Cérvoles

Pioners en viticultura de muntanya
Lleida
Experiències

El celler Cérvoles és un dels projectes pioners a recuperar la viticultura de muntanya: un model agrícola gairebé oblidat que busca posar en valor vinyes d'altitud, generalment per sobre dels 700 metres sobre el nivell del mar, on els rendiments per hectàrea solen ser més baixos. El celler Cérvoles està situat a Les Garrigues (Lleida). És propietat de l'enòleg lleidatà Tomàs Cusiné, i forma part dels cellers del grup: Castell del Remei (Penelles), celler Tomàs Cusiné (El Vilosell), i Cara Nord celler (Serra de Prades). El 2023 ha commemorat els seus primers 25 anys, amb el vi Cérvoles Negre 2020. El celler Cérvoles no és visitable.

 

        

Com arribar-hi?

Avinguda de Les Garrigues, 26 - 25471  La Pobla de Cérvoles
Google Maps

RECOMANAT

Image

Viticultura de muntanya

El celler Cérvoles manté el compromís amb el paisatge de Les Garrigues i el llegat ancestral. Tomàs Cusiné, el seu propietari, va ser pioner en recuperar una pràctica gairebé oblidada des de feia dècades: la viticultura de muntanya. Els origens del celler es remunten al 1997. Al principi amb poc més de trenta hectàrees, repartides en petites parcel·les de vinyes plantades entre els anys 70 i 90. Era un projecte visionari, únic en aquell moment a Catalunya, amb la ferma filosofia d’elaborar vins de finca que representessin amb fidelitat el seu paisatge de muntanya i el seu terrer. Més de vint-i-cinc anys després s’ha convertit en un referent, confirmant el potencial qualitatiu de la zona i revelant la complexitat i personalitat que imprimeix als vins el microclima de La Pobla de Cérvoles.

Vins de paisatge

Quan Cusiné descobreix les vinyes de La Pobla de Cérvoles es replanteja la feina de viticultor, i comença a alimentar el seu somni de crear vins a partir d’una finca única, a peu de serra. La finca de Cérvoles a Les Garrigues era perfecta per desenvolupar la viticultura de muntanya que en aquell moment estava gairebé oblidada. Les Garrigues és una zona de complexa orografia situada a la subzona més meridional de la DO Costers del Segre, a la qual hi ha nombroses valls i tàlvegs que s’eleven fins la Serra de La Llena, frontera natural amb el Priorat i la Conca de Barberà.

La personalitat de Les Garrigues

Un mosaic compost de diferents paratges, amb un terrer molt especial de caràcter franc-pedregós, on les vinyes ofereixen uns rendiments molt limitats, però donen un raïm de gran qualitat. Situat a 700-750 metres d’altitud, Cérvoles actualment s’estén per unes 55 hectàrees de vinya distribuït en dotze parcel·les, amb ceps principalment de garnatxa negra, ull de llebre, syrah, cabernet sauvignon, merlot, macabeu i chardonnay. En elles s’hi desenvolupa un cultiu orgànic, procurant potenciar l’activitat microbiana per a mantenir un terreny viu, on els vins poden expressar-se, gràcies al mínim intervencionisme possible, amb un caràcter nítid i diferenciat.

Trobat: varietat ancestral recuperada

Mentre duien a terme una important tasca d'evolució en varietats com la garnatxa, o la macabeu, Cérvoles també ha apostat per la recuperació d'una varietat ancestral gairebé desapareguda, la Trobat. És una varietat de raïm negre molt característica de les comarques de Ponent, amb la qual s'elaboraven, tradicionalment, uns vins negres lleugers. Actualment, el seu cultiu està en forta regressió i només sobreviu en algunes vinyes dedicades a l'autoconsum. Amb la finalitat de preservar la riquesa genètica de la comarca, Cérvoles Celler col·labora en un estudi que generarà la suficient informació per incloure-la en el llistat de varietats autoritzades en el plec de condicions de la DO Costers del Segre.

Un celler no visitable

Cérvoles no és un celler que estigui obert a l'enoturisme. És membre de l’associació Grandes Pagos de España des dels seus inicis. La filosofia és elaborar vins arrelats al terrer, sumant nous reptes com la recuperació de la varietat ancestral trobat. Amb 25 anys d’experiència, Cérvoles continua la seva evolució en el coneixement del potencial que comporten les seves 55 hectàrees de vinya entre 660 i 750 metres d’altitud. Terres on el vent bufa constantment. De dia, ponent -de caràcter continental- i a la tarda i vespre la marinada -brisa marina mediterrània- que refresquen els sòls i contribueixen a la tradicional qualitat dels vins de La Pobla de Cérvoles.

Vinyes úniques

Les vinyes del celler Cérvoles són de secà, amb sóls de baixa producció, orgànics i tractats amb molta cura. Lluiten i evolucionen, any rere any, des de la potència dels seus cabernets i merlots cap al món intens i fi de les varietats mediterrànies com la garnatxa, la carinyena, la syrah, la macabeu i la recuperada trobat, una esperança de futur. El celler elabora les gammes de vins Colors Blanc, Colors Negre, Garnatxa, Cérvoles Blanc, Cérvoles Negre i Cérvoles Estrats, que expressen la singularitat de la viticultura de muntanya del celler, practicada a més de 700 metres d’altura.

Lleida

Vins d'interior, de les valls fins als cims
Lleida

Lleida és la zona de vins més canviant de Catalunya. Fes una escapada d'enoturisme a Lleida, des del Pallars, la plana del Segre a les Garrigues. Descobreix les millors experiències, d'ENOTURISTA. Abans de fer una visita enoturística a Lleida, consulta els millors cellers, restaurants, allotjaments, bars de vins, botigues de vins i espais d'interès cultural. Mira la nostra selecció de millors vins de la DO Costers del Segre.

Vins recomanats del celler Cérvoles

Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials