

















Vardon Kennett
DESCRIPCIÓ
Vardon Kennett és el celler de vins escumosos de Família Torres al Penedès, que amaga una història d’amor apassionada.
HORARIS
Vardon Kennett només obre per visites privades. El celler no està obert al públic general. Les visites són molt comptades. ENOTURISTA és un dels pocs mitjans especialitzats que hi ha tingut accès per explicar la història.
COM ARRIBAR-HI?
La masia Vardon Kennett es troba a Santa Margarida d'Agulladolç, als afores de Mediona. És una finca històrica del Penedès, que es troba a 20 minuts en cotxe des de Vilafranca i Sant Sadurní d'Anoia, i a poc més d'una hora des del centre de Barcelona.
A Vardon Kennett també s'hi pot arribar a peu, a través de les rutes marcades de senderisme, o en bicicleta.
QUÈ SABER ABANS D'ANAR-HI?
La Masia Vardon Kennett és un celler de vins escumosos de qualitat construït per Família Torres a la finca que havia adquirit el 1985. Des del 2013 s'hi elabora el primer vi del celler, el Cuvée Esplendor, ideat per Mireia Torres Maczassek. Més tard, el 2016, s'elabora el segon escumós de qualitat, el Cuvée Rosé de Mar, un rosat d'edició molt limitada.
El nom de Vardon Kennett prové d'una misteriosa làpida que van trobar a l'ermita de Santa Margarida d'Agulladolç, a tocar de la Masia. El sepultura pertanyia a Daniel Vardon Kennett, nascut a l'illa britànica de Guernsey, al Canal de la Mànega. La seva estimada esposa li va encarregar una làpida en què dóna el darrer adéu a aquest súbdit anglès, que es va quedar enamorat de la dona i del paisatge del Penedès, a finals del s.XVIII. Els escumosos del celler rendeixen homenatge a aquest mariner, la seva família i les vinyes que envolten l'antiga finca familiar.
RECOMANAT
Les cinc coses que ens han entusiasmat de la Masia Vardon Kennett.
HISTÒRIES DE MARINERS I COMERCIANTS DE VI
El primer que hem de dir és que de Daniel Vardon Kennett se'n saben poques coses. Nascut a l'illa de Guernsey el 1781. Mariner. Comerciant de vins. Probablement l'enclavament de la seva illa natal, al Canal de la Mànega, va fer que tingués bona connexió entre França i la Gran Bretanya, alguns dels grans compradors de vins a l'època. Se sap que va arribar al port de Barcelona a principis del s.XIX. La resta de la història és la llegenda que amaga el celler. Una part la podreu veure en un vídeo que es projecta dins d'uns antics cups de vi.
una làpida dins de L'ERMITA
El final de Vardon Kennett es descobreix quan visites l'ermita romànica de Santa Maria d'Agulladolç, del s.XI, a tocar de l'antiga masia. És un lloc encantador. Als peus de l'altar hi reposa una làpida que diu "D. Daniel Vardon Kennett. Súbdito británico, comerciante y hacendado. Natural de la isla de Guernsey. Falleció del 12 de enero del año 1835, a los 54 años de edad. Llorando su lamentable pérdida puso a sus restos este mármol la ternura conjugal de doña Maria Francisca de Ferrer, natural de Barcelona". Quina història d'amor amaga aquest mausoleu?
JUGAR A desxifrar escuts
El passeig segueix cap a l'antiga masia, de la qual ara sabem de Daniel i Francisca van ser hisendats. A l'entrada hi ha l'escut que ara vesteix el celler. És curios que s'hi puguin reconèixer fàcilment els quatre motius: peixos (de l'origen mariner de Vardon Kennett), una torre que fa referència al Castell de Mediona (la quadra d’Agulladolç pertanyia al segle XVII als senyors del Castell de Mediona), la muntanya de Montserrat i tres ferradures (probablement de Ferrer). L'heràldica de la marca es completa ara amb un segon escut que té una taula de ferrer.
ESCUMOSOS D'ALTA QUALITAT
A continuació visitem el celler i les caves. Són un espai diàfan, amb més llum que els foscos passadissos on envelleixen els escumosos. Hi ha les ampolles en rima, pacients, que esperen una llarga criança. Entre el silenci de les ampolles seguim pensant en la història d'amor. La casa estava perfectament pensada per elaborar vins. Els cups eren molt grans i la finca estava envoltada de vinyes. És una manera curiosa de tancar el cercle que ara s'hi facin vins escumosos, amb les ampolles de vidre plenes d'onades, homenatge als mariners amb desig d'aventura.
TASTAR ELS ESCUMOSOS AMB VISTES
Amb la sal a la boca d'un amor estranger, d'haver creuat mig continent amb la imaginació ens asseiem a la bonica sala de tastos amb ganes de comprovar la qualitat dels vins. El lloc és màgic, ben conservat, construït de pedra noble, vigues de fusta i mantenint intactes els carrils per on brollava el vi quan es premsava antigament. El tast és sublim, amb els escumosos del celler i les vistes dels finestrals, que donen a les vinyes, acompanyats de l'enòloga Anna Velázquez. Una història d'amor a la copa.