5 cellers on fer enoturisme a tocar de la platja

18 Juliol 2022
5 cellers on fer enoturisme a tocar de la platja

Els millors cellers per visitar a prop de la platja

Una selecció per gaudir d'experiències d'enoturisme molt a prop de la costa

Una remullada a la platja i visita a un celler. Aquest és un dels packs preferits de l'estiu pels enoturistes. Combinar un bany refrescant i una visita d'enoturisme és molt fàcil. Et recomanem cinc cellers que estan situats a 15-20 minuts de la platja. Tens opcions per fer visites a la Costa Brava, a la Costa Daurada i a la Costa de Barcelona.


1.- Quim Batlle

Image

On
: Tiana (Maresme) Barcelona
Quan: A 15 minuts de la platja de Montgat
Opcions: Visita bàsica, visita amb aperitiu, classes de oiga.

La primera proposta és a  la DO Alella, en concret a Tiana. El celler Joaquim Batlle és un dels més panoràmics de la zona. Està situat a part alta de Tiana, a tocar del Parc Natural de la Serralada de Marina. Des d'allà gaudireu d'unes vistes impressionants de la costa d’Alella, el mar mediterrani, vistes a la ciutat de Barcelona (que es troba a poc menys de 20 minuts de Tiana), i el parc natural. Les vistes són encara millors des de la part alta de les vinyes. Trigues 15 minuts en arribar a la platja de Montgat. El celler Joaquim Batlle està en un dels pocs pulmons verds en una zona amb una alta pressió urbanística, precisament per la seva bellesa natural. La brisa en aquesta zona es diu Foranell, dóna nom a la gamma de vins del celler. Un dels majors encants de la visita al celler Quim Batlle és descobrir (o redescobrir) es seus vins blancs envellits. El Quim elabora vins a l'antiga, com s'elaboraven fa anys a la zona d'Alella. 
 

2.- Avgvstvs Forum

Image

On
: El Vendrell (Alt Penedès) Tarragona
Quan: A cinc minuts de la platja d'El Vendrell
Opcions: visita amb aperitius, vins i vinagres, o un maridatge de 6 vins i formatges

El celler AVGVSTVS! en una bonica finca  a només tres quilòmetre del Mediterrani. Entre les vinyes i la Costa Daurada hi transcorria la Via Augusta, que porta aquest nom en honor a l'emperador August. d'aquí en surt el nom del celler. Des de l'entrada, us acompanya una paret de pedra seca, salpebrada d’oliveres, pins, vinyes i unes fantàstiques barraques de pedra, que tenen una funció molt important. Perquè Avgvstvs Fòrum és famós pels seus vins i pels seus vinagres, alguns dels quals es serveixen als restaurats més estrellats de Catalunya. 
 

3.- Clos d'Agon

Image
On
: Calonge (Baix Empordà) Girona
Quan: A 15 minuts de la platja de Calonge o de Palamós
Opcions: Pícnic entre vinyes amb vistes al mar.

Un celler amb una història molt xula, una masia antiga que van comprar als 80! Vins que començen assessorats per Peter Sisseck, el danés que fa el PIngus, un dels vins més cars d’Espanya). Fan pícnic entre vinyes amb vistes al mar: tenen taules als miradors! També fan visites al celler, per gent més o menys wine lover! El celler d’envelliment de vins és molt divertit, hi ha sorpreses (botes de fusta pintades per un artista japonès)


4.- Finca Viladellops

Image

On
: Viladellops (Olèrdola) Garraf
Quan: A 15 minuts de les platges de Sitges i de Vilanova i la Geltrú.
Opcions: Visita amb tast de vins i museu

Viladellops és paisatge, història i cultura. El seu propietari és un noble: Marcelo Desvalls. La finca abarca una propietat de 500 hectàrees, de les quals una seixantena són vinyes, rodejades de boscos. L'horitzó és una postal inèdita del Massís del Garraf, envoltada de boscos, amb una flora i una fauna úniques en un indret amb una altra pressió urbanística. La història comença l'any 968. La reconquesta dels terrenys als musulmans dóna a l'Ordre de l'Hospital de Jerusalem la primera propietat de la finca. Al 1877, 50 anys després que una família comprés les terres a l'església, es construeix el celler, que va estar aturat molts anys fins que, el 1999 Marcelo Desvalls reprèn l'elaboració de vins i escumosos. Visitar-los us permet sentir el pas del temps, observar les parets de pedra seca i les barraques de pedra.

La finca és una pedania d'Olèrdola, amb vinyes, oliveres i ametllers. Hi ha una gran plaça, l'edifici principal, amb el celler, i tot una vintena de casetes disseminades, com un barri rural de fa 100 anys. El passeig és agradable, perquè notareu la història a cada pas: el mirador, les vinyes, l'ermita de Sant Joan, l'antiga torre del segle XI i fins i tot una presó (amb un esquelet!). Els Desvalls tenen un interessant Centre d'Interpretació on hi podreu trobar 800 anys d'història, política, guerres i exilis. De fet, un avantpassat de Desvalls, Manuel Desvalls de Vergós, va ser el governador de Cardona, el 1714, durant el setge dels borbons. Hi ha altres curiositats que podeu observar al museu, amb més de 4.500 pergamins.
 

5.- Empordàlia

Image


On: Pau i Vilajuïga (Alt Empordà) Girona
Quan: A 15 minuts de les platges de Roses
Opcions: Visita guiada al celler i al molí d'oli, tallers i cursos d'iniciació al tast de vins i olis d'oliva, amb maridatges de vi i formatge, o de vi i xocolata, esmorzars de forquilla amb tast de vins, o activitats per conèixer l'entorn amb bicicleta

La visita al celler cooperatiu Empordàlia us descobreix l'Empordà més ancestral. L'enoturisme és una porta oberta a tastar els vins i olis que els pagesos i viticultors de l'Alt Empordà han cultivat durant molts anys, molts dels quals són de varietats tradicionals, de vinyes velles i oliveres centenàries, amb molt d'interès en les varietats autòctones. . La major part dels vins són de varietats autòctones, com la garnatxa o lledoner (blanca, roja i negra) i la carinyena o samsó. Els olis estan elaborats amb varietats de la zona, com l'argudell i el corivell. Els seus productes representen l'Empordà més autèntic.

Les agrobotigues de Pau i Vilajuïga, una parada obligatòria per proveïr-vos d'aliments de temporada i de qualitat i productes del rerapaís que queda més enllà de la primera línia de costa. Són productes autèntics per gaudir dels gustos de la terra, convertir el vostre rebost en un trosset de l'Empordà.

Escolta la secció de ràdio que li vam dedicar dins del programa 'El podcast de l'Enoturista', amb la col·laboració de Ràdio Rubí.