Espai Cultural

Celler romà de Vallmora

Per veure com els romans feien vi aquí fa 2.000 anys
mapaTeià
Maresme DO Alella
Experiències


DESCRIPCIÓ
Ara és un jaciment arqueològic amb el Mediterrani al fons i la millor prova de que la història de Teià està lligada al vi. Però fa 2.000 anys era un important celler de la Laietània romana. Els esclaus treballaven amb vistes al mar. Entre els segles I a.C. i V d.C., aquí portaven tot el raïm de la zona i feien moltíssims litres de vi. Hi ha dues de les reconstruccions de premses de vi més grans de tota Europa de l'època romana. Aquest celler és un lloc especial per molts motius. És una de les poques visites d'enoturisme arqueològic que es pot fer de forma organitzada. Aquí veureu i entendreu la importància que tenia el vi pels romans (molta més que ara). I la visita acaba amb una copa d'un vi blanc de la DO Alella. Vosaltres només us heu de posar una corona de llorer, per sentir-vos com autèntics romans! 
 
RECOMANAT
El que més ens agrada són les històries i les anècdotes que envolten un lloc. Si opteu per la visita guiada, us n'explicaran moltes. Per exemple, que els romans bevien vi durant tot el dia, desde l'esmorzar fins el sopar, perquè ho consideraven un aliment. O que en els àpats hi havia un moderador per vigilar que ningú s'excedís amb les copes i acabés fent el ridicul. La reputació era molt important pels romans. Per no fer spoilers no desvetllarem el trucs d'aquests àrbitres. També expliquen la llista d'ingredients que en aquella època posaven als vins per conservar-los i estabilitzar-los, i que tothom escolta fent ganyotes com pot ser sucre, aigua salada, pols de mabre, espècies, plantes, flors. Sort que la copa del final és d'un vi actual.
Image
 
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Hi ha diferents possibilitats. Desde descobrir el jaciment pel vostre compte fins a una visita combinada amb el celler 'Alella Vinícola' passant per un taller familiar. Aquests tallers alternen les temàtiques romanes com fer mosaics amb les vinícoles com dissenyar una etiqueta per una ampolla. I si opteu pel paquet amb 'Alella Vinícola', descobrireu les semblançes i diferències entre una cooperativa vinícola de l'època romana i una altre del segle XX, a més de veure un celler modernista i tastar els seus famosos vins.  En menys de 3 hores, coneixereu el passat i el present de la DO Alella, i la tastareu.

Image
PREGUNTES FREQÜENTS
Obren els caps de setmana, de 10 a 14 hores. I a les 12h sempre es fa la visita guada, així que no cal reserva prèvia. Les visites començen amb un breu audiovisual. A més del celler romà, hi ha exposicions per entendre la història del vi a la zona i també l'actual DO. Aquí es poden fer tastos de vins de la zona. 

Image

Adreça
Carrer d’Ernest Lluch, 40
08329 Teià
Google Maps

Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials