Clos Figueras

Una llegenda on menjar, beure i somiar
Priorat Priorat

Clos Figueras està construït a la mesura humana. El celler fa 100 passes. Baixareu 25 graons per assolir el soterrani, on hi ha l’antiga sala de criances. En caminareu 10 més per asseure-us en una meravellosa terrassa amb jardí i vistes a l’hort. Amb set passes més, haureu pres possessió d’una taula al restaurant “Les Figueres”. A més de tastar els vins del celler, podeu combinar-los amb un menú de quilòmetre zero. És un espai confortable, mesurat en passes. Amb 15 més, podreu pujar a les habitacions, un àtic amb vistes a l’skyline del Priorat. I aquí deixareu de caminar, si voleu, perquè la mesura humana també és somniar, abraçar-se, multiplicar-se... i aquelles coses que venen de gust fer a un hotel amb encant. Només és que aquest és un espai essencial per entendre la història moderna del Priorat. Una llegenda amb Bed and Brekfast.

Image

L'amistat amb Robert Parker 


Clos Figueras és un celler mític per diverses raons. Els propietaris, Charlotte i Christopher Cannan, són història viva del nou Priorat. Christopher Cannan, exportador de vins de Bordeus, va donar a tastar la primera ampolla de Clos Mogador, el vi més emblemàtic de René Barbier, al prestigiós crític Robert Parker. Era el 1990. La puntuació que va obtenir aquest vi ha il·luminat durant dècades la comarca més pobre de Catalunya. Als anys següents, la persona que va presentar Cannan a Barbier, Álvaro Palacios, va aconseguir subhastar el seu vi a Nova York. El Priorat mai més tornaria a ser el mateix.

Image

El que un grup d’entusiastes van començar durant la dècada dels 80, un marxant francès va impulsar als 90, i un crític nord-americà va situar a l’estratosfera del món del vi, és el Priorat actual. Avui,  la filla dels Cannan, Anne-Josephine surfeja entre la llegenda i el llegat amb un futur prometedor. Clos Figueras és un dels cellers més valorats per la crítica internacional i des de fa uns anys ofereixen una aposta turística integral i un projecte innovador, encantador i desitjable. 
 
Image

Algunes de les coses que fan no les llegireu a Booking. O a Trip Advisor, perquè Clos Figueras és un campió dels detalls. El dia que hi anem hi ha roses grogues al jardí que fan olor de casa de l’àvia. Hi ha la gespa verda tallada just perquè els nens hi caiguin de genolls i tornin a perseguir papallones. Hi ha un plec d’idees perquè visitis coses al Priorat a la taula parada del menjador.

Image

I love Priorat


Hi ha un hort que esclata amb pebrots verds, tomaqueres, carbassons en flor (mmmm, que bones les flors de carbassó arrebossades).  Hi ha un “I Love Priorat” a les samarretes dels cambrers. I de debò que penses que és una comarca que cal estimar, perquè a Clos Figueras pots allargar el romanç tot el cap de setmana. No és només el puja-baixa clàssic dels que viuen a Tarragona o a Barcelona.  
 
Image

Si et quedes a dormir a les habitacions, mai podràs sospitar que eren un antic corral de gallines. No way. No sabem què té el Priorat i els magatzems d’ous. Els entusiastes dels 80 van fer els seus primers vins en una granja de pollastres abandonada. El restaurant i les habitacions de Clos Figueras també són un antic magatzem de gallines.

Image

Gairebé és temptador començar alguna cosa, fer plans, asseure-us a les taules o estirar-vos sobre els matalassos i beure-us la vostra vida a glops. Més plena la copa.
 
Image

Un celler a la mesura humana


Si hi arribeu a mig matí, la visita és molt adaptable. Amb una mica de sort en Miquel Compte, el gerent, o l’Anne Cannan, l’enòloga i responsable us guiaran. El dia que hi anem estan enfeinats encara amb verema, i tot i així ens omplen d’atencions. Estan triant la garnatxa, menuda, negra, dolcíssima per l’olor que s’escola de les tines que ja fermenten. Arriben alguns treballadors i es saluden amb dos petons. Tot el celler està pintat de color Bordeus i està insòlitament net i polit. Sorprèn que sigui així de petit. Reconeixen que els falta espai, però que han anat creixent en la mesura de les seves possibilitats. De nou, mesura humana.
 
Image

Si arribeu a l’hora de dinar, potser us dóna temps de descobrir una escala de cargol secreta, tapada amb una porta de ferro rodona, que us duu a la sala de barriques. És un espai singular, un dels més autèntics del celler. És l’únic lloc on hi trobareu una teranyina i està tan ben posada com la piga sobre els llavis de Marylin Monroe. És una visita recomanable just abans de dinar.
 
Image

Regalar-se un menú amb vins


El menú “Clos Figueras” (27,5€) inclou uns entrants de quilòmetre zero, embotits (per plorar) de la Vilella Baixa i torrades de pa i tomàquet dels que suquen de veritat. Menció a banda pels patés i foies. Després podreu escollir entre xai, llonganissa o bacallà amb verdures de l’hort. Senzill i deliciós. Inclou dues copes de vi i cafè. Per una diferència moooolt raonable podeu optar pel menú maridat (36,3€). A cada etapa us regalen un vi: Font de la Figuera blanc, Serras del Priorat negre, Font de la Figuera negre i Clos Figueras. Abans de la coca de xocolata i de crema de la Serra d'Almós ho haureu entès tot.

Image

La visita no era veure el celler, ni tastar els vins de llegenda, ni decidir que no berenareu i probablement no sopareu... No, el que descobrireu al final de l’àpat és que havíeu oblidat que estàveu de visita. 
 
 
Judith
Judith
L’hort ens crida per una porta entreoberta. És un hort despentinat i autèntic. Més que de quilòmetre zero és de metre zero, perquè amb tres passes ets a la cuina. Crec que et poden servir una amanida que cinc minuts abans encara era un enciam. Amb les plantes hi ha una anècdota bonica, de com és la feina de pagès a Clos Figueras. Quan Christopher Cannan va comprar les vinyes que li va recomanar el seu amic René Barbier va encarregar 2.000 ceps de Cabernet Sauvignon a un viverista. Al cap de dos anys, el raïm no canviava de color. I es van adonar de l’error: els havien enviat Viogner. Aquells ceps, que mai es van arrencar, malgrat que el proveïdor els va enviar els Cabernets, donen avui un dels vins més preciosos, el Font de la Figuera 2017, amb un 65% de Viogner, un 30% de Garnatxa Vella i un 5% de Chenin. És un vi delicat i elegant, malgrat la dificultat tècnica d’elaborar-lo.

David
David
La proposta de Clos Figueras és total. Hi ha pocs llocs on puguis respirar tant de Priorat a l’hora. És un celler a la mesura humana, perquè pensa molt en les persones, potser més que cap altre. Per què? Perquè entén que l’enoturista, a més de visitar cellers i beure vins, vol menjar, vol descansar, vol fer una migdiada, vol badar en un jardí, que els menuts corrin sense trencar-se ni trencar res, anar al lavabo, connectar-se al wi-fi, prendre’s un cafè. Tot això volem els enoturistes (OMG!). Clos Figueras és un camp base de carícies.



DADES PRÀCTIQUES
Obren de dilluns a diumenge. Fan dinars que podeu complementar amb la visita al celler abans o després. I que podeu ampliar amb una copa al jardí. L'oferta és variada. Fan concerts a la fresca, exposicions d'artistes locals i tallers de cuina. 
 

Adreça
Carrer de la Font, 38,
43737 Gratallops

Vins de Clos Figueras
Comparteix aquest celler a les teves xarxes socials