Celler

Mas d'en Gil

Vins de romàntics naturalistes
mapaCOM ARRIBAR
Priorat
Experiències


DESCRIPCIÓ

Mas d'en Gil és un paratge on somiar a envellir sense pressa, on la vida transcorre amb calma, on una mula anomenada Clara pentina les cobertes vegetals. A Mas d'en Gil totes les coses tenen nom, inclosa la furgoneta, que es diu Mònica. És el tarannà de la Marta Rovira, la quarta generació d'una finca històrica del Priorat, situada a Bellmunt, que elabora vins fins clàssics des del 1860. Són 35 hectàrees, amb boscos de pi mediterrani, alzinars, oliveres centenàries, avellaners i vinyes certificades en ecològic, que es treballen amb viticultura biodinàmica des del 2008. És un mosaic agrícola commovedor, un balcó panoràmic amb vistes privilegiades a un Priorat insòlit, de 360 graus, des de la Serralada del Montsant, fins el Parc Natural d'Els Ports, al sud. És una experiència per omplir els pulmons d'aires de camp, d'olors i fragàncies naturals, mentre tasteu vins fins que han conquerit els paladars dels experts i s'exporten a 50 països. En aquest paratge neixen dos dels 12 exclusius Vins de Finca Qualificada que atorga l'INCAVI a parcel·les històriques: el Coma Blanca i el Clos Fontà. Vins amb una personalitat ancestral, de varietats tradicionals, interpretats per l'estil singular de la família Rovira Carbonell, els propietaris de la finca des del 1998. Són els custodis d'una biodiversitat única. A la visita a Mas d'en Gil sentireu com si aquestes valls antigues, aquestes fondalades i turons tel·lúrics, s'haguessin acostumat al traginar dolcenc de la família de Pere Rovira, Pilar Carbonell, i les seves quatre filles, començant per la Pilar Rovira, la primera directora del celler. Ells encara són espècies per catalogar, d'aquesta gran família, enorme, que formen totes les partícules de vent, de pluja, de pissarra, de terra, d'insectes, de flors, que podreu notar quan tasteu els seus vins. Vins de romàntics naturalistes.
ImageAdreça
Finca Mas d'en Gil, s/n, TP-7101, km 4,
43738 Bellmunt del Priorat
Com arribar


RECOMANAT

Una de les coses més sorprenents d'una finca tan gran és descobrir que Mas d'en Gil està dividida en 53 micro parcel·les. Cadascuna té una personalitat diferenciada. I cadascuna es vinifica per separat. Així, les finques de vins negres estan majoritàriament plantades amb Garnatxa i Carinyena, amb sóls de pissarra de diferents tipus, on neixen vins evocadors com el Clos Fontà. Una altra de les sorpreses de la visita és descobrir la Vall dels Blancs, plantada majoritàriament amb Garnatxa Blanca i Macabeu, on surt un vi excepcional com el Coma Blanca. El resultat d'endreçar els territoris és obtenir vins vibrants, cultivats amb viticultura biodinàmica, que tenen un punt esotèric inexplicable, amb més complexitat. Mas d'en Gil va ser el primer elaborador de vins blancs del Priorat. La seva història es remunta al 1860, quan Francesc Gil, un dels primers enòlegs catalans, posa el cognom familiar al Mas. A partir dels anys 30 la finca passa a mans de la família Barril, que comencen a embotellar els vins. L'any 1998, Pere Rovira i Rovira, professional del vi del Penedès i gran amant del Priorat, adquireix la finca amb la seva dona, Pilar Carbonell. En una primera etapa la dirigeix la filla gran, Pilar Rovira. Des del 2008 se'n fa càrrec la petita, Marta Rovira, actual directora, que introdueix l'agricultura biodinàmica, i que, seguint els passos de la seva família, exporta els vins a 50 països, i el converteix en un referent d'excel·lència. El 2020 el celler canvia la imatge de les etiquetes dels vins, recuperant el disseny original dels vins històrics de la finca
Image

INFORMACIÓ PRÀCTICA

L'enoturisme a Mas d'en Gil és una immersió única en la personalitat del Priorat. Des d'alguns dels turons més elevats de la finca, a 350 metres sobre el nivell del mar, podreu apamar tota la contrada. Al nord, amb la Serralada del Montsant, i al sud, les serres de Pradell, Llaberia i Pàndols-Serra de Cavalls, ben airejades pel cerç que ve del nord, fred i sec, i el garbí, que puja des del mar, refrescant les vinyes. Mas d'en Gil és un balcó amb vistes a la vida del Priorat. Les visites surten des de l'antiga Masia, es camina entre vinyes i oliveres, descobriu el celler històric, i acabeu amb un tast de vins, oli d'oliveres centenàries i un vinagre artesanal amb solera de 1958, una de les joies gastronòmiques de la casa. L'opció de visita Grand Cru inclou un tour amb un vehicle tot terreny per conèixer les cinc valls que envolten la finca i teniu accès a tastar els vins més exclusius del celler, incloent una selecció de dos vins de la reserva familiar (vegeu EXPERIÈNCIES). Bellmunt del Priorat és una de les viles històriques de la DOQ Priorat. Des de Mas d'en Gil podeu visitar el Museu de les Mines, amb una antiga mina de plom, o passejar per un poble dividit entre el centre històric i l'antiga colònia minera. A prop també hi teniu Gratallops, on hi ha restaurants i allotjaments, com Clos Figueras. Consulta les diferents opcions per fer enoturisme al Priorat. També teniu relativament a prop Falset, la capital del Priorat, amb botigues de vins, bars de vins, restaurants i allotjaments. Altres dels atractius del Priorat són la Cartoixa d'Scala Dei, el pantà de Siurana, o un passeig per les viles històriques del Priorat.
Image


Priorat

Priorat

Experiències

VISITA CLÀSSIC
VISITA CLÀSSIC
Descobreix Mas d'en Gil
Visita una de les finques amb més història del Priorat. Un passeig al voltant de la masia, entre vinyes i oliveres, un paratge mediterrani on es fan vins de cultiu ecològic i agricultura biodinàmica. Visita al celler històric per conèixer la criança dels vins. Tast de tres vins, entre ells el Clos Fontà de Vinyes velles, un dels 12 vins de finca Qualificada per l'INCAVI, la màxima distinció d'un vi a Catalunya. Inclou també un tast d'oli  d'oliveres centenàries, i d'un vinagre artesanal de vi amb soleres de 1958. La reserva mínima és de quatre persones.
1:30h
25,00€
MÉS INFORMACIÓ
VISITA GRAND CRU
VISITA GRAND CRU
Un tast dels seus millors vins
Una visita molt completa a una de les finques més boniques del Priorat. Comença amb un tour en 4x4 per descobrir el paisatge de les cinc valls que formen Mas d'en Gil. Segueix al celler històric on es fa la ciriança dels vins amb barriques de fusta, foudres i dipòsits de ciment. Tast de sis vins, entre ells el Clos Fontà, un dels 12 vins de finca Qualificada per l'INCAVI, la màxima distinció d'un vi a Catalunya. Gaudeix també d'un tast d'oli d'oliveres centenàries, i d'un vinagre artesanal de vi amb soleres. La reserva mínima és de dues persones.
2:00h.
100,00€
MÉS INFORMACIÓ
Altres vins del celler Mas d'en Gil
Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials