Vinyes Domènech
La vinya del Petit Príncep
Priorat Montsant

Vinyes Domènech és un celler que parla amb veu pròpia al món. Des d’una cantonada de Capçanes, en un sublim amfiteatre de vinyes, s’alça un celler que encaixa amb el paisatge únic i la producció de vins màgics. El seu ‘Teixar’, el primer Vi de finca de la DO Montsant, atrau cada any milers de curiosos. El seu propietari, Joan Ignasi Domènech és l'ànima del projecte, home de negocis i viticultor inquiet. Cal escoltar el seu discurs per entendre el vi. “Per què no es reconeix la intel·ligència del regne vegetal?”, es pregunta. Arrenca una planta, la mastega i ens la dóna a tastar. Diu que la posaria a l’amanida. Després ens assenyala les abelles: no són animals, és la logística que treballa perquè les plantes transportin el pol·len. “Per què les plantes no tenen el seu propi Estatut?”. És un proto-ecòleg avançat al seu temps. És l’home que xiuxuejava a les vinyes.


Judith
Judith

És una sort que sigui difícil arribar a Vinyes Domènech. El trajecte de Capçanes al celler és un túnel de rentat per a metropolitans. A mesura que aneu endinsat-vos a la serra de Llaberia, seguint els (escassos) cartells que us menen a la finca, anireu oblidant el trànsit, les ciutats i el soroll. És una carretereta estreta, però ben transitable, rodejada d’ametllers, oliveres i ceps. Quan aparqueu a l’entrada de la finca de Vinyes Domènech serà complicat que no se us escapi un “wooow”. La història del celler és preciosa. Vet aquí una família de Barcelona que mai havia fet vi, originària de Falset, que van venir al Montsant per una celebració familiar. En una excursió per recordar els llocs on el pare jugava de menut es van trobar amb aquestes vinyes. Va ser el primer “Woooow”. ¿Us imagineu que les poguéssim comprar i fer el nostre propi vi?, va demanar el pare als seus fills. I li van dir que sí. Era l’any 2002. El pare explica sovint aquesta història, fins al punt que si el trobeu a Barcelona, Madrid o Nova York us pot ensenyar una foto que sempre porta al mòbil del paisatge. Vosaltres també direu “Woooow”.


David
David

En una visita normal tasteu el meravellós ‘Bancal del Bosc’ blanc. Una Garnatxa blanca d’olor afruïtada i poderosa. Ho combinen amb uns formatges excel·lents. A continuació tastem el Bancal del Bosc negre. Té pebre i sucre. A mesura que aneu tastant, reconeixereu en els vins de Domènech aquest amor per les plantes, aquesta continuïtat per les espècies. En funció de la visita, podeu tastar una selecció de flors a suggerència de la cuinera Iolanda Bustos. Al final ens tenen reservat un Furvus negre. Si feu el tast a la part de fora, en una terrassa de fusta que dóna al barranc, aixequeu la vista. Des del cub de vidre de la part interior (si hi aneu quan faci fred) el paisatge també és espectacular.
Adreça
Cami del Collet Km 3.8
43776 Capçanes

Vins de Vinyes Domènech
Comparteix aquest celler a les teves xarxes socials