Castell d'Encus és un celler del Pallars Jussà, on s'elaboren vins d'alçada dins un projecte de ciència i recerca, dirigit per l'enòleg Raül Bobet. Castell d'Encus és un dels cellers més prestigiosos del país, amb reconeixement mundial. A la visita entendreu el projecte de Bobet, buscant vinyes d'altura per elaborar vins frescos i amb longitud, investigant els efectes del canvi climàtic a la vinya. Són vins especials i varietats úniques, en orientacions excepcionals, amb identitat pròpia.
De dilluns a divendres, de 9:00 a 16:00h.
Dissabte, de 11:00 a 14:00h.
Diumenge, tancat.
Català, castellà i anglès (amb reserva prèvia)
Imprescidible. Si us presenteu sense avisar pot ser que no us facin la visita i és un llarg camí fins al celler.
Per telèfon al (+34) 973 252 974
Per correu a castelldencus@castelldencus.com
Per formulari des de la web de Castell d'Encus.
La visita estàndard costa 35,00€ per persona i tastes 6 vins del celler.
La visita prèmium val 70,00€ per persona i tastes 10 vins, alguns d'edicions limitades.
Des de Barcelona, unes 2 hores i 45 minuts.
Des de Lleida, 1 hora 20 minuts.
Des de Tremp, uns 15 minuts.
En tren FGC RL2 Lleida
De Barcelona a Lleida amb AVE, uns 65 minuts aprox.
De Lleida a Tremp, 1 hora 20 minuts aprox.
Des de Tremp en taxi a Castell d'Encús, uns 15 minuts.
En autocar ALSA,
De Barcelona (Estació del Nord) a Tremp, unes 3 hores 25 minuts. De Tremp al celler en taxi, uns 15 minuts.
Hi ha servei de bar de vins?
No. El celler no disposa de bar de vins.
Hi ha terrassa a l’aire lliure?
No. Normalment els tastos guiats es fan en una sala interior amb vistes a les vinyes i a Talarn.
Hi ha botiga de vins al celler?
Sí. A l'interior del celler hi ha una botiga, on pots comprar tots els seus productes.
Què puc trobar a la botiga?
Vins i escumosos de la DO Costers del Segre, edicions especials, ampolles de col·leccionista.
Puc pagar amb targeta o mòbil?
Sí. El celler accepta targetes i pagaments amb mòbil.
Puc comprar els vins online?
Sí. Aquesta és la botiga online del celler Castell d'Encus.
Quins productes puc comprar?
Hi pots comprar tots els vins del celler.
Hi ha aparcament al celler?
Sí. Hi ha un espai amb capacitat per a més de 30 vehicles.
Hi ha aparcament per a autocaravanes?
No.
Hi ha punt de recàrrega elèctrica?
No. El punt més pròxim és al supermercat Esclat de Tremp, o a l'estació de trens de La Pobla de Segur, segons Electromaps.
Puc anar-hi amb nens i nenes?
No.
Hi ha opcions de begudes sense alcohol?
Sí. Hi ha aigua.
Hi ha accés per persones amb mobilitat reduïda?
No. El celler té barreres arquitectòniques.
Podem anar-hi amb mascotes?
Hi ha espais exteriors. Consulteu abans.
Pot acollir reunions d’empresa?
No.
Pot acollir esdeveniments/casaments?
No.
Els vins són ecològics?
Totes les seves vinyes es treballen sense pesticides ni fungicides.
Hi ha vins de varietats autòctones?
No. Els vins són de varietats internacionals.
Té el certificat Biosphere?
No.
Podem menjar al celler?
No.
Podem dormir al celler?
No.
Quines activitats de turisme puc fer a la vora del celler?
Descobreix què fer al Pallars Jussà si ets un amant de l’enoturisme. Busca els millors plans, recomanats per ENOTURISTA.
Lleida és la zona de vins més canviant de Catalunya. Fes una escapada d'enoturisme a Lleida, des del Pallars, la plana del Segre a les Garrigues. Descobreix les millors experiències, d'ENOTURISTA. Abans de fer una visita enoturística a Lleida, consulta els millors cellers, restaurants, allotjaments, bars de vins, botigues de vins i espais d'interès cultural. Mira la nostra selecció de millors vins de la DO Costers del Segre.
RECOMANAT
VINS D'AUTOR AL PIRINEU
Castell d'Encus és el somni de Raül Bobet. Als anys 90 buscava terrenys al Pirineu de Lleida (hi havia estat de menut) on plantar vinya per reduir els efectes del canvi climàtic. La zona el va captivar i va adquirir la finca de l'antic poblat de Castilló d'Encús. Unes terres entre 800 i 1230 metres d'altitud. 120 hectàrees en total. La majoria són boscos. Hi ha plantades 29 hectàrees de vinya plantada de cara a la solana. La finca inclou uns cups de pedra que els monjos hospitalers de l'Orde de Sant Joan havien esculpit al s.XII. Actualment, una part del raïm de les noves varietats plantades a Castell d'Encus fermenten als cups. El passat dels monjos es retroba amb la tecnologia.
CUPS DE PEDRA DEL S.XII
Un dels elements diferencials de Castell d'Encus és l'existència de nou cups de pedra del segle XII, esculpits a la roca pels monjos de l'Orde de Sant Joan, que van viure i cultivar aquestes terres des del s.XII fins ben entrat el s.XVIII. El celler fermenta una part dels seus vins en sis cups excavats manualment a l'època medieval. Si teniu la sort de coincidir amb l'època posterior a la verema els veureu plens de raïm amb pells fermentant.
RESERVA NATURAL ÚNICA
El visitant que vol descobrir Castell d'Encús viu una espera bonica, des que remunta la Conca de Tremp, tomba a Santa Engràcia, i va pujant la carena dels Pirineus de Lleida. A dalt, les vistes a són impressionants. La finca té una ermita medieval, a prop dels cups de pedra, i les restes del poblat de Castilló d'Encús. El celler custodia la memòria antiga dels habitants del passat, reivindicant els vins del Pallars i l'agricultura de muntanya, marcada per les baixes plujes, els contrastos tèrmics i la fauna salvatge.
RECERCA I INVESTIGACIÓ
El projecte de l'equip de Castell d'Encus va molt més enllà de l'elaboració de vins. Tal com explica Raül Bobet a ENOTURISTA "És un projecte vertical: plantes, esperes uns anys, envelleixes els vins,... Té a veure amb el paisatge, amb el Pallars, amb la recerca, la conservació de la natura. No podem només fer només vi quan un projecte és tan llarg. És un projecte de vida, on el vi té molt a dir perquè és la passió". El celler està construït aprofitant la força de la gravetat per fer determinades feines al celler, amb energia geotèrmica. A la vinya, no utilitzen herbicides ni fungicides.
VINS FRESCOS I LLARGS
Observant la magnitud del projecte, imaginant les dificultats, es lícit preguntar-se si valia la pena. Castell d'Encus ho té clar. El visitant que tasta els vins, també. Són excepcionals. Combinen la frescor i el nervi, amb una capacitat d'envellir, de madurar, d'evolucionar, de durar molt bona. Gaudiu de varietats seleccionades com riesling, albarinyo, sauvignon blanc, semillon, chardonnay, chenin blanc, pinot noir, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot i garnatxa negra. El celler treballa amb llevats salvatges, buscant elegància, finor i complexitat.