Vall Llach

La revolució social de Porrera
Priorat
Experiències

Visita a Vall Llach, el celler impulsat per Lluís Llach i Enric Costa a Porrera, on fer tast de vins i gaudir de l'enoturisme al Priorat.

VISITA A VALL LLACH

Vall Llach és un celler familiar amb un projecte social abocat a transformar el poble de Porrera. El projecte neix a finals dels anys 90 de la mà del cantautor Lluís Llach, fill de Porrera per part de mare, i el notari Enric Costa, amb qui tenien una gran amistat. A més de la convivència del poeta Miquel Martí i Pol, que es va afincar al poble. Després d'una riuada que va malmetre el poble, el 1994, els dos amics van decidir impulsar una "revolució social" elaborant vins, i comprant raïm a pageses i pagesos a preus justos. Actualment el celler segueix aquest somni, de la mà d'Albert CostaIsa Serra, i una quinzena de treballadors (la majoria del poble). Vall Llach és un dels cellers que elabora més ampolles del Priorat, un 80% de les quals s'exporten. La visita és diferent, perquè connecta la història del Priorat, la de Porrera i les vides dels dos fundadors.

Experiències

TAST DE VINS DE PORRERA I APERITIU ESPECIAL AL PRIORAT
TAST DE VINS DE PORRERA I APERITIU ESPECIAL AL PRIORAT
Un deliciós tast de vins amb maridatge
Durada: 2:30h.
Preu: 30.00 €
Reserva

Horaris

Dissabtes seleccionats, a les 11:00 h.

IDIOMES

Català, castellà i anglès.

RESERVA PRÈVIA

Imprescindible

 

Com arribar-hi?

Carrer del Pont, 9 - 43739 Porrera
Google Maps

 

TRANSPORT PÚBLIC

En tren, des de Barcelona a Falset unes 2:00h.

Des de l'estació de Sants, amb Rodalies Renfe fins a Marçà-Falset.

Des d'allà agafar un taxi a Porrera, uns 20 minuts.

TRANSPORT PRIVAT

Des de Barcelona, 1:35 h. 

Des de Tarragona, uns 35 minuts.

Des de Falset, uns 20 minuts.

RECOMANAT

Image

ENOTURISME AL PRIORAT

La visita al celler Vall Llach comença a La Final, un edifici de 1881 situat a la plaça Catalunya de Porrera. La restauració del sostre d'un dels antics edificis (ensorrat el gener de 2021 pel temporal de neu Filomena) l'ha reconvertit en un espai clar, diàfan i amb una càlida teulada de fusta. A l'entrada hi ha una botiga, on comprar els vins del celler. A la mateixa planta el vi fermenta en tines d'acer, o en ous de formigó on reposa el vi més admirat del celler, el Mas de la Rosa, un dels pocs Vins de Finca Qualificada per l'INCAVI, i dels tres Vi de Gran Vinya Classificada per la DOQ Priorat. A la part soterrània envelleixen els vins negres en bótes de roure. A la part superior hi ha una sala de tast decorada amb cartells de concerts de Lluís Llach, i una bonica terrassa amb damajoanes, amb vistes a Porrera. Amb els seus vins, serveixen un generós i gustós aperitiu.

TURISME A PORRERA

Abans de completar la visita a La Final us dirigireu a Cal Baldrich, una antiga casa noble de Porrera, a pocs metres de La Final. Allà us reben amb un deliciós vi ranci, senyal de benvinguda prioratina. Les sales de Cal Baldrich tenen records impressionants. A l'antiga sala de ball, entre bótes, conserven records del poeta Miquel Martí i Pol, amb fragments de poemes, i una imatge d'ell, d'esquena, a la cadira de rodes. Una altra sala, tant antiga que es va construir amb la volta de palmera típica de l'arquitectura dels monjos cartoixans, s'hi pot veure la taula de notari de l'Enric Costa (mort sobtadament el 2013). En un altre racó de l'estança hi ha un piano de Lluís Llach i l'acordió de Laura Almerich, amiga, música i musa de la cançó homònima. A cada habitació s'hi respira un pàlpit que emociona, i és fàcil oblidar que estem visitant un celler, enlloc d'un museu. Vall Llach beu de totes aquestes vides.   

Image

VINS DE LA DOQ PRIORAT

Els vins de Vall Llach són hereus de les persones i el paisatge. El centre és el seu Priorat (vi de finques escollides pagat a preu just a les pageses i pagesos de la comarca), igual que l'Embruix. El focus és el Porrera (Vi de Vila), negre i blanc. I el zoom, finques escollides: Mas d'en Caçador i Horta Colomer (Vins de Paratge), Aigua de Llum (vi blanc del Mas del Porrerà), i l'exclusiu Gran Vi de Vinya Classificada per a la DOQ Priorat: Mas de la Rosa. A banda hi ha el vi ranci Maria de Cal Vall, homenatge a Maria Grande, mare de Lluís Llach. La vocació de l'enòleg, Albert Costa, i la seva família, també els ha endinsat en el Projecte de les Dones, sota la marca Clos l'Asentiu, que elabora tres vins, amb noms de tres pageses de Porrera que van treballar les vinyes en condicions molt dures quan els seus marits treballaven fora de la comarca. Són la Joaquina, Matilde i Catalina, que va morir amb 105 anys i va servir com a inspiració d'una altre capítol en la revolució social del celler.

REVOLUCIÓ SOCIAL A PORRERA

La història de Vall Llach podria ser una novel·la emocionant, que val més que descobriu a la visita. Vall Llach no és només un celler. Els dos socis fundadors eren abstemis. La idea va nèixer per ajudar a Porrera, i és una constant que ha passat de pares a fills. L'Albert Costa i l'Isa Serra projecten construir una residència de dia per a persones grans a la part superior de la Final i  apartaments per a persones que facin llargues estades al Priorat. Un projecte que mai havíem vist en altres cellers que hàgim visitat, i que connecta amb tenir cura dels més vulnerables, i amb promoure l'arrelament de persones que vulguin viure al Priorat, no només treballar-hi.

Image

VISITA PANORÀMICA AL PRIORAT

L'experiència del celler Vall Llach no inclou visita a les vinyes. Tot i així, sàpigueu que són costers inclinats de llicorella, amb ceps vells i esprimatxats, que només es poden treballar amb una mula i un guia. Tenim la sort de veure la Marjorie guiada amb el mestratge d'en Joan Mogas, que dansa sobre una teulada de pissarra. És una postal que ajuda a entendre els visitants d'arreu del món la força i la singularitat del Priorat, potser l'anunci més realista per entendre el valor de fer vins en aquesta terra. De tornada al celler, ens aturem als peus de l'ermita de Sant Antoni, mirador de Porrera. Les cases s'apinyen contra un campanar de torró, moltes amb galeries a les parts altes per assecar fruits secs. A Vall Llach també elaboren un oli d'oliva verge extra deliciós, i (aquesta és bona!) productes de viticosmètica, elaborats amb raïm a la farmàcia Costa Miralbell de l'Ernest (germà bessó de l'Albert). Una darrera sorpresa abans de tornar a casa. Si aparqueu al centre del poble, la vinya urbana que es conserva com un parc central és de carinyena blanca i en surt el vi Horta Colomer, d'edició limitada. Un altre miracle.

Priorat

Terra de vins DOQ Priorat i DO Montsant
Priorat

El Priorat és la zona de vins més admirada de Catalunya. Fes una escapada d'enoturisme al Priorat, terra indòmita i aparador d'història del vi. Descobreix les millors experiències, d'ENOTURISTA. Abans de fer una visita enoturística al Priorat, consulta els millors cellers, restaurants, allotjaments, bars de vins, botigues de vins i espais d'interès cultural. Mira la nostra selecció de millors vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant.

També et pot interessar

Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials