









Mas d'en Gil
DESCRIPCIÓ
Mas d'en Gil és un paratge on somiar a envellir sense pressa, on la vida transcorre amb calma, on una mula anomenada Clara pentina les cobertes vegetals. A Mas d'en Gil totes les coses tenen nom, inclosa la furgoneta, que es diu Mònica. És el tarannà de la Marta Rovira, la quarta generació d'una finca històrica del Priorat, situada a Bellmunt, que elabora vins fins clàssics des del 1860. Són 35 hectàrees, amb boscos de pi mediterrani, alzinars, oliveres centenàries, avellaners i vinyes certificades en ecològic, que es treballen amb viticultura biodinàmica des del 2008. És un mosaic agrícola commovedor, un balcó panoràmic amb vistes privilegiades a un Priorat insòlit, de 360 graus, des de la Serralada del Montsant, fins el Parc Natural d'Els Ports, al sud. És una experiència per omplir els pulmons d'aires de camp, d'olors i fragàncies naturals, mentre tasteu vins fins que han conquerit els paladars dels experts i s'exporten a 50 països. En aquest paratge neixen dos dels 12 exclusius Vins de Finca Qualificada que atorga l'INCAVI a parcel·les històriques: el Coma Blanca i el Clos Fontà. Vins amb una personalitat ancestral, de varietats tradicionals, interpretats per l'estil singular de la família Rovira Carbonell, els propietaris de la finca des del 1998. Són els custodis d'una biodiversitat única. A la visita a Mas d'en Gil sentireu com si aquestes valls antigues, aquestes fondalades i turons tel·lúrics, s'haguessin acostumat al traginar dolcenc de la família de Pere Rovira, Pilar Carbonell, i les seves quatre filles, començant per la Pilar Rovira, la primera directora del celler. Ells encara són espècies per catalogar, d'aquesta gran família, enorme, que formen totes les partícules de vent, de pluja, de pissarra, de terra, d'insectes, de flors, que podreu notar quan tasteu els seus vins. Vins de romàntics naturalistes.
RECOMANAT
Una de les coses més sorprenents d'una finca tan gran és descobrir que Mas d'en Gil està dividida en 53 micro parcel·les. Cadascuna té una personalitat diferenciada. I cadascuna es vinifica per separat. Així, les finques de vins negres estan majoritàriament plantades amb Garnatxa i Carinyena, amb sóls de pissarra de diferents tipus, on neixen vins evocadors com el Clos Fontà. Una altra de les sorpreses de la visita és descobrir la Vall dels Blancs, plantada majoritàriament amb Garnatxa Blanca i Macabeu, on surt un vi excepcional com el Coma Blanca. El resultat d'endreçar els territoris és obtenir vins vibrants, cultivats amb viticultura biodinàmica, que tenen un punt esotèric inexplicable, amb més complexitat. Mas d'en Gil va ser el primer elaborador de vins blancs del Priorat. La seva història es remunta al 1860, quan Francesc Gil, un dels primers enòlegs catalans, posa el cognom familiar al Mas. A partir dels anys 30 la finca passa a mans de la família Barril, que comencen a embotellar els vins. L'any 1998, Pere Rovira i Rovira, professional del vi del Penedès i gran amant del Priorat, adquireix la finca amb la seva dona, Pilar Carbonell. En una primera etapa la dirigeix la filla gran, Pilar Rovira. Des del 2008 se'n fa càrrec la petita, Marta Rovira, actual directora, que introdueix l'agricultura biodinàmica, i que, seguint els passos de la seva família, exporta els vins a 50 països, i el converteix en un referent d'excel·lència. El 2020 el celler canvia la imatge de les etiquetes dels vins, recuperant el disseny original dels vins històrics de la finca.
