Celler

Castell d'Encus

Vinyes d'altura i cups de pedra a Talarn
mapaCOM ARRIBAR
Lleida
Experiències


DESCRIPCIÓ

Castell d'Encus és un celler del Pallars Jussà, on s'elaboren vins d'alçada dins un projecte de ciència i recerca, dirigit per l'enòleg Raül Bobet.

Image

HORARIS

De dilluns a divendres, de 9:00 a 16:00h.

Dissabte, de 11:00 a 14:00h.

Diumenge, tancat.

 

RESERVES

És imprescidible reserva prèvia. Si us presenteu sense avisar pot ser que no us facin la visita i és un llarg camí fins al celler.

La reserva es pot fer per telèfon al +34 973 252 974

o per correu electrònic a castelldencus@castelldencus.com

 

PREUS

La visita estàndard costa 35,00€ per persona i tastes 6 vins del celler.

La visita prèmium val 70,00€ per persona i tastes 10 vins, alguns d'edicions limitades.

 

QUÈ SABER ABANS D'ANAR-HI?

Castell d'Encus és un dels cellers més prestigiosos del país. Els vins són reconeguts arreu del món. A la visita entendreu la riquesa del projecte de ciència i recerca de Raül Bobet, que va buscar vinyes d'altura per elaborar vins fins, frescos i amb longitud, a l'hora que investigava els efectes del canvi climàtic a la vinya. El resultat són vins tan especials, de varietats úniques plantades en altura, en orientacions excepcionals, amb una identitat única. Són el reflex d'una acurada selecció de raïms per obtenir la qualitat dels grans vins del món. El celler està situat a l'antic poblat de Castilló d'Encús, que conserva els cups de pedra del s.XII que es van excavar els monjos hospitalaris per fermentar raïm i elaborar vins. A la vora hi ha una ermita romànica, testimoni de l'art rural, i un mirador amb vistes a la Conca de Tremp. La visita a Castell d'Encus és una de les més originals que un enoturista por fer a dia d'avui a Catalunya.



Adreça
Carretera de Tremp a Santa Engràcia, quilòmetre 5,
25630 Talarn
Com arribar


RECOMANAT

Les cinc coses imprescindibles de la visita a Castell d'Encus.

 

TASTAR VINS D'AUTOR AL PIRINEU

ImageCastell d'Encus és el somni de Raül Bobet. Als anys 90 buscava terrenys al Pirineu de Lleida (hi havia estat de menut) on plantar vinya per reduir els efectes del canvi climàtic. La zona el va captivar i va adquirir la finca de l'antic poblat de Castilló d'Encús. Unes terres entre 800 i 1230 metres d'altitud. 120 hectàrees en total. La majoria són boscos. Hi ha plantades 29 hectàrees de vinya plantada de cara a la solana. La finca inclou uns cups de pedra que els monjos hospitalers de l'Orde de Sant Joan havien esculpit al s.XII. Actualment, una part del raïm de les noves varietats plantades a Castell d'Encus fermenten als cups. El passat dels monjos es retroba amb la tecnologia

 

DESCOBRIR CUPS DE PEDRA DEL SEGLE XII

ImageUn dels elements diferencials de Castell d'Encus és l'existència de nou cups de pedra del segle XII, esculpits a la roca pels monjos de l'Orde de Sant Joan, que van viure i cultivar aquestes terres des del s.XII fins ben entrat el s.XVIII. El celler fermenta una part dels seus vins en sis cups excavats manualment a l'època medieval. Si teniu la sort de coincidir amb l'època posterior a la verema els veureu plens de raïm amb pells fermentant.

 

PASSEJAR PER UNA RESERVA NATURAL 

ImageEl visitant que vol descobrir Castell d'Encús viu una espera bonica, des que remunta la Conca de Tremp, tomba a Santa Engràcia, i va pujant la carena dels Pirineus de Lleida. A dalt, les vistes a són impressionants.

La finca té una ermita medieval, a prop dels cups de pedra, i les restes del poblat de Castilló d'Encús. El celler custodia la memòria antiga dels habitants del passat, reivindicant els vins del Pallars i l'agricultura de muntanya, marcada per les baixes plujes, els contrastos tèrmics i la fauna salvatge.

 

CONTRIBUIR A LA RECERCA I LA INVESTIGACIÓ  

ImageEl projecte de l'equip de Castell d'Encus va molt més enllà de l'elaboració de vins. Tal com explica Raül Bobet a ENOTURISTA "És un projecte vertical: plantes, esperes uns anys, envelleixes els vins,... Té a veure amb el paisatge, amb el Pallars, amb la recerca, la conservació de la natura. No podem només fer només vi quan un projecte és tan llarg. És un projecte de vida, on el vi té molt a dir perquè és la passió". El celler està construït aprofitant la força de la gravetat per fer determinades feines al celler, amb energia geotèrmica. A la vinya, no utilitzen herbicides ni fungicides.

 

VINS FRESCOS I AMB durada

Image

Observant la magnitud del projecte, imaginant les dificultats, es lícit preguntar-se si valia la pena. Castell d'Encus ho té clar. El visitant que tasta els vins, també. Són excepcionals. Combinen la frescor i el nervi, amb una capacitat d'envellir, de madurar, d'evolucionar, de durar molt bona. Gaudiu de varietats seleccionades com riesling, albarinyo, sauvignon blanc, semillon, chardonnay, chenin blanc, pinot noir, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot i garnatxa negra. El celler treballa amb llevats salvatges, buscant elegància, finor i complexitat.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

L'enoturisme al Pallars és autèntic. Descobreix la ruta d'ENOTURISTA amb el suport de La Ruta del Vi de Lleida, amb una selecció de cellers per visitar, com Castell d'Encusbars i botigues de vins, restaurants i allotjaments amb encant.

 

QUÈ FER?  

A Castell d'Encus, camineu fins als cups de pedra excavats a la roca pels monjos, passeu la mà per les parets de roca, busqueu amb els ulls les restes vermelloses de vins fermentats i gaudiu del tast dels vins que han fermentat a l'aire lliure en aquests cups, com fa nou segles. La visita al Pallars us obrirà les portes a una comarca eminentment rural, amb pobles petits i vida de muntanya.

Image

ON MENJAR?

 La gastronomia del Pallars és rica i diversa. Nosaltres hem gaudit de formatges artesans de proximitat, d'embotits de quilòmetre zero i de plats elaborats als restaurants de la Ruta del Vi de Lleida.

Image

ON DORMIR? 

A prop de Castell d'Encus hi ha una gran diversitat d'establiments diferents per fer-hi nit, o per passar uns dies de desconnexió a prop de la natura, gaudint del Pallars. Hi ha hotels, amb serveis per a tots els gustos, i també allotjaments rurals més apartats, on gaudir de la pau de la muntanya.

Image


Lleida

Lleida

Experiències

VISITA ESTÀNDARD
VISITA ESTÀNDARD
Descobreix els encants de Castell d'Encús
La visita estàndard inclou:

* Punt de trobada al jardí del celler, on conèixer la filosofia de Castell d'Encús
* Passeig per la vinya de davant del celler, on us expliquen la viticultura de muntanya.
* Passeig a peu fins a l'Ermita (s.XII) i les restes de l'antic poblat de Castilló d'Encús amb el mirador a la Vall de Tremp.
* Visita als cups de pedra (s.XII) on encara es vinifiquen alguns dels seus vins més especials. 
* Visita al celler, la sala de bótes i la sala de tastos
* Tast de 6 vins del celler

HORARIS

Dissabtes, a les 11:00h. Consulteu altres opcions.

RESERVES

Les visites es realitzen amb reserva prèvia. Telèfon: +34 973 252 974  
Correu electrònic: castelldencus@castelldencus.com

OPCIONS

Aforament màxim 12 persones.

IDIOMES

Català, castellà. Anglès a consultar.
2:00h. (aprox.)
35,00 € / per persona
MÉS INFORMACIÓ
VISITA PRÈMIUM
VISITA PRÈMIUM
Submergeix-te en els secrets de Castell d'Encús
La visita prèmium inclou:

* Punt de trobada al jardí del celler, on conèixer la filosofia de Castell d'Encús
* Passeig per la vinya de davant del celler, on us expliquen la viticultura de muntanya.
* Passeig a peu fins a l'Ermita (s.XII) i les restes de l'antic poblat de Castilló d'Encús amb el mirador a la Vall de Tremp.
* Visita als cups de pedra (s.XII) on encara es vinifiquen alguns dels seus vins més especials. 
* Visita al celler, la sala de bótes i la sala de tastos
* Tast de 10 vins del celler.

HORARIS
 
A consultar. 

RESERVES

Les visites es realitzen amb reserva prèvia.
Telèfon: +34 973 252 974
Correu electrònic: castelldencus@castelldencus.com

OPCIONS

Aforament màxim 12 persones.

IDIOMES

Català, castellà. Anglès a consultar.
3:00h. (aprox.)
70,00 € / per persona
MÉS INFORMACIÓ
Altres vins del celler Castell d'Encus
Articles relacionats
També et pot interessar
Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials