Celler

MontRubí

Celler, restaurant i elegant wine hotel
mapaCOM ARRIBAR
Penedès
Experiències


DESCRIPCIÓ

MontRubí és un celler de vins, amb un elegant restaurant, wine bar amb jardí, i l'encantador hotel rural Casa Gran 1771, situat a l'Avellà (Font-Rubí), a uns 60 quilòmetres de Barcelona. És una de les propostes d'enoturisme més integrals del Penedès. El restaurant és en un antic xalet, construït a finals del segle XIX, una casa d'indians ben restaurada. Als baixos hi ha el wine bar, obert al jardí, amb una piscina deliciosa, que dóna a un mar de ceps. La finca té 100 hactàrees, de les quals, 40 estan plantades de vinya certificada en ecològic, en 35 parcel·les diferents, abrigades per boscos mediterranis, pins i oliveres. Un patrimoni natural excepcional que rubrica amb l'enclavament de l'antiga ermita de Sant Andreu de l'Avellà, amb una balconada preciosa a la finca. MontRubí regala una desconnexió única. En conjunt, és com un dissimulat 'resort', ocult entre els plecs de pedra d'un poble encantador, l'Avellà, de carrerons costeruts, parets tapissades d'heures i ocells cantant. L'hotel rural Casa Gran 1771 és una casa més del poble. Les habitacions són joietes, restaurades amb elegància, amb llits amples, coixins de somni, i banyeres d'època. Se us farà impossible no regalar-vos un bany relaxant tastant els seus vins i ancestrals, mentre cau el sol com només es pon lluny de casa Els amants del vi agraireu una nevera assortida, amb vins i copes. MontRubí ofereix molt més que una proposta d'enogastronomia de primer ordre, perquè brinda una forma de vida autèntica, antiga, rural, tan estranya de trobar que segurament estigui en vies d'extinció.  
Image
 

RECOMANAT

La història de MontRubí és la història de la família Peris i de l'Avellà. El celler es troba a les antigues instal·lacions de la Cooperativa de l'Avellà, fundada a finals del segle XVIII. L'Avellà exportava vins i olis a Cuba, perquè la seva varietat de raïm més plantada, el Sumoll, tenia una acidesa excel·lent per aguantar molt bé la travessia per l'Atlàntic, fins al tropic. El xalet on actualment hi ha el restaurant és la memòria de la bonança que van portar els indians. Durant el segle XX, els estralls de la fil·loxera i la plantació de varietats blanques, per elaborar caves, fan del Sumoll pràcticament una varietat desapareguda. El 1984 la família Peris, de Barcelona, s'enamoren de la finca i de la riquesa patrimonial i reobren un celler que havia estat dècades tancat. Després d'una primera etapa dedicada al cava, a partir del 2000, víctimes de l'escalada gradual en la pèrdua de valor, comencen el "Projecte Gaintus" per recuperar la varietat Sumoll. La família Peris i l'enòleg Josep Queralt són pioners en la recuperació i posterior vinificació de la varietat, que culmina el 2001 amb el primer monovarietal del món de Sumoll: el Gaintus. Actualment la seva gamma de vins de Sumoll s'exporten a més de 22 països. Però el camí no va ser fàcil. A l'inici els recomanaven no tirar endavant, perquè el Sumoll és una varietat delicada i difícil de treballar. Durant un temps va estar fora de la DO Penedès. Avui en dia és, segurament, la varietat negra més admirada a la zona, que creix en parcel·les emblemàtiques, plantades en vas o en vertical. Una lluita personal de la família Peris que, a partir del 2020, inaugura el xalet de 1902 amb restaurant, wine bar, salons per esdeveniments, espais a l'aire lliure, i un hotel amb encant. Un homenatge als parcers que mai van deixar de tenir cura de la Sumoll. Un camí llarg i costerut, que s'entèn encara més quan expliquen què és Gaintus: una via d'escalada vertical de la serralada de Montserrat. Un record que per fer el cim cal determinació, coratge i caminar pas a pas.
Image
 

INFORMACIÓ PRÀCTICA

L'Avellà està situat a la part més alta del Penedès. Les vinyes es troben entre 400 i 800 metres sobre el nivell del mar. Una zona vinícola amb personalitat pròpia, a certa distància de Vilafranca i Sant Sadurní, dos dels pols turístics del Penedès. Per això us recomanem gaudir de la visita al celler, quedant-vos al wine bar i el restaurant, i reservant una habitació d'hotel. Les alternatives queden més allunyades i s'hi ha d'arribar en cotxe. Molt a prop hi ha el Castell de Font-Rubí o el Miravinya del Balcó del Penedès, o el fotogènic Roure d'Ancosa. L'Avellà ofereix una desconnexió natural, amb la possibilitat d'anar passejant des del celler a l'ermita de Sant Andreu de l'Avellà, gaudint d'un poderòs patchwork de vinyes i boscos. Els ceps de MontRubí són majoritàriament de varietats autòctones, com el Xarel·lo, el Macabeu, la Parellada, la Garnatxa negra o la Carinyena. A més, les feines de la vinya estan certificades ecològiques i molts dels seus vins també són vegans. Són una manera de viure i de fer vins d'acord amb el Penedès ancestral, gairebé ocult, on recordareu la vida dels avantpassats
Image

VISITES
Adreça
L’Avellà
08736 Font-Rubí
Com arribar

També et pot interessar
Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials