Escoda Sanahuja-Tossal Gros

Celler i restaurant on tot és natural
Conca de Barberà Sense DO

La cultura del celler Escoda Sanahuja i del restaurant Tossal Gros és natural, ecològica i integral. Situats a Prenafeta, a prop de Montblanc, estan apartat del brogit mundà. Allà és on el 2003 la parella formada per la M. Carme i en Joan Ramon Escoda van començar un projecte per fer "vins naturals d'agricultura biodinàmica". Ell tenia formació d'enòleg i havia après l'ofici en altres cellers i viatjant per França es va convèncer de les avantatges del biodinamisme. Des del poble d'origen d'ella van començar un projecte que ara inclou el cultiu de la vinya, l'olivera i l'ametller, que es deixen amb coberta vegetal per treure la màxima riquesa a la terra. Tenen una granja de bens, pollastres i gallines, de la qual obtenen la matèria primera per elaborar compost. A la mateixa finca, hi ha un restaurant, El Tossal Gros, que dirigeix el xef nord-americà Kaya Jacobs. Alguns dirien que fa "cuina d'autor" però ell prefereix dir que "cuina només amb productes locals i de temporada" i amb les verdures i les plantes com a base de tots els plats. 


Judith
Judith
La seva proposta inclou menjar i beure: començar visitant el celler i les vinyes (si la meteorologia ho permet), i acabar asseguts a taula. Per això, les visites s'acostumen a fer abans del migdia, duren uns 45 minuts i són gratuïtes. A vegades, inclouen un tast. Però el que sempre inclouen és una explicació del Joan Ramon sobre el procés i la filosofia de fer vins naturals, una tipologia te molts adeptes. Per això, al celler pots trobar gent vinguda de Nova York o Dinamarca atreta pels seus vins. D'altres visitants són gent que ha sentit a parlar del projecte i s'hi desplaça per curiositat. I l'espai s'ho val: és l'única finca en molts quilòmetres a la rodona.
Image

David
David
El restaurant mereix un capítol apart. Els seus plats són innovadors perquè el protagonisme és per a les verdures i les plantes, i canvien sovint. Alguns exemples són una croqueta de bledes i faves amb formatge com a aperitiu o una amanida de formatge de cabra, avellanes i mandarina com a entrant. Als segons es pot trobar ànecs silvestres de caça 'colbert' o... amb naps, créixens i 5 espècies. Tots els productes són ecològics, de productors artesans i de pagesos locals. Fan dos tipus de menús degustació: el llarg consta de nou passos, entre ells dos postres i val 56€. El menys llarg són sis passos i costa 42€. El maridatge amb vins naturals va a banda: 25 o 20€ segons el menú escollit. Hi ha menú infantil ecològic i cassolà: macarrons amb tomàquet, llonganissa amb patates fregides i mandonguilles. 
ImageDADES PRÀCTIQUES
El celler i el restaurant obre els divendres, dissabtes i diumenges al migdia, i cal avisar amb antel·lació al mòbil del Joan Ramon. Les visites es fan sobre les 12.30h, just abans de l'hora de dinar. l'Espai és preciós: té vistes a bona part de la comarca i una gran terrassa on es pot fer l'aperitiu o una llarga sobretaula. És un lloc ideal perquè els nens corrin.
Image

Adreça
Camí de Lilla
43400 Prenafeta, Montblanc,

Comparteix aquest celler a les teves xarxes socials