendre els vins del Massís del Garraf. Hi ha un microclima especial, amb terres que fa milions d'anys estaven banyades pel mar (i ara estan plenes de fòssils), plantades amb varietats autòctones, com el Xarel·lo i la Garnatxa, cultivats en ecològic. El resultat són vins especials, guardonats, amb reconeixements internacionals. Els tastos es poden fer al mig de les vinyes o en una sala de tast amb vistes a les vinyes. Tota la finca està mimada perquè l'enoturista pugui fer des d'una visita ràpida fins a un casament, amb menjadors, cuines, allotjaments, i fins i tot una ermita (que té una campana amb nom de dona).  
ImageDADES PRÀCTIQUES
Cal reservar les visites a través del seu web. Penseu que habitualment ronden les dues hores, però sovint s'allarguen. De dilluns a divendres, hi podeu anar a les 11h i a les 16h. Els dissabtes i els diumenges només a les 11:00h i sempre que hi hagi un grup de 8 persones com a mínim. 

Image
 

Adreça
Finca Viladellops
08734 Olerdola

Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials