Celler

Tomàs Cusiné

El projecte personal de Tomàs Cusiné
mapaCOM ARRIBAR
Lleida
Experiències


DESCRIPCIÓ

El celler Tomàs Cusiné és el projecte més personal del vitivinicultor Tomàs Cusiné Barber, nascut el 1962. L'empresari és propietari del celler Castell del Remei (Penelles), on va iniciar l'activitat el 1985, i del celler Cérvoles (La Pobla de Cérvoles) l'any 1997, buscant vinyes on elaborar vins de muntanya. Aquesta recerca el porta a fundar Tomàs Cusiné en un antic celler cooperatiu del poble d'El Vilosell, a Les Garrigues. Cusiné també es propietari del celler Cara Nord, que fa vins amb DO Conca de Barberà i DO Montsant. L'encant de la visita a Tomàs Cusiné és descobrir la faceta més personal d'aquest enòleg, conegut com pel mestratge en l'assemblatge de vins. L'enoturisme a Tomàs Cusiné us permetrà descobrir els genuïns vins de muntanya d'El Vilosell, un poble encantador, que es troba entre 700 i 740 metres sobre el nivell del mar, un dels més elevats de la comarca, amb el paisatge únic de les Terres de Lleida. Una de les vocacions del celler és l'experimentació. Per això, han fet un estudi detallat de cada vinya, parcel·la i varietat, per conèixer el millor rendiment possible. Tenen 17 varietats diferents, blanques i negres, autòctones i d'origen internacional, que es cultiven amb viticultura ecològicatreballs biodinàmics. Les finques són precioses, especialment una de les vinyes amb una cabana de volta, la construcció arquitectònica per excel·lència de les vinyes de la zona, feta amb pedra seca i conservades excepcionalment
Image

RECOMANAT

La visita al celler Tomàs Cusiné també us permetrà conèixer una manera de fer vins atrevida i amb un punt inconformista, diferent de la resta de cellers del grup de Tomàs Cusiné. A El Vilosell vinifiquen amb bocois de fusta, àmfores gegants, ciment,... per estudiar la personalitat de cada raïm, després d'una experiència que es remunta al 1985. Un dels punts més divertits és conèixer de prop com es fan aquestes microvinificacions, de la mà del propi Tomàs Cusiné, de l'enòloga Gemma Plaza, o del cap de celler, Joel Díaz. Podeu visitar les finques: Comabarra, Barqueres, La Serra del Vent o Racons, i gaudir dels seus vins de parcel·la, bona part d'ells monovarietals. Al celler també tastareu els vins més icònics, com el Llebre, l'Auzells, el Geol, o el popular Vilosell. Tomàs Cusiné està construït en dues edificacions. A l'antiga, on hi ha la recepció, l'enoteca i el laboratori, és on es vinifiquen els vins, i encara conserva la pàtina de l'antiga cooperativa del poble. L'edifici annex, situat al carrer de sobre, és el celler de criança, amb tres plantes, una d'elles sota terra, on es crien els vins del celler.
Image

INFORMACIÓ PRÀCTICA

El Vilosell és un poble encisador, de poc més de 200 habitants (excepte a l'estiu) i a uns 40 minuts de Lleida en cotxe. El celler Tomàs Cusiné es troba al centre, a tocar del Vilosell Wine Hotel, també de la seva propietat. Us recomanem que combineu la visita al celler amb una estada al Wine Hotel, on podreu tancar el cercle immersiu de desconnexió rural. Al mateix carrer hi ha un bar-restaurant. Sinó, podeu trobar altres opcions gastronòmiques als pobles del voltant. El Vilosell és un poble de postal, amb carrers estrets i cases de pedra vista. Podeu visitar l'església barroca de Santa Maria, o l'ermita de Sant Sebastià (s. XVIII), a tocar de la creu de terme. El poble disposa de dos miradors, des d'on observar l'abric de la Serra de la Llena. Un altre dels encants és fer senderisme pels voltants,  entre boscos i vinyes, com els de les finques propietat del celler. Gaudiu de la Ruta de les Cabanes de pedra, que va des d'El Vilosell fins a Vilanova de Prades. Són construccions humils, fetes entre els segles XVIII i XIX, amb pedres i sense cap material d'unió. Les més boniques tenen un sostre de volta. S'utilitzaven per resguardar-se del mal temps o per guardar-hi eines o refugiar animals. N'hi ha de catalogades, en una ruta amb un sender planer. També hi trobareu aljubs (dipòsits per aigua) o basses. A El Vilosell podeu fer senderisme, anar en bicicleta o visitar altres cellers (consulteu els recomanats a final de la pàgina). Molt a prop hi ha la Ruta del Cister, que engloba els tres monestirs de l'Orde (Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges). La comarca de Les Garrigues us permet gaudir també del turisme de l'oli.
Image


Adreça
Plaça Sant Sebastià 13
25457 El Vilosell
Com arribar

EXPERIÈNCIES

VISITA AMB TAST D'UN VI
VISITA AMB TAST D'UN VI
Descobreix l'esperit de Tomàs Cusiné
Visita guiada pel celler, on coneixeràs la filosofia dels vins que s'elaboren a Tomàs Cusiné, des dels més emblemàtics, com el Vilosell, fins als vins de finca. Descobriràs les dues naus del celler. L'antiga, on hi havia la cooperativa de vins i olis del poble, i la nova, amb una instal·lació moderna, amb dos pisos, on podràs entendre la vinificació experimental. Inclou el tast d'un vi per adult.
1:00h.
8 € per adult
MÉS INFORMACIÓ
VISITA AMB TAST DE TRES VINS
VISITA AMB TAST DE TRES VINS
Tasta el paisatge d'El Vilosell
Descobreix per què Tomàs Cusiné personifica els vins de la zona. Visita les vinyes, envoltades de boscos, amb construccions com les cabanes de volta i recorre la Ruta de les cabanes de pedra. Passeja per les finques Racons, Comabarra o Barqueres. Descobreix la singularitat de cada varietat. Al celler podràs experimentar com elaboren els vins, de forma atrevida i inconformista. Inclou el tast de tres vins.
1:15h.
12 € per adult
MÉS INFORMACIÓ
Vins recomanats del celler Tomàs Cusiné
Altres vins del celler Tomàs Cusiné
Articles relacionats
També et pot interessar
Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials